19.5.17

ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ - Αυτόφωρο και για αδικήματα σε βάρος του περιβάλλοντος


Αυτόφωρο και για αδικήματα σε βάρος του περιβάλλοντος

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, εν όψει του επερχόμενου καλοκαιριού, απέστειλε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών και τους ζητεί να τηρούν την αυτόφωρη διαδικασία και στις περιπτώσεις προσβολής του περιβάλλοντος, όπως είναι πυρκαγιές, απόρριψη λυμάτων, εκπομπή ρύπων από κέντρα διασκεδάσεως, κ.λ.π..
Αναλυτικότερα, ο κ. Πλιώτας με εγκύκλιό του, παρέχει οδηγίες για την ποινική αντιμετώπιση των «προσβολών κατά του περιβάλλοντος», ζητεί από τους συναδέλφους του την εγρήγορση και την άμεση παρέμβαση των αρχών όταν προσβάλλεται το περιβάλλον και καλεί τις αρχές να επιδεικνύουν αδιάλειπτο ενδιαφέρον στην πρόληψη και τον κολασμό αξιοποίνων πράξεων κατά του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι οι υπαίτιοι των αυτοφώρων εγκλημάτων θα πρέπει να συλλαμβάνονται - και στην περίπτωση των πλημμελημάτων να παραπέμπονται κατά την διαδικασία των άρθρων 417, 418...
Τέλος, ο εισαγγελικός λειτουργός υπενθυμίζει τις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 24) για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, οι οποίες κατοχυρώνουν την αυτοτελή προστασία του, όπως και το «ποινικό οπλοστάσιο» όπως το χαρακτηρίζει, «με πυλώνες τους βασικούς νόμους 1650/1986, 743/1970, 4042/2012 και τις οδηγίες 2008/99 και 2008198/ΕΚ».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου