5.1.18

Γιατί δεν πρέπει να συνδεόμαστε σε ανοικτά WiFi, χωρίς κωδικό πρόσβασης

«Συμβουλεύουμε όλους τους χρήστες να παραμένουν σε εγρήγορση όταν συνδέονται σε ένα WiFi δίκτυο. 
Μην χρησιμοποιείτε hotspots χωρίς κωδικούς πρόσβασης και μην χρησιμοποιείτε δημόσια hotspots για να πραγματοποιήσετε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, όπως online τραπεζικές συναλλαγές, αγορές, σύνδεση σε sites (σ.σ. καταψώρηση κωδικών πρόσβασης) και γενικά μεταφορά εμπιστευτικών ή προσωπικών πληροφοριών», τονίζει ο Denis Legezo, antivirus expert της Kaspersky Lab.
Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής εταιρείας, ένα στα τέσσερα (28%) Wi-Fi hotspots ή περισσότερα από 31 εκατομμύρια σημεία ασύρματης σύνδεσης παγκοσμίως δεν προστατεύεται και ενέχει άμεσο κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Αυτό σημαίνει ότι όλη η κίνηση που μεταφέρεται και μεταδίδεται μέσω αυτών των δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μηνυμάτων, τυχόν κωδικών πρόσβασης ή εγγράφων μεταξύ πολλών άλλων, εύκολα μπορούν να υποκλαπούν και να χρησιμοποιηθούν από επιτιθέμενους.
Το 25% αυτών των ασύρματων δικτύων δεν έχουν καμία κρυπτογράφηση ή προστασία με κωδικό πρόσβασης οποιουδήποτε είδους. Με άλλα λόγια, οι πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω αυτών των δικτύων είναι εντελώς ευάλωτες σε εξωτερικές επιθέσεις, καθώς μπορούν να διαβαστούν από τρίτους.
Επίσης, ένα 3% των WiFi hotspots χρησιμοποιεί το WEP (Wired Equivalent Privacy) για την κρυπτογράφηση δεδομένων. Αυτό το αναξιόπιστο πρωτόκολλο μπορεί να παραβιαστεί μέσα σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας ευρέως διαδεδομένα εργαλεία, διαθέσιμα ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Τα περισσότερα WiFi hotspots χρησιμοποιούν μια πιο αξιόπιστη μορφή κρυπτογράφησης που βασίζεται στην «οικογένεια» των Wi-Fi Protected Access (WPA) πρωτοκόλλων. 
Η προσπάθεια που απαιτείται για να παραβιαστούν αυτά τα δίκτυα εξαρτάται από τις ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος του κωδικού πρόσβασης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός αδύναμου ή κοινόχρηστου κωδικού (που εμφανίζεται δημοσίως σε μια καφετέρια), ένας κακόβουλος χρήστης θα είναι επίσης σε θέση να αποκρυπτογραφήσει οποιοδήποτε κίνηση μεταδίδεται μέσω του συγκεκριμένου δικτύου.
Οι ταξιδιώτες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων χρηστών, επειδή το πλησιέστερο διαθέσιμο WiFi hotspot είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να μείνουν συνδεδεμένοι. Έτσι, πολλές φορές οι επιτήδειοι δημιουργούν σημεία ασύρματης σύνδεσης με ονόματα παραπλήσια εκείνων ξενοδοχείων, εστιατορίων, αεροδρομίων, καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, έτσι ώστε να παρασύρουν τα θύματά τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσφέρουν πράγματι ακόμα και σύνδεση στο Internet, προκειμένου να κάνουν τους ανυποψίαστους χρήστες να συνδεθούν και τελικά να κοινοποιήσουν ευαίσθητες πληροφορίες και δεδομένα, τα οποία μπορούν πολύ εύκολα να υποκλαπούν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου