23.4.17

Τι δείχνουν οι πρώτες προβλέψεις για τις γαλλικές εκλογές - Προηγείται ο Μακρόν


Τι δείχνουν οι πρώτες προβλέψεις για τις γαλλικές εκλογές - Προηγείται ο Μακρόν

Περίπου 47 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν την Κυριακή, 23 Απριλίου, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. 
Στους 11 υποψηφίους προέδρους, μια τετράδα φαβορί πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις στις οποίες προηγείται ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν τα exit polls τα οποία δημοσιεύουν βελγικά ΜΜΕ γιατί απαγορεύεται στη Γαλλία. 
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών που θα αναδείξει και τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, ανάμεσα στους δύο φιναλίστ, θα γίνει στις 7 Μαϊου.
Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η συμμετοχή ήταν στο 69,42%, λίγο κάτω απο την αντίστοιχη των εκλογών του 2012 (70,59):
Παίζει ρόλο η συμμετοχή
Εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνουν διαφορετικά ποσοστά για την τελική συμμετοχή, η οποία θα ανακοινωθεί όταν κλείσουν οι κάλπες.
Σύμφωνα με την εταιρεία Ifop, η συμμετοχή θα είναι 81%;
Στο 20% η αποχή δείχνουν οι έρευνες. Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα.
Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%.
Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.
Σύμφωνα με την Harris Interactive, θα είναι 78,5%.
Στην προεδρική εκλογή του 2012, η τελική συμμετοχή ήταν 79,48%.
Οι Βέλγοι έβγαλαν τα πρώτα exit polls
Το βελγικό σάιτ L'Echo αναφέρει ότι σύμφωνα με τρεις γαλλικές εταιρείες μετρήσεων ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώτος.
Το Ινστιτούτο Harris δίνει πρώτον τον Μακρόν με 24-25%, πολύ μπροστά από την Λεπέν, τον Φιγιόν και τον Μελανσόν οι οποίοι διαγκωνίζονται για την δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 20%.
Το Ινστιτούτο Ifop φέρει επίσης πρώτο τον Εμμανουέλ Μακρόν και δεύτερη την Μαρίν Λεπέν. Η τρίτη θέση παίζεται μεταξύ Μελανσόν και Φιγιόν.
Τέλος, το ινστιτούτο Opinionway δίνει νικητές τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Τα ποσοστά του βελγικού RTBF
Το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF - που δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία - αναφέρει στις 18:00 ώρα Ελλάδος ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν προηγείται, σύμφωνα με διάφορα exit polls και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν δίνουν μάχη για την δεύτερη θέση.
«Σύμφωνα με πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων και εκτιμήσεων που έχει το RTBF στη διάθεσή του, ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώτος με ποσοστό γύρω στο 24%.
Η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ακολουθούν μεταξύ 18%-20% των ψήφων. Αυτοί οι τρεις υποψήφιοι βρίσκονται σε ένα «μαντήλι τσέπης», γράφει το βελγικό Μέσο.
Το μεσημέρι της Κυριακής, το ίδιο βελγικό μέσο έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με το RTBF:
Εμανουέλ Μακρόν 24%,
Μαρίν Λεπέν 22%.
Φρανσουά Φιγιόν 20,5%
Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

Τα γαλλικά exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 20:00 ώρα Γαλλίας.
Το ίδιο το βελγικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι εκλογικό αποτέλεσμα αλλά εικόνα της στιγμής.
Εξαλλος ο γαλλικός Τύπος με τις διαρροές των Βέλγων
Η εφημερίδα Liberation, σε άρθρο γνώμης, καταγγέλλει τον βελγικό Τύπο γιατί δημοσιεύει exit polls. Γράφει χαρακτηριστικά:
«Οπως το περιμέναμε: ο βελγικός Τύπος δημοσιεύει exit polls. Αλλά επειδή αυτές οι μετρήσεις δεν έχουν πηγή και η Liberation δεν μπορεί να εγγυηθεί την εγκυρότητά τους, σας συνιστούμε να τα λάβετε υπόψιν με μεγάλη προσοχή. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων (BVA, Elabe, Harris Interactive, Ifop, Ipsos, Kantar, Odoxa, OpinionWay, Viavoice) δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν exit polls την Κυριακή 23 Απριλίου.
«Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε αναφορά σε τέτοια exit polls μπορεί να προέρχεται από φήμες και καμία αξιοπιστία δεν μπορεί να τους δοθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου δημοσκοπήσεων».
RTBF: Πρώτος ο Μακρόν και στις ΗΠΑ
Το ίδιο βελγικό μίντια RTBF, αναφέρει ότι οι Γάλλοι που ζουν στην βόρεια Αμερική και στον Καναδά (με εξαίρεση το Μόντρεαλ), ψήφισαν:
  • Μακρόν 45,35%,
  • Φιγιόν 25,33%),
  • Μελανσόν 14,05%
Tο υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας κάνει πλάκα
«Είναι η ημέρα σήμερα! Εχετε ως τις 19:00 ή ως τις 20:00 ανάλογα με τις πόλεις για να ψηφίσετε στις προεδρικές», έγραψε το υπουργείο Εσωτερικών στο Twitter, ανεβάζοντας μια φωτογραφία του Τούρκου κρεοπώλη Nusret Gökçe, σταρ του Instagram, προσπαθώντας, έτσι, να παρακινήσει τους γάλλους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου