24.3.17

Νεομετανάστες στην αφιλόξενη «Ελληνική» Μελβούρνη

Μύθοι για ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, τη ζωή και την προσαρμογή των νεοφερμένων Ελλήνων της Αυστραλίας, και ειδικά εκείνων της Μελβούρνης, καταρρίπτονται από έρευνα του Πανεπιστημίου Monash

Για δώδεκα μήνες μελέτησε τη ζωή των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη Μελβούρνη εξαιτίας, κυρίως, της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ο Έλληνας ερευνητής Νικόλαος Γκολφινόπουλος.
Τα συμπεράσματα της έρευνας, που το Ελληνικό Πρόγραμμα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα είναι εντυπωσιακά, αν και ίσως για μια μεγάλη μερίδα νεοφερμένων δεν αποτελούν έκπληξη.

ΔΥΣΧΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
O Έλληνας ερευνητής και συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) των Ηνωμένων Εθνών, Νίκος Γκολφινόπουλος ολοκλήρωσε την έρευνά του πρόσφατα και ως μέρος της μεταπτυχιακής του εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους νεοφερμένους Έλληνες μετανάστες, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται. Το άσχημο σκηνικό συνθέτουν μια σειρά παράγοντες που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες Έλληνες που έφτασαν στη Μελβούρνη τα τελευταία χρόνια.
Αρχικά, και πριν ταξιδέψει στη Μελβούρνη, ο υποψήφιος μετανάστης έχει ακούσει ότι θα γίνει ευπρόσδεκτος από την τοπική κοινωνία και ότι η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον θα είναι ομαλή. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική.
Mετά από λίγο διάστημα, οι νεοφερμένοι αναζητούν εργασία. Η αναζήτηση αυτή ξεκινά από ελληνικές επιχειρήσεις όπου ότι εκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συνθήκες εργασίες και οι αμοιβές προβληματίζουν. Η φτηνή εργασία, όπως λέει ο ερευνητής, αποτελεί πραγματικότητα.

ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Επιπλέον, οι νεοαφιχθέντες Έλληνες εντάσσονται σε ένα φαύλο κύκλο έκδοσης θεωρήσεων παραμονής στη χώρα. Το 93% αυτών έχουν ολοκληρώσει ανώτερες και ανώτατες σπουδές στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, αναγκάζονται να κάνουν επιπλέον σπουδές για να λάβουν τη σπουδαστική βίζα και να έχουν δικαίωμα παραμονής. Και αυτό, όπως τονίζει ο κ. Γκολφινόπουλος, οφείλεται στο αυστραλιανό μεταναστευτικό σύστημα.
Ένας ακόμη μύθος που αφορά την δήθεν εύκολη προσαρμογή των νεοαφιχθέντων Ελλήνων, είναι η δήθεν κοινή κουλτούρα τους με τους πρώτους μετανάστες.
O κ. Γκολφινόπουλος μάς ανέφερε ότι η σύγκρουση αυτή υπάρχει και σε άλλες εθνοτικές κοινότητες. Μια έρευνα στην ιταλική κοινότητα, για παράδειγμα, έδειξε ότι υπάρχει συνεχής κόντρα των μεταναστών που προέρχονται από την νότια με εκείνους από την βόρεια Ιταλία. Οι νεοφερμένοι Έλληνες σε συντριπτικό βαθμό δήλωσαν στην έρευνα ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς δεν τους αποδέχεται.

ΠΡΟΣ ΓΕΦΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ
H έρευνα έδειξε και κάποια σημαντικά θετικά στοχεία. Οι Έλληνες που έφτασαν στην πόλη της Μελβούρνης εντυπωσιάστηκαν από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρας της Μελβούρνης, όπως και από το ιδιαίτερο ξεχωριστό αστικό και το φυσικό περιβάλλον της μητροπολιτικής ζώνης αλλά και της περιφερειακής Βικτώριας, όπως κι άλλων περιοχών της χώρας.
Οι νεοφερμένοι ταξιδεύουν συχνά σε διάφορα προάστια της Μελβούρνης. Οι μετακινήσεις τους αυτές πολλαπλασιάζονται όταν πρόκειται να συναντηθούν με συγγενείς ή/και φίλους.
Λόγω των θετικών αυτών εντυπώσεων είναι πολύ πιθανό να προτείνουν την πόλη ως τουριστικό προορισμό για φίλους, γνωστούς και συγγενείς τους στην Ελλάδα. Κι αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό αφού συνδέει το μεταναστευτικό κύμα με την τουριστική κίνηση.
Οι νεοφερμένοι Έλληνες δίνουν ένα έντονο ελληνικό χρώμα στη Μελβούρνη που είχε αρχίσει να χάνεται με την πάροδο των γενιών, ενώ σημειώνεται και τουριστική κίνηση από τη γενέτειρα προς την Αυστραλία.
Αλλά εκείνο που δείχνει η έρευνα είναι ότι υπάρχει χάσμα που χωρίζει τους νεομετανάστες από τους Έλληνες του προηγούμενου μεταναστευτικού κύματος. Ωστόσο, και οι δυο πλευρές κατανοούν ότι θα πρέπει να γεφυρωθεί.
Ο κ. Γκολφινόπουλος βρέθηκε στη Μελβούρνη το 2014, προκειμένου να μελετήσει τη σχέση του τουρισμού με τον μεγάλο όγκο της μετανάστευσης. Εξηγεί ωστόσο για ποιο λόγο η Μελβούρνη έχει ισχυρό τουριστικό κύμα.
Στην έρευνα του Πανεπιστημίου Monash τονίζεται η ανάγκη να υπάρξει μια ακόμη μελέτη για τον τρόπο που βλέπουν οι Ελληνοαυστραλοί το κύμα των Ελλήνων μεταναστών που φτάνει στη χώρα. Ίσως έτσι, κατά τη γνώμη μας, να τεθούν οι βάσεις για μια ουσιαστική συζήτηση για τη γεφύρωση του χάσματος.

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου