6.7.17

Σαφάρι του ΣΔΟΕ σε όλη την Ελλάδα

Βρέχει... «λουκέτα» στα νησιά για μη έκδοση αποδείξεων

Μαζί με το κύμα των τουριστών, την επανεμφάνισή τους κάνουν και αυτό το καλοκαίρι οι γνώριμες εικόνες με τα κατεβασμένα ρολά και τη γνώριμη από πέρυσι επιγραφή… «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής».
Η εντολή που έχουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που μεταφέρονται από νησί σε νησί το καλοκαίρι, είναι σαφείς: αν διαπιστώσουν ότι δεν εκδόθηκαν πάνω από 10 αποδείξεις ή ότι εκδόθηκαν «μισές» χωρίς να αναγράφουν την ακριβή αξία (ή και ασχέτως του πλήθους των αποδείξεων αν η αξία της απόκρυψης ξεπερνά τα 500 ευρώ) επιβάλλεται άμεσα η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Σε περίπτωση που η επιχείρηση πιαστεί να είναι υπότροπος στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος και για μόλις… τρεις αποδείξεις, επιβάλλεται επί τόπου νέο «λουκέτο» για 96 ώρες, που γίνονται 10 ημέρες αν πιαστεί ξανά για την ίδια παράβαση στα δύο επόμενα φορολογικά έτη.
Η αρχή με λουκέτο 48 ωρών έγινε από τη Μύκονο, αλλά και σε δύο γνωστά εστιατόρια στην Ύδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια ποινή επεβλήθη επίσης σε επιχειρήσεις στην Κρήτη και στην Κέρκυρα. Το ελεγκτικό πρόγραμμα «Αιγαίο - Αργοσαρωνικός» προβλέπει 14.500 ελέγχους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.
Οι ελεγκτές έχουν εντολή να κοιτάζουν τα τραπέζια για τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί, να ρωτάνε πελάτες που κάθονται ή βγαίνουν από εστιατόρια, μπαρ και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και να ζητάνε και να παίρνουν μαζί τους και τις ταμειακές ή τα POS μηχανήματα για «περαιτέρω έρευνα». Στόχος είναι να εντοπιστούν και ταμειακές μηχανές με  πειραγμένα λογισμικά που «σβήνουν» λίγο πριν κλείσει το μαγαζί τις εισπράξεις της ημέρας.
Με εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, το πλάνο των ελέγχων είναι γνωστό σε κλειστό κύκλο προσώπων και οι ίδιοι οι ελεγκτές δεν γνωρίζουν καν όταν ξεκινάνε πού θα πάνε να ελέγξουν και τι, για να τηρείται η μυστικότητα και το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Μάλιστα από εφέτος αν ο επιτόπιος έλεγχος εντοπίσει παραβάσεις, ο λογιστής της επιχείρησης καλείται στην τοπική ΔΟΥ για φορολογικό έλεγχο προηγούμενων ετών που φθάνει ακόμα και σε βάθος πενταετίας.


dete.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου