30.3.17

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ !!! ΣΤΟΙΧΕΙΑ -ΣΟΚ : Μία αυτοκτονία και δύο απόπειρες κάθε μέρα στην Ελλάδα

Νέα στοιχεία – σοκ για τη «γενοκτονία» στα χρόνια της κρίσης

Τέλος δεν έχει η γενοκτονία που συντελείται με τα εγκληματικά μνημόνια σε βάρος του ελληνικού λαού, αφού οι αυτοκτονίες απελπισμένων πολιτών στα χρόνια της ατελείωτης κρίσης έχουν εκτιναχθεί σε τρομακτικά επίπεδα.
Όπως προκύπτει από τα νέα σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κάθε μέρα στη χώρα μας δύο άνθρωποι κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και τουλάχιστον ένας δίνει τέλος στη ζωή του, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά κατά πολύ πλέον τους 7.000 αυτή την καταστροφική επταετία.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει καταγράψει η ΕΛ.ΑΣ, το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 οι αυτόχειρες ανήλθαν σε 2042 ενώ άλλοι 2503 επιχείρησαν να προβούν στο απονενοημένο διάβημα.
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
•Το 2013, 566 αυτοκτονίες και 642 απόπειρες
•Το 2014, 514 αυτοκτονίες και 579 απόπειρες
•Το 2015, 613 αυτοκτονίες και 769 απόπειρες
•Το πρώτο 9μηνο του 2016, 349 αυτοκτονίες και 513 απόπειρες.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που χρησιμοποιήθηκαν για την εν λόγω μελέτη, το 2011 και 2012 - κατά το αρχικό διάστημα της κρίσης -  σημειώθηκαν συνολικά άλλες 508 και 533 αυτοκτονίες αντίστοιχα.
Mάλιστα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο ακόμη δραματικά περιστατικά αυτοχειρίας νέων ατόμων.
Ένα κορίτσι 16 ετών απαγχονίστηκε μέσα στο δωμάτιό του στη Γλυφάδα και ένας 26χρονος φοιτητής κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι φίλου του στα Φάρσαλα.
Στη Γλυφάδα μαθήτρια της 1ης Λυκείου έδεσε γύρω από το λαιμό της ένα μαντήλι και κρεμάστηκε από πόμολο ντουλάπας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για μία πολύ καλή μαθήτρια, που δεν είχε δώσει σημάδια κακής ψυχολογίας ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πήραν καταθέσεις από τις φίλες της, όπως και από το συγγενικό περιβάλλον. Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει οι τελευταίες διαδικτυακές επικοινωνίες της, για να αποκλειστεί η εκδοχή της παρότρυνσης σε αυτοκτονία.
Τέλος στη ζωή του έβαλε και ένας 26χρονος φοιτητής στα Φάρσαλα. Πρόκειται για κάτοικο Αθηνών, ο οποίος φιλοξενούταν σε σπίτι φίλου του. Ο νεαρός κρεμάστηκε αλλά εντοπίστηκε όταν ήταν πλέον αργά από τον κολλητό του.
Μέσα στη τσάντα του βρέθηκε σημείωμα, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή.
Το προφίλ των θυμάτων της κρίσης
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα περισσότερα θύματα είναι άνω των 41 ετών.
Η επικινδυνότητα εκτοξεύεται σε μεσήλικα άτομα, σε ηλικίες δηλαδή που τα προβλήματα – οικονομικής κυρίως φύσεως- γιγαντώνονται, ειδικά για τους οικογενειάρχες με προβλήματα επιβίωσης και άνεργους που αδυνατούν να εξασφαλίσουν έστω και ένα μικρό μεροκάματο.
Τα στοιχεία της αστυνομίας για το διάστημα 2013-2016 καταδεικνύουν ότι οι αυτόχειρες είναι στη συντριπτική πλειοψηφία άντρες. Ειδικότερα, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σημειώθηκαν συνολικά 1.656 αυτοκτονίες ανδρών.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες είναι και οι γυναίκες που εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να βάλουν οι ίδιες τέλος στη ζωή τους, με συνολικά 1.301 να έχουν διαπράξει απόπειρα αυτοκτονίας κατά την ίδια περίοδο.
Την θλιβερή πρωτιά έχει η Αττική, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη,  η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Κρήτη, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Θεσσαλία.
Οι συγγενείς πολλές φορές υπό τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού δεν ενημερώνουν τις Αρχές. Αντίστοιχα, συχνά πολλά περιστατικά συγχέονται με ατυχήματα και δεν μπορούν να διαγνωστούν ως αυτοκτονίες.  Υπάρχουν, δηλαδή, πτώσεις στη θάλασσα ή και τροχαία δυστυχήματα που προκαλούν εσκεμμένα οι οδηγοί για να γράψουν τον τραγικό τους επίλογο.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που διαγνωστεί μία αυτοκτονία μετά τη νεκροψία – νεκροτομή, τότε οι ιατροδικαστές δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «αυτοκτονία» στο πόρισμά τους. Οι ιατροδικαστές, είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς η αυτοχειρία στιγματίζει μία οικογένεια ενώ υπάρχει και διαφωνία με την εκκλησία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου