11.5.17

ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Ο Θαν.Ηλιόπουλος απαντά στον Μαν.Μάκαρη

Με έκπληξη διαβάσαμε τη δήλωση του κ. Μάκαρη που δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες για τις ανείσπρακτες οφειλές. 
Από τη μία διαφωνεί με την επιλογή εφαρμογής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις και από την άλλη κατηγορεί τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία αυτών των οφειλών. 
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.
Ο κ. Μάκαρηςόμως θα πρέπει  πρώτα απ’όλα να ξεκαθαρίσει με ποιον είναι, με το Δήμο ή με τους οφειλέτες; Δεύτερον, η λύση που προτείνει, με τον τρόπο που την προτείνει, χαϊδεύει τους οφειλέτες και δη τους μεγαλοφειλέτες, διότι είναι αποκλειστικά επιλεκτική υπέρ αυτών. Τι λέει δηλαδή; Όσοι οφείλουν να ρυθμίσουν. Και όσοι δεν προσέλθουν να ρυθμίσουν; Δεν μας απαντά, ή μάλλον σιωπά. Δηλαδή να τους αφήσουμε να εξακολουθούν να οφείλουν, σε βάρος αυτών που είναι τακτικοί στις πληρωμές τους και αυτών που ρύθμισαν!!
Εμείς όμως δεν λέμε αυτό. Αντιλαμβανόμενοι την οικονομική κρίση (η οποία όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι απαλλαγής από τα χρέη), ειδοποιούμε εγγράφως πρώτα απ’όλα τους οφειλέτες για το ύψος των οφειλών τουςκαι τους καλούμε να εξοφλήσουνε αυτές σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4174/2013 (τμηματικές πληρωμές). Όταν και εάν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ θα τους καλέσουμε και πάλι εγγράφως, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τη νέα ρύθμιση. Για όσους αγνοήσουν τις ειδοποιήσεις μας θα εφαρμοστεί ο νόμος, ιδίως για τους οφειλέτες μεγάλων ποσών (δέσμευση Α.Φ.Μ., κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, κατάσχεση ακινήτων κλπ). Δεν σκοπεύουμε να κατασχέσουμε ακίνητο για οφειλή 50€!
Η δημοτική αρχή κ.Μάκαρη ούτε πρωτοπορεί πανελληνίως στις ανείσπρακτες οφειλές, ούτε διαχειριστική ανεπάρκεια εμφανίζει, ούτε αδράνησε για ψηφοθηρικούς λόγους. Πάντοτε ενεργούσε με βάση το νόμο και το συμφέρον των δημοτών και της πόλης. Διότι, εάν είχε κάνει όλα αυτά που λέτε, ο Δήμος μας δεν θα ήταν στην νοικοκυρεμένη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται μεσούσης της κρίσης. Θα είχε απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές. Μάλλον αυτά που λέτε αφορούνάλλους Δήμους ή την κυβέρνηση που πιστά υπηρετείτε. Μέτρα από τη δημοτική αρχή έχουν ληφθεί και στο παρελθόν (π.χ. δεσμεύσεις Α.Φ.Μ., κατασχέσεις ακινήτων που έχουν φθάσει προ της έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού), όπως λαμβάνουν και οι άλλοι δήμοι, όπως λαμβάνει και η κυβέρνηση για τις οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ., τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Οι δε οφειλές που αναρωτιέστε πότε έχουν βεβαιωθεί, είναι όλες οι απαιτήσεις του Δήμου διαχρονικά (30 χρόνια) και αφορούν πάσης φύσης αιτία (σχέδιο πόλης, 0,5%, 5%, τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, κοινοχρήστων χώρων, Φ.Η.Χ., πρόστιμα Κ.Ο.Κ., κλπ).Επίσης όπως γνωρίζετε, αλλά κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε, υπάρχουν οφειλές διαχρονικά που δεν πρόκειται να εισπραχθούν, διότι αρκετοί των οφειλετών δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία.
Όσον αφορά την εμπλοκή σας στο εν λόγω θέμα προφανώς δεν χρειαζόμαστε τη συνδρομή σας για την εφαρμογή του νόμου όπως εσείς προσπαθείτε να αντιληφθείτε, ούτε πρόκειται να υιοθετήσουμε τις λύσεις που εσείς προτείνετε και που σκοπό έχουν να χαϊδέψουν αυτιά και να αλιεύσουν ψήφους! Φτάνει ο λαϊκισμός και η ψηφοφορία! Απευθυνθείτε στους «φίλους σας», στην κυβέρνηση, για να υπάρξουν σύντομα ουσιαστικές ρυθμίσεις σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών και το κυριότερο: μέτρα για την οικονομική αναθέρμανση και την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε αυτό το επίπεδο θα κριθούν τα πάντα και γι’αυτό θα αποφασίσει ο λαός μας!!


Θανάσης Ηλιόπουλος
Αντιδήμαρχος Καλαμάτας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου