24.4.17

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΔΙΤ, ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΥΤΕΑ ΜΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ;

ΝΕΟΣ πονοκέφαλος για τις αρμόδιες Ευρωπαικές υπηρεσίες φέρεται ότι θα αποτελέσει το θέμα της δημιουργίας χώρων ταφής επικίνδυνων αποβλήτων με τους γνωστούς ΧΥΤΕΑ να αποτελούν θέμα προς συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες.
Να τονίσουμε ότι τον Μάρτιο του 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης για δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο ίδιος υπουργός ζήτησε από την Ε.Ε. να οριοθετηθούν 5 περιοχές για την δημιουργία ΧΥΤΕΑ. Πέντε χώροι σε όλη την Ελλάδα θα αποτελέσουν σε πρώτη φάση τους υποδοχείς επικίνδυνων αποβλήτων προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που πρόσφατα της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και ημερήσια καμπάνα 30.000 ευρώ, που θα μειώνεται ανάλογα με το βαθμό προόδου. 
Tότε εκφράστηκε η βούληση του υπουργείου ώστε να δρομολογηθούν 5 χώροι για δημιουργία ΧΥΤΕΑ στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (Οινόφυτα), Αττικής (Ασπρόπυργος), Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), Θεσσαλίας (Λάρισα) και Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη), χωρίς να αποκλείονται και άλλοι. Η συνολική δυναμικότητα των ΧΥΤΕΑ για διάθεση βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας ανέρχεται σε 70.000 t.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ..ΦΕΚ
Στις 26/102016 εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη που βασίστηκε στο Εθνικό σχέδιο διαχείρισης Επικίνδυνων αποβλήτων το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 7/1/2017. Ωστόσο όταν αντέδρασε ο Δήμος Μεγαλόπολης με απόφαση του τότε συμβουλίου, μετά από λίγο καιρό αντέδρασε η περιφέρεια συμφωνώντας με τον Δήμο ώστε να μην γίνει ΧΥΤΕΑ με δικτυακή ανάρτηση στις 20/1/2017 ενώ είχε εγκριθεί ήδη το ΦΕΚ. Τελικά παρά τις χλιαρές αντιδράσεις ο Περιφερειάρχης στις 24/2/2017 τόνισε ότι  “Αυτό που μπορεί τώρα να γίνει, και όχι νωρίτερα από την έκδοση της ΚΥΑ, είναι η νομική προσβολή της και σε αυτό συμφωνούμε όλοι” όπως εξέφρασε ο  κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, την Πέμπτη 23  Φεβρουαρίου 2017, για το ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤΕΑ στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και σημείωσε “εκτιμώ ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να βάλει και μυαλό στην Κυβέρνηση, γιατί ξέρουν το πρόβλημα, ξέρουν τις επιπτώσεις του προβλήματος και δεν πήραν μέτρα”.
ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΝ;
Ωστόσο το θέμα δεν σταματά εδώ. Διαβάζοντας τις ειδήσεις από την Ε.Ε. βλέπουμε 1ον η Ευρωπαική ένωση να στέλνει διαρκώς την Ελλάδα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για το θέμα των ΧΥΤΕΑ, 2ον στο δεύτερο μνημόνιο (Ν.4046/2012, ΦΕΚ Α' 28 Σελίδα 808) τέθηκε προαπαιτούμενο η αδειοδότηση έστω 2 χώρων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία νεώτερη ενημέρωση για το θέμα. 
Στην Μεγαλόπολη πάντως συλλογικοί φορείς έχουν αντιδράσει δεδομένου ότι εκτός από το ΧΥΤΑ, το ΣΔΙΤ και τους νέους όρους διαχείρισης απορριμάτων, υπολειμμάτων, προστέθηκαν και τα τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα! Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι στις 24/4/2017 ο τοπικός τύπος της Ηλείας είχε σοβαρά δημοσιεύματα από οικολογικές οργανώσεις ερωτώντας αν υπάρχουν τοξικά απόβλητα στις ακτές της Ηλείας όπως γράφτηκε εδώ http://www.protinews.gr/blog/yparhoyn-varelia-me-toxika-apovlita-stis-aktes-tis-ileias, τότε προφανώς το ζήτημα αποκτά αξία.
Το ερώτημα των πολιτών που θα μας απασχολήσει φέτος είναι αν τελικά δημιουργηθούν χώροι ΧΥΤΕΑ ποια τοξικά, ραδιενεργά ή άλλα απόβλητα θα συλλέγονται στην περιοχή της Αρκαδιάς, αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα δεδομένου ότι ακόμα και με στερεά απόβλητα ελοχεύει κίνδυνος μόλυνσης, αλλά κυρίως αν οι αρμόδιοι φορείς έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Πληροφορίες πάντως από την Ε.Ε. σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς είναι ότι εκτός από ΣΔΙΤ, θα έχουμε σύντομα και τέτοιους χώρους περισυλλογής. Θυμηθείτε το. Είναι ένα θέμα που θα έχει πολλές συνέχειες...

                    ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΕ ΔΑΔΙΚΟΥΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΞΕΚΙΝΗΣΕ τις παρεμβάσεις με δικά του τεχνικά μέσα ο Δήμος Τριφυλίας προκειμένου να αποκαταστήσει σημαντικούς δρόμους στην ορεινή ζώνη της ευρύτερης περιοχής Κυπαρισσίας στην βόρεια και νότια πλευρά της οροσειράς κάτω από το όρος Αιγάλεω.
Να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι του Δήμου παρουσία του Δημάρχου κ. Κατσίβελα είδαν από κοντά τις παρεμβάσεις μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Μερκύρη. 
Πρόθεση του Δήμου είναι να αναδειχθέι η μοναδικότητα της περιοχής πάνω απο τον Κυπαρισσιακό Κόλπο καθώς προτεραιότητα δόθηκε στην οδική πρόσβαση κοντά στις κοινότητες Ξηρόκαμπος, Στασιό, Αρμενιοί, Σπηλιά, Φαρακλάδα οι οποίες συνδέονται οδικά με τις πόλεις της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών ενώ είχαν την ευκαιρία να ατενίσουν στο βάθος το Ιόνιο Πέλαγος. Η θέα εξάλλου από τις μοναδικές αυτές ορεινές περιοχές είναι καταπληκτική ιδίως τις βραδινές ώρες της ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη παρέμβαση από συνεργεία του Δήμου Τριφυλίας ολοκληρώνεται σε δρόμους δασικούς - αγροτικούς αλλά και χρήση εναλλακτικού τουρισμού στο Αιγάλεω όρος στην περιοχή της Κυπαρισσίας και του Ξηροκάμπου μετά από πολλά χρόνια και πάλι. Αν μη τι άλλο τις θετικές παρεμβάσεις του Δήμου περιμένουμε να τις δούμε και στο μέλλον με σκοπό να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες ομορφιές της Τριφυλίας μας. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

            ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΜΑΙΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 6.000 στρέμματα, ίδια σε σχέση με πέρσι. Οι καιρικές συνθήκες αυτή την εποχή είναι εξαιρετικές.
Αν και υπολογίζαμε φέτος ότι θα έχουμε όψιμη συγκομιδή, οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και εκτιμάμε ότι θα έχουμε πρωιμότητα – όπως και πέρσι – και η συγκομιδή θα αρχίσει στην περιοχή μετά τις 10 – 15 Μαΐου.
Η ανάπτυξη των καρπών μέχρι στιγμής είναι καλή. Αν οι παραγωγοί προσέξουν τα προβλήματα φυτοπροστασίας και ιδίως προσβολές από ακάρεα και αφίδες, θα έχουμε μια κανονική εξέλιξη της καλλιέργειας».
Και προσθέτει: «Επιπλέον για να έχουμε μια καλή ποιότητα θα πρέπει οι παραγωγοί να ρίξουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην άρδευση και να προσθέτουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας. Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται κυρίως Κάλιο και Άζωτο επειδή έχουμε την γρήγορη ανάπτυξη των καρπών. Οι εκτάσεις καλλιέργειας στην Τριφυλία παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (6.000 στρέμματα) και αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 40.000 τόνων». Γ.ΜΠ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου