5.5.17

ΠΥΛΟΣ - «Καταποντισμένες Προϊστορικές Πολιτείες και Αρχαία Ναυάγια»,

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (πράσινες διαδρομές) θα πραγματοποιήσει τις κάτωθι δράσεις:

Από την Πέμπτη 25/05/2017 έως την Κυριακή 28/05/2017, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Καταποντισμένες Προϊστορικές Πολιτείες και Αρχαία Ναυάγια», στο πλαίσιο των πράσινων διαδρομών. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο μουσείο ΠΑΣΑ, εντός του Φρουρίου της Πύλου. Θα περιλαμβάνει τα κάτωθι: Παρουσίαση της καταποντισμένης προϊστορικής (μέσης εποχής του Χαλκού) πολιτείας της Μεθώνης, το ναυάγιο «Μέντωρ» των Κυθήρων (πρόκειται για το ναυάγιο του πλοίου με το οποίο ξεκίνησε η μεταφορά των γλυπτών της Ακρόπολης από το Λόρδο Έλγιν), καθώς και την υποθαλάσσια αποτύπωση λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σταδίου στη Δήλο. Επιπροσθέτως θα παρουσιαστούν η Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα της Εφορείας στους Φούρνους Ικαρίας , που αφορά στον εντοπισμό 22 ναυαγίων, PowerPoint Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το Εργαστήριο Ενάλιων Αρχαιοτήτων,  PowerPoint Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Ινστιτούτο Ενάλιων αρχαιλογικών Ερευνών  για την έρευνα στο αρχαίο λιμάνι της Σαλαμίνος.  Τέλος θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα δύο μουσεία μας ΠΑΣΑ & ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, στην υπαίθρια έκθεση αμφορέων, παρακολούθηση τρισδιάστατης προβολής για την Ναυμαχία του Ναυαρίνου και επίσκεψη της συλλογής μουσειακού χαρακτήρα καταδυτικού υλικού της Εφορείας.
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από την Εφορεία Εναλίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τον Δήμο Πύλου – Νέστορος και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πελοποννήσου.

Τέλος, την 5η Ιουνίου,  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Εφορεία Εναλίων, σε συνεργασία με τον Δήμο, και ωρα 11:30  θα γίνει  παρουσίαση της καταποντισμένης προϊστορικής  πολιτείας στη Μεθώνη απο τον κ. Σπονδύλη,  διευθυντή της έρευνας, στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου  του Δήμου, στην Μεθώνη. Θα ακολουθήσει σύντομη  ξενάγηση, από την ακτή, στην περιοχή των ευρημάτων.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τις 23/05/2017 στα τηλέφωνα  27230-22897  27230-22898  27230-22010  6999973300    ή στα E-mail ekouvelas@culture.gr  και eenafp@culture.gr .

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου