8.4.17

Κρυολόγημα: Γιατί δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε

Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή νόσος που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι το περνούν τουλάχιστον 1-2 φορές το χρόνο.
Το κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού και χαρακτηρίζεται από πυρετό, βήχα, φτέρνισμα, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. (Ο πυρετός σε κρυολογήματα είναι συνήθως κάτω από 37,8 °C). Υπάρχουν πολλά στελέχη του ιού που μπορεί να προκαλέσουν κρυολόγημα, αλλά τα πιο κοινά ανήκουν στην οικογένεια των ρινοϊών.
Κάθε ασθένεια μπορεί να προσεγγιστεί με τρεις τρόπους:
1. Πρόληψη. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ένα κρυολόγημα είναι να αποφευχθεί εξαρχής.
2. Εάν, ωστόσο, αρρωστήσετε, ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε την κατάσταση είναι να εξαλείψετε την αιτία της ασθένειας, ή, με άλλα λόγια, να βρεθεί μια οριστική θεραπεία για αυτή.
3. Αλλά αν η ασθένεια δεν μπορεί να θεραπευτεί (και πρέπει αναγκαστικά να ολοκληρώσει τον κύκλο της στον οργανισμό), η μόνη επιλογή που έχει μείνει είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Κρατήστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό
Ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί το κρυολόγημα είναι να μείνετε μακριά από τους ιούς που το προκαλούν. Αυτό επιτυγχάνεται με την αποφυγή επαφής με κάποιον που μπορεί να είναι μεταδοτικός. Είναι επίσης καλό να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ειδικά αφότου επισκεφτείτε δημόσιους χώρους.
Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε υγιείς, όμως, είναι να βεβαιωθείτε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αρκετά ισχυρό για να αποκρούει μόνο του τους ιούς του κρυολογήματος.
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό και υγιές είναι να τηρείτε τις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες γραμμές καλής υγείας:
Μην καπνίζετε
Ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών
Τακτική άσκηση
Υγιές σωματικό βάρος
Να έχετε υπό έλεγχο την αρτηριακή σας πίεση
Να πίνετε αλκοόλ με μέτρο
Επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος
Μέτρα πρόληψης για να αποφευχθεί η μόλυνση
Να κάνετε τακτικά ιατρικές εξετάσεις
Είναι εφικτό να θεραπευθεί το κρυολόγημα;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν το κρυολόγημα. Αυτό είναι λάθος, διότι το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς και όχι βακτήρια, οπότε τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Microbiology εξέτασε τις περιπτώσεις 200 νεαρών ενηλίκων με κοινό κρυολόγημα. Έδειξε ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις ήταν σπάνιες, υποστηρίζοντας την αρχική υπόθεση ότι το κοινό κρυολόγημα είναι σχεδόν αποκλειστικά μια ιογενής νόσος.
Επιπλέον, η λήψη αντιβιοτικών όταν δεν τα χρειάζεστε μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Τι γίνεται με τον εμβολιασμό;
Με τη δημιουργία ανοσίας έναντι μιας συγκεκριμένης ασθένειας, ο εμβολιασμός μας προστατεύει από το να κολλήσουμε την εν λόγω ασθένεια. Συνεπώς, είναι απλά ένα επιπλέον προληπτικό μέτρο και όχι θεραπεία.
Εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν ετησίως το εμβόλιο της γρίπης, αλλά το εμβόλιο αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να καλύψει κάθε πιθανό στέλεχος του ιού κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το κρυολόγημα να εξακολουθεί να υπάρχει και να μεταδίδεται παγκοσμίως σε υγιείς ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον δρ Τόμας Σμιθ, από το πανεπιστήμιο του Τέξας, υπάρχουν πάνω από 100 ορότυποι ρινοϊών (serotypes of rhinovirus), γεγονός που καθιστά απίθανο ότι θα υπάρξει ποτέ ένα καθολικό εμβόλιο για το κοινό κρυολόγημα με την εφαρμογή των συμβατικών μεθόδων εμβολίου.
Επίσης, επειδή το κρυολόγημα δεν είναι μια πολύ σοβαρή, ή απειλητική για τη ζωή ασθένεια, δεν είναι ψηλά στην λίστα των ασθενειών που προσπαθούμε να θεραπεύσει η παγκόσμια ιατρική ερευνητική κοινότητα.
Αυτή τη στιγμή η καλύτερη προοπτική για ένα φάρμακο κατά του κρυολογήματος ίσως είναι κάτι που ονομάζεται “αντιιικά ευρέος φάσματος” (broad-spectrum antivirals), τα οποία θα στοχεύουν σε έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών ιών. Αυτή η έρευνα είναι όμως ακόμη στα σπάργανα. Το 2011 το Draper Laboratory στο Cambridge ανέπτυξε μια χημική ένωση που ονομάζεται Draco, η οποία “έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη μολύνσεων από ένα ευρύ φάσμα ιών, ακριβώς όπως τα υφιστάμενα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν ή να προλάβουν τις λοιμώξεις από ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων”.
Κρυολόγημα – αντιμετώπιση
Εδώ είναι μερικά παραδείγματα απλών θεραπευτικών επιλογών που ίσως σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα:
Βότανα, όπως Echinacea, goldenseal και ginseng
Τζίντζερ, μέλι και σκόρδο
Κοτόσουπα
Προβιοτικά
Γαργάρες με αλμυρό νερό για τον πονόλαιμο
Να είστε καλά ενυδατωμένοι
Να κάνετε ζεστά ντους
Είναι αποτελεσματικά ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C;
Υπάρχουν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι παστίλιες με γλυκονικό ψευδάργυρο (zinc gluconate) είναι αποτελεσματικές για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Έρευνα έδειξε ότι ο γλυκονικός ψευδάργυρος μειώνει σημαντικά τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.
Ο κάτοχος δύο βραβείων Νόμπελ (Χημείας – 1954 και Ειρήνης – 1962), Linus Pauling, υπήρξε ο ουσιαστικά αποκλειστικός υπεύθυνος για την πεποίθηση ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος. Αυτό οδήγησε σε μια αμφιλεγόμενη πεποίθηση ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μειώνουν τον κίνδυνο κρυολογήματος, αλλά και τη σοβαρότητα και τη διάρκειά του.
Από ιατρικής άποψης, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία καθολική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Το καλύτερο είναι να το αποφύγετε εξαρχής όσο αυτό είναι δυνατόν και να κάνετε τα εμβόλιά σας. Αλλιώς, η μόνη επιλογή είναι να περιμένουμε να ολοκληρώσει τον κύκλο της η ασθένεια με όσο το δυνατόν λιγότερα, πιο ήπια και ταχύτερα συμπτώματα.


iatropedia.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου