8.7.17

Αν προτιμάς την πισίνα από τη θάλασσα

Οδηγίες πριν και μετά τη βουτιές
Το μπάνιο στην θάλασσα είναι πιο υγιεινό και ωφέλιμο γιατί το νερό με το αλάτι και το ιώδιο που περιέχει αλλά και την αυτοκαθαριζόμενη ιδιότητα, που έχει, είναι ευεργετικό για την υγεία και ομορφιά του δέρματος. Σε κοινόχρηστες πισίνες – αν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα –     υπάρχουν πολλά μικρόβια, κολοβακτηρίδια και παράσιτα που προκαλούν σοβαρές μολύνσεις μέχρι και ηπατίτιδα Α.
Για να σκοτωθούν αυτά τα μικρόβια πρέπει να γίνεται χλωρίωση του νερού αφού προηγηθεί μικροβιακός έλεγχος. Όταν λοιπόν υπάρχει συνωστισμός στην πισίνα και δεν γίνεται σωστή συντήρηση και επεξεργασία, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι και τα μικρόβια μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Εκτός από αυτά ο καθένας (χωρίς να το καταλαβαίνουμε) μπαίνοντας στην πισίνα αφήνει νεκρά κύτταρα από το σώμα μας, σκόνη, ιδρώτα και την αντιηλιακή κρέμα μας που μετατρέπουν την πισίνα σε εστία μόλυνσης και για τους άλλους λουόμενους.
Το χλώριο που περιέχει το νερό της πισίνας αφυδατώνει και ερεθίζει το δέρμα, προκαλώντας πολλές φορές ξηροδερμία, αφυδάτωση, δερματίτιτδες, έκζεμα και εξανθήματα. Επίσης ερεθίζει τα μάτια (προκαλώντας κοκκίνισμα, επιπεφυκίτιδες και τσούξιμο), τους πνεύμονες, τα αυτιά (ωτίτιδα) και την μύτη. Μάλιστα εάν έχει περισσότερο χλώριο απ΄ ό,τι πρέπει τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα. Εάν έχει ολιγότερο χλώριο το νερό της πισίνας μυρίζει έντονα χλώριο γιατί δημιουργούνται χλωραμίνες που έχουν έντονη οσμή και ερεθιστική δράση.
Εάν θέλουμε να κολυμβήσουμε  σε πισίνα τουλάχιστον ας πάρουμε κάποιες προφυλάξεις για την προστασία μας. Τι πρέπει;
1) Να κάνουμε ντουζ  πρίν και μετά το μπάνιο με σαπούνι και χλιαρό νερό.
2) Αμέσως μετά το μπάνιο να ξεπλένεστε με καθαρό νερό της βρύσης και να ενυδατώνετε το δέρμα με ενυδατική κρέμα για να αποφεύγεται η ξηρότητα του δέρματος.
3) Να μην κάνετε βουτιές μέσα στην πισίνα ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το νερό τα μάτια (ειδικά εάν φοράτε φακούς επαφής), τα αυτιά και το δέρμα του προσώπου.
4)Να φοράτε σκουφάκι κολύμβησης για να μην πέφτουν τρίχες στην πισίνα.
5) Δεν πρέπει να φτύνετε μέσα στο νερό ή να φυσάτε την μύτη σας.
6) Η υγιεινή των ποδιών προϋποθέτει να μην περπατά κανείς ξυπόλυτος γύρω από την πισίνα γιατί παραμονεύουν οι μύκητες, διάφοροι ιοί και οι μυρμηγκίες. Πρέπει δηλαδή να φοράμε τις δικές μας σαγιονάρες και αν τα πέλματα έχουν ρωγμές και ξηροδερμία να υποβάλλονται σε θεραπεία ώστε να μην είναι ευάλωτα στις μολύνσεις αφού βραχούν και μουλιάσουν.
Έτσι, με όλα αυτά, τα απαραίτητα μέτρα, θα προφυλάξουμε και τον εαυτό μας αλλά και όλους τους άλλους μικρούς και μεγάλους που βρίσκονται δίπλα μας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου