27.6.17

Κοκτέιλ κωδεΐνης - Η επικίνδυνη μόδα των εφήβων

Κοκτέιλ κωδεΐνης - Η επικίνδυνη μόδα των εφήβων
Η κωδεΐνη, παυσίπονο της οικογενείας του οπίου, διατίθεται σήμερα ελεύθερα στην Γαλλία υπό την μορφή αντιβηχικού σιροπιού ή αναλγητικού χαπιού, εάν η δόση δεν υπερβαίνει τα 30 mg ανά χάπι.

Ακολουθώντας ακόμα μία μόδα, οι έφηβοι καταναλώνουν κοκτέιλ με βάση την κωδεΐνη, μετατρέποντάς την σε ναρκωτικό, αγνοώντας τις συνέπειες της υπερδοσολογίας που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο. Τα κοκτέιλ αυτά εμφανίσθηκαν πριν από λίγα χρόνια με την ονομασία «purple drank» και έγιναν πάλι μόδα σήμερα, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, με την ονομασία «lean».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο Φαρμάκων και Τοξικομανίας (OFDT) , που δεν έχει δώσει ακόμη ποσοτικά στοιχεία για το φαινόμενο, «οι παρατηρήσεις επιτρέπουν να διαπιστωθεί μία αύξηση της κατανάλωσης στους νέους κωδεϊνούχων φαρμάκων και αυξημένο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το «lean».

«Η κατανάλωση κωδεΐνης θεωρείται από τους περισσότερους νέους ανώδυνη, διότι πρόκειται για φάρμακο. Αγνοούν τον κίνδυνο της υπερδοσολογίας και νοσηλείας και αυτή η μόδα είναι πολύ "κουλ" γιατί έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προωθείται σε κομμάτια hip-hop», εξηγεί η Ανιές Καντέ Ταϊρού, επιδημιολόγος και ειδική σε αυτά τα φαινόμενα στο OFDT.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στα κωδεϊνούχα φάρμακα, μπροστά στο φαινόμενο της κατανάλωσής τους ως ψυχοτρόπων κυρίως μεταξύ των εφήβων. Από την αρχή του έτους, το ANSM έλαβε πέντε ειδοποιήσεις για καταχρηστική χρήση της κωδεΐνης από ανήλικους

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου