16.6.17

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - Το τραγικό τέλος του Άρη Βελουχιώτη

Σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου του 1945, βάζει τέλος στη ζωή του ο πρωτοκαπετάνιος της ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ, Άρης Βελουχιώτης. Γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1905, στη Λαμία και το πραγματικό του όνομα ήταν Θανάσης Κλάρας. 

Σπούδασε γεωπόνος και μετά από μια σύντομη καριέρα ως δημόσιος υπάλληλος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στο κόμμα κι έγινε γνωστός με το παρατσούκλι «Μιζέριας».
Το 1936 καταδικάζεται σε φυλάκιση στην Κέρκυρα από τη δικτατορία του Μεταξά και αποφυλακίζεται τρία χρόνια μετά, έχοντας νωρίτερα υπογράψει «δήλωση μετανοίας».
Η ενέργειά του αυτή - στην οποία προέβαιναν αρκετοί κομμουνιστές για να απελευθερωθούν και να συνεχίσουν τη δράση τους - έμελλε να τον σημαδέψει μέχρι το τέλος της πολυτάραχης ζωής του. Το 1942 ξεκινά με ελάχιστους άνδρες, κι έπειτα από σχετική διαταγή του ΚΚΕ, το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης.
Η φήμη του εδραιώθηκε μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, η οποία σημειώθηκε με τη συνδρομή του ΕΔΕΣ και Βρετανών αξιωματικών. Ο Βελουχιώτης και οι άνδρες του δε συμμετείχαν στα Δεκεμβριανά που ακολούθησαν, ωστόσο ήταν ανάμεσα στους ηγέτες του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ που υπέγραψαν τη Συμφωνία της Βάρκιζας, το Φεβρουάριο του 1945. Παρ' όλα αυτά, γρήγορα κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του ΕΑΜ για τη λανθασμένη τακτική της και ξανανέβηκε στο βουνό, βάζοντας μπρος το δεύτερο αντάρτικο.
Μέχρι και λίγες ώρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του, ο Άρης πίστευε ότι θα καταφέρει να πείσει το ΚΚΕ να τον στηρίξει. Στις 16 Ιουνίου, ωστόσο, ο "Ριζοσπάστης" δημοσίευσε υβριστικό δημοσίευμα για τον Άρη, αποκηρύσσοντάς τον.
Την ίδια ημέρα, όντας αποκομμένος με τους λιγοστούς άντρες του κι έχοντας περικυκλωθεί από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές κυβερνητικές ομάδες, στρέφει το περίστροφο στο κεφάλι του και αυτοκτονεί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου