13.5.17

Πώς θα γίνει η νέα μείωση των συντάξεων

Τι ορίζει η διάταξη που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και φέρνει μειώσεις έως 23%
Πρόσθετες μειώσεις, πέρα από το πλαφόν του 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, φέρνει διάταξη του νομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των νέων μέτρων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της αξιολόγησης και της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», που έχει στην κατοχή του το κείμενο του νομοσχεδείου, οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα επανυπολογιστούν «και από την 1η/1/2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον (επαν)υπολογισμό τους, το υπερβάλλον ποσό περικόπτεται. Το ποσό που περικόπτεται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 18% της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης». Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι οι παλιές συντάξεις θα μειωθούν ως 18%, αλλά και οι νέες συντάξεις (που θα βγουν για όσους έκαναν αίτηση από 13/5/2016 και μετά) θα χάσουν από το 2019 την προσωπική διαφορά μέχρι 18%.
Η «βόμβα» κρύβεται στην παράγραφο 4 της διάταξης όπου τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του νόμου Κατρούγκαλου και καταργούνται από την 1η/1/2019 και τα οικογενειακά επιδόματα συζύγου και τέκνων, ακόμη και παιδιών με αναπηρία. Τα επιδόματα αυτά δεν θα είναι μέρος της προσωπικής διαφοράς. Στο Δημόσιο το επίδομα συζύγου παίρνουν όσοι αποχώρησαν μέχρι το 2011 και είναι 35 ευρώ, ενώ τα επιδόματα ανήλικων τέκνων ή παιδιών με αναπηρία είναι 50 για ένα παιδί, 70 συνολικά για δύο παιδιά, 120 συνολικά για τρία τέκνα, 170 συνολικά για τέσσερα, με προσαύξηση του συνολικού ποσού κατά 70 ευρώ για κάθε παιδί μετά το τέταρτο.
Στις μειώσεις που θα προκύψουν δηλαδή με την προσωπική διαφορά θα μπει ανώτατο πλαφόν 18%, ενώ τα επιδόματα συζύγου και τέκνων εξαλείφονται οριστικά από την 1η/1/2019 για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 12/5/2016. Ο λόγος που καταργούνται είναι επειδή το επίδομα συζύγου δεν καταβάλλεται στους νέους από 13/5/2016 και μετά συνταξιούχους, ενώ το επίδομα τέκνων θα χορηγείται μόνον εφόσον οι συνταξιούχοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία για τη λήψη επιδόματος τέκνων από τον ΟΓΑ.
Με τον τρόπο αυτό, οι παλιές συντάξεις που έχουν και επίδομα συζύγου ή/και επίδομα παιδιού θα επανυπολογιστούν ξεχωριστά από τα επιδόματα και η μείωση που θα προκύψει με την προσωπική διαφορά θα «πέσει» στην επανυπολογιζόμενη σύνταξη. 
Η πραγματική απώλεια εισοδήματος όμως από την 1η/1/2019 που ενεργοποιούνται οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερη του 18% καθώς τα επιδόματα καταργούνται ολοσχερώς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου