16.11.17

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΣΕ...ατύχημα κατά την διαδρομή πριν το προορισμό για την σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης απέδωσε ο Δήμαρχος Τριφυλίας στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., την απουσία της Δημοτικής αρχής στην Αθήνα. Ο κ.Κατσίβελας ωστόσο υποστήριξε ότι από το Δήμο έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας για το πλαίσιο λειτουργίας, καθώς ο Δήμος ανέλαβε το κόστος λειτουργίας της μονάδας με την παραχώρηση κτιρίου στη περιοχή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη από το υπουργείο Παιδείας, ενώ διεμήνυσε ότι υποστηρίζει πλήρως την ίδρυση της Σχολής, μετά την πρόταση της τοπικής κοινότητας συνεχίζοντας να παρακολουθεί το αίτημα αυτό. Πάντως η ίδρυση Σχολής απαιτεί μεγάλο όγκο τόσο επιστημονικών εργαστηρίων, όσο και λειτουργικών εξόδων προσωπικού και παγίων σύμφωνα με άλλες πόλεις που υπάρχουν ανάλογες δομές σε έδρες Νομών όπως Ιωάννινα, Άρτα κι αλλού. ΓΙΑΝ. ΜΠ.

              ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΚΟΥΤΣΟΥΛΗ-ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΚΑΤΑ ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ του προέδρου και δημοτικών συμβούλων με αφορμή την καταγραφή πρακτικών σε συνεδριάσεις που στην αποτύπωση απέχουν απο τις τοποθετήσεις των συμβούλων. Το κλίμα φορτίστηκε έντονα όταν ζήτησαν τον λόγο στελέχη παρατάξεων της μειοψηφίας για τον σεβασμό στα πρακτικά με τους κανόνες λειτουργίας του Σώματος. Τόσο ο Δημήτρης Κουτσούλης από την μείζονα μειοψηφία όσο και η Γιάννα Μαραβελή από την ελάσσονα διαμαρτυρήθηκαν για την φράση του Πρόεδρου του Σώματος κ. Γ. Καλκαβούρα ότι "δεν έγινε και τίποτα" ή ότι "είναι όλα 50-50", διατυπώνοντας αιχμές για καταστρατήγηση του θεσμού, καθώς παρατηρήσεις συμβούλων για το δημοτικό φωτισμό κι άλλα θέματα δεν αποτυπώθηκαν ορθά γράφοντας άλλα αντί
άλλων στα πρκατικά. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν το όνομα του Προέδρου του Δ.Σ. να αναφέρεται στην Διαύγεια, δηλώνοντας ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε.
Ο κ. Καλκαβούρας εξήγησε ότι οι θεσμοί τηρούνται σεβόμενοι την διαδικασία, χωρίς όμως να αποτρέψει το κλίμα να φορτιστεί περισσότερο.
Ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι η ανταλλαγή θέσεων είναι αυτή που καθορίζει την ελευθερία του δημοτικού συμβουλίου, εκτιμώντας ότι είναι το καλύτερο Δ.Σ. που υπάρχουν σε ότι αφορά την θεσμική εκπροσώπηση. Πάντως το κλίμα αποφορτίστηκε αργότερα αν και αίσθηση προκάλεσε η απουσία από την συζήτηση του προυπολογισμού τόσο του ΖΑΧΑΡΙΑ κανελλοπουλος αλλά και του Γιάννη Αδρακτά. ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

              ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Η ΠΑΝΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΥ είπε ότι στο τεχνικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ υπήρχε πρόβλεψη για το κτίριο της ΕΤΕ στη Κυπαρισσία για το οποίο όμως δεν υπάρχει καμία εγγραφή κωδικού, ενω ο Δήμος δεν αξιοποιεί νέο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για μνημεία αρχιτεκτονικής αξίας, με υποβολή προτάσεων μέσω ΕΣΠΑ. Ο ΚΟΥΤΣΟΥΛΗΣ επανήλθε λέγοντας ότι δεν απαντά ο Δήμος σε αιτήματα δημοτών, θέτοντας θέμα δημοκρατίας, λέγοντας ότι δεν απομένει τίποτα απο το να κυβερνά η πλειοψηφία. Άσκησε κριτική για τις απευθείας αναθέσεις χωρίς πρόσκληση ενδιαφέροντος σε διαγωνισμούς ενημερώνοντας συγκεκριμένες εταιρίες. Είπε ότι κάποιοι στο παρελθόν έκαναν μεγαλοεργολάβους ανθρώπους που δεν γνώριζαν το αντικείμενο. Για την ΔΕΥΑΤ είπε ότι ειναι απαράδεκτο να ειναι πρόεδρος χωρίς κανένα πτυχίο. Για τα πρακτικά που απο μαγνητοφωνούνται είπε ότι ειναι αδικαιολόγητη η αύξηση κόστους της ανάθεσης.
ΕΚΑΝΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΚΟΜΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Για τα θέματα που έθεσαν σύμβουλοι ο δήμαρχος είπε ότι προεκλογικά δεν εκδόθηκε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ έργων λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, προσθέτοντας ότι σκοπός ήταν να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, λέγοντας ότι ποτέ δεν υποσχέθηκε ανέφικτα πράγματα.
Για τα δημοσιεύματα με αφορμή την απουσία του Δήμου από σύσκεψη στην Αθήνα ο Δήμαρχος δήλωσε ότι ειναι άκομψο να μην γίνονται αναφορές σε τρέχοντα θέματα και το μόνο οπλοστάσιο των αρθογράφων που έχουν να αρκεί μόνο η αναφορά ενός δημοσιεύματος, ενω ρώτησε αν υπάρχει άνθρωπος που διάβασε την πρόσκληση του υπουργείου για τις οδηγίες του ΕΣΠΑ που αφορά τις προϋποθέσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε μικρά έργα υποστηρίζοντας ότι δεν
έγινε καμία αναφορά στο θέμα στον τύπο. Μάλιστα τώρα ήρθε οδηγία στο Δήμο για τα έργα κάτω των 6000 ευρώ παρότι αναρτήθηκε τον Αύγουστο.
Το σύνολο εσόδων απο το πολιτιστικό τέλος ζήτησε ο ανδρινοπουλος με αφορμή την ψήφιση προϋπολογισμού της κοινοφελούς επιχείρησης. Ο κ. Κουκουμης προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι το καλοκαίρι προσελήφθη μάνατζερ για να κλείσει συγκροτήματα εκτιμώντας ότι ήταν υπερβολικά τα ποσά που δαπανήθηκαν.
Η κα ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ απάντησε ότι η πρόβλεψη είσπραξης για το πολιτιστικό τέλος ειναι 50.000 ευρώ ενω το ετήσιο ποσό ειναι 178.000 ευρώ. Ο δήμαρχος απάντησε ότι όλοι οι σύλλογοι πήραν αρωγή απο το δήμο, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα. Κατα πλειοψηφία με αρνητική ΚΟΥΤΣΟΥΛΗ, κουτρουμπη, κουκουμη.
ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Τέθηκε επίσης το θέμα της μεταβολής δημοτικών τελών. Η αντιδήμαρχος οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού χωρίς όμως καμία μεταβολή το 2018 των δημοτικών τελών. Το θέμα του εξορθολογισμού τελών επανέλαβε ο κ.κουτσουλης ρωτώντας γιατι δεν έχει ομογενοποιηθεί σε αυτο το θέμα ο Δήμος για να λάβει την απάντηση ότι το επόμενος έτος δρομολογείται η αλλαγή του καθεστώτος για δημοσιονομικούς λόγους. Μάλιστα ο κ.Ανδρινοπουλος είπε ότι το καταψηφίζει καθως δεν υπάρχει καμία διάθεση για μείωση των δαπανών με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι δημότες. Ο κ.Κουκουμης άσκησε κριτική με βάση εισοδηματικά κριτήρια, αλλά κυριως με βάση την διαφορά τελών μεταξύ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ και άλλων πόλεων εκτιμώντας ότι ειναι δυσβάσταχτα. Πρότεινε των τελών κατα 10% σε αστικές πόλεις και 15% σε χωριά, μειώσεις για ΑΜΕΑ και πολύτεκνες οικογένειες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ


  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΚΑΤΑ πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ που ανέρχεται σε 20,6 εκ.ευρω μειωμένος σε σχέση με πέρσι με λιτή κατάρτιση σύμφωνα με την αντιδήμαρχο οικονομικών, ενω θα υποστεί τροποποιήσεις κατα την πορεία του.
Ο ανδρινοπουλος είπε ότι ειναι σοβαρό εργαλείο ο προϋπολογισμός καθως κρίνεται η διαχείριση του δήμου. Παντού διακρίνεται η προχειρότητα και η σκοπιμότητα όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχει όραμα ή στρατηγικός σχεδιασμός.  Τόνισε ότι ο δήμαρχος ειναι λάτρης των κατατμήσεων και απευθείας αναθέσεων, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή δεν απευθύνεται στη τοπική αγορά έστω στο τομέα αυτο, ενω εκτίμησε ότι υπάρχει διαφορά δηλωθέντων και εκτελεσθέντων έργων απο το προηγούμενο προϋπολογισμο. Υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή αναλώνεται σε επικοινωνιακή τακτική χωρίς βάθος στην πραγματικότητα και την οικονομία κλίμακας. Ανέλυσε δεδομένα του προϋπολογισμού όπως τις δαπάνες, την δημοτική και αγροτική οδοποιία, την τόνωση εσόδων, την αξιοποίηση παγίων του δήμου, καταλήγοντας ότι τον καταψηφίζει. Άσκησε επίσης κριτική στο δήμο για την ΜΚΟ που ανέλαβε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις όταν υπάρχουν σχήματα του τόπου μας με πολύ μικρή δαπάνη, ιδίως για τις δαπανηρές εκδηλώσεις στους ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ...ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ
Ο δήμαρχος κ.κατσιβελας απαντώντας για τα πολιτιστικά είπε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί πολιτικό εργαλείο με βάση τις ανάγκες του δήμου, ενω είπε ότι αποτελεί κριτήριο για την επιβίωση του δήμου και όλοι κρίνονται απο τον απολογισμό των αρχών. Απάντησε στα σχόλια του κ.ανδρινοπουλου για τις κατατμήσεις, αναθέσεις έργων και διαγωνισμών λέγοντας ότι όλα εγκρίνονται απο τον επίτροπο και το ελεγκτικό συνέδριο, ενω ο σχεδιασμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων έγινε απο τς στελέχη της κοινοφελούς επιχείρησης. Σύσσωμη τα μέλη της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον Προυπολογισμό. 
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου