26.6.17

Η παθητική ελαστογραφία μπορεί να διαγνώσει καλύτερα τον καρκίνο

Μια νέα τεχνολογία ιατρικής απεικόνισης, η παθητική ελαστογραφία, αξιοποιεί τον φυσικό «σεισμικό θόρυβο» του σώματος για να δει πιο βαθιά μέσα στον οργανισμό και να κάνει αποτελεσματικότερες διαγνώσεις των καρκινικών όγκων και άλλων παθήσεων.
?Έως σήμερα ήταν γνωστή η απλή υπερηχογραφική ελαστογραφία, μια τεχνική απεικόνισης μέσω υπερήχων, η οποία μετρά την ελαστικότητα των βιολογικών ιστών, με βάση την αρχή ότι αν ένας ιστός ή όργανο είναι πιο σκληρό και άκαμπτο, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη νόσου (κάτι π.χ. που ισχύει στην περίπτωση του καρκίνου ή του ήπατος με κίρρωση). Έτσι, είναι δυνατό να διαγνωσθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε πιο πρώιμο στάδιο ?σε σχέση με την απλή υπερηχογραφία- ένας καρκινικός όγκος ή ένα κιρρωτικό ήπαρ.
?Για να λειτουργήσει η υπερηχογραφική ελαστογραφία, πρέπει να υπάρξει μια εξωτερική πηγή εκπομπής δονήσεων, που παράγουν διατμητικά κύματα (shear waves), τα οποία απλώνονται στο σώμα και διαπερνούν τα όργανα. Τέτοιου είδους κύματα στη φύση, που διαπερνούν τα αντικείμενα που συναντούν, δημιουργούνται όταν λόγω άσκησης πίεσης (π.χ. εξαιτίας σεισμού ή έκρηξης) ένα αντικείμενο υφίσταται παραμόρφωση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου