3.1.18

Ο Μάιος και τα σενάρια των εκλογών

Ο Μάιος θα είναι ο μεγάλος μήνας του 2018. Τουλάχιστον για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί τον 5ο μήνα του χρόνου θα κριθεί το ποια μορφή θα πάρει το τέλος του Μνημονίου, το τι θα γίνει με τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019-20, καθώς και ο ακριβής χρόνος των εκλογών. Ήδη στο Μαξίμου άρχισε η μεγάλη αντίστροφη μέτρηση μέχρι την «ώρα μηδέν» που θα σημάνει τον Μάιο.
Τα τέσσερα ορόσημα
Τέσσερα είναι τα ορόσημα για την κυβέρνηση το πρώτο πεντάμηνο του έτους:
1. Στις 21 Απριλίου η Eurostat ανακοινώνει τα οριστικά στατιστικά για το 2017. Δηλαδή το πού ακριβώς «έκατσε η μπίλια» για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα. Η ανακοίνωση για το 2017, θα κρίνει τις προβλέψεις για τα έτη 2018-20.
2. Στις αρχές Μαΐου θα συνεδριάσει το άτυπο όργανο που θα κρίνει στη βάση των στοιχείων της Eurostat αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του πλεονάσματος για τα έτη 2018-20. Σε περίπτωση που κρίνει ότι δεν θα επιτευχθούν, θα αναστείλει τα αντίμετρα ή μπορεί ακόμα και να επισπεύσει τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Το άτυπο όργανο αποτελείται από εκπροσώπους του κουαρτέτου των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η διαδικασία σε περίπτωση που ένας εκ των συμμετεχόντων (δηλαδή το ΔΝΤ) διαφωνήσει με τις εκτιμήσεις των υπολοίπων.
3. Τον Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί και τα stress test των τραπεζών, τα οποία θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο. Αν μέχρι τότε οι τράπεζες δεν έχουν μειώσει τις επισφάλειες τους μέσω πωλήσεων δανείων σε funds, πλειστηριασμών και νέων ρυθμίσεων, είναι πιθανό να πάμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση. Η ανακεφαλαιοποίηση θα τινάξει στον αέρα τις προβλέψεις του προγράμματος. Τα stress tests θα είναι πιο αυστηρά από το σύνηθες, αλλά δεν θα είναι τόσο αυστηρά όσο ζήταγε το ΔΝΤ που ήθελε ο ποιοτικός έλεγχος των στοιχείων των τραπεζών (AQR -Asset Quality Review)να είναι εξονυχιστικός.
4. Τον Μάιο θα έχει κριθεί επίσης το αν Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Τα σενάρια των εκλογών

Από την έκβαση των 4 ορόσημων, θα κριθεί και ο χρόνος των εκλογών. Μαξίμου και θεσμοί συμπίπτουν στην επιδίωξη να πάνε οι εκλογές όσο το δυνατόν πιο αργά. Το μεν Μαξίμου γιατί εκτιμά ότι όσο περνάει ο καιρός, η οικονομία θα βελτιώνεται και η κυβέρνηση θα προσπορίζεται τα πολιτικά οφέλη. Οι δε θεσμοί γιατί έχουν σαν προτεραιότητα τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ελλάδα. Η μόνη περίπτωση να πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο του 2018 είναι να αποφασιστεί η αναστολή των αντίμετρων με ταυτόχρονη επίσπευση των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, οι εκλογές δεν είναι σίγουρες.
Το δεύτερο σενάριο είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2018 για να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση την ευφορία από το τυπικό τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο και την ενδεχόμενη επίλυση του Μακεδονικού. Τα πιο πιθανά σενάρια όμως είναι διπλές εκλογές το 2019, είτε το Μάιο (βουλευτικές-ευρωεκλογέςς) είτε τον Σεπτέμβριο (βουλευτικές - δημοτικές/περιφερειακές).
Όπως και να έχει, τον Μάιο κληρώνει…


CNN.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου