11.3.17

Οι ελέφαντες τρομάζουν από κάτι πολύ μικρότερο από ένα ...ποντίκι

Οι ελέφαντες τρομάζουν από κάτι πολύ μικρότερο από ένα ποντίκι
Οι ελέφαντες απωθούνται από το βούισμα των μελισσών, βγάζοντας ταυτόχρονα και έναν χαμηλής έντασης ήχο που προειδοποιεί άλλα παχύδερμα να μείνουν επίσης μακριά

Συχνά οι ελέφαντες κάνουν επιδρομές σε φάρμες, ποδοπατώντας τις σοδειές. Το να βρεθεί ένας φράκτης αρκετά δυνατός ώστε να κρατήσει μακριά αυτά τα μεγαλόσωμα ζώα και να είναι ταυτόχρονα οικονομική «πατέντα», συνιστά για κοινωνίες, όπως αυτές της υποσαχάριας Αφρικής, μια τεράστια πρόκληση.
Υπάρχει όμως μια λύση χαμηλού κόστους βασισμένη με μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες του ελέφαντα: Το ζώο απεχθάνεται τις μέλισσες, αναφέρει δημοσίευμα του Qz.
Ο γνωστός σε όλους φόβος των ελεφάντων για τα ποντίκια δεν είναι παρά ένας ανυπόστατος μύθος, αρκετά αρχαίος αφού χρονολογείται από το 77 μ.Χ. από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο (σ.σ. «ο ελέφαντας απεχθάνεται το ποντίκι περισσότερο από κάθε άλλο πλάσμα στον κόσμο»)
Αντίθετα, οι ελέφαντες απωθούνται από το βούισμα των μελισσών, βγάζοντας ταυτόχρονα και έναν χαμηλής έντασης ήχο που προειδοποιεί άλλα παχύδερμα να μείνουν επίσης μακριά.
Στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού «Elephant and Bees Project», που διαχειρίζεται η περιβαλλοντική ομάδα «Save the Elephants», διαπιστώθηκε πως η τοποθέτηση κυψελών μελισσών ανά 10 μέτρα κατά μήκος ενός φράκτη συνιστά μέθοδο κατά 80% πιο αποτελεσματική στο να μην πλησιάζουν οι ελέφαντες.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε δοκιμαστικά σε ορισμένες τοποθεσίες της Κένυας κι έκτοτε έχει επεκταθεί σε ακόμη εννέα χώρες της Αφρικής αλλά και σε Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα και Ινδία.


cnn.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου