3.2.17

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΒΟΜΒΑ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
 
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ συνέπειες αναμένεται να έχει της διαχείρισης απορριμάτων στην Πελοπόννησο, εξαιτίας του χρόνιου άλυτου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και των παράνομων χωματερών με την Κομισιόν να ζητά δραστικά μέτρα. Σύμφωνα με το Capital.gr και όπως επισημαίνει σε έρευνα του Τ.Τέλλογλου ο ιστότοπος inside story, έχει ξεκινήσει το κρυφτούλι με την Κομισιόν ως προς τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσουν, δηλαδή, κλείνουν τους χαρακτηρισμένους ως ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης απορριμμάτων και δημιουργούν καινούργιους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν «εντοπιστεί» από τις Βρυξέλλες.
«Μερικά μέτρα μετά το νοσοκομείο της Τρίπολης αρχίζει να πυκνώνει το δάσος του Μαινάλου. Κάνει κρύο, δύο βαθμούς, παρόλα αυτά όσο πλησιάζει κανείς τον Άγιο Βλάση η μυρωδιά της βρεγμένης γης αντικαθίσταται από μια μυρωδιά σαπίλας. […] Πεταμένα στρώματα με φόντο την Τρίπολη και βουνά σκουπιδιών. Ο χειριστής της μπουλντόζας μας ρωτάει αν πήραμε άδεια από το δήμο για να μπούμε στο χώρο, εμείς αντιγυρίζουμε το ερώτημα: «Από ποιόν πήρε άδεια ο δήμος για να πετάει τα σκουπίδια εδώ;». Σηκώνει τους ώμους του. Σκουπιδιάρικα με την επιγραφή «Για μια καθαρή Τρίπολη» αδειάζουν την πραμάτεια τους..
Κρυφτούλι με τις Βρυξέλλες
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δύο χιλιόμετρα νότια του Άργους προς το Ναύπλιο, μέσα από τους πορτοκαλεώνες προβάλλει ένα βουνό, που εξασφαλίζει θέα τόσο προς τα κάστρα του Ναυπλίου όσο και προς το κάστρο του Άργους. Έχει όμως, μετατραπεί σε παράνομη χωματερή, με τα σκουπίδια να αναφλέγονται κάθε μέρα, με τη βοήθεια ενός βυτίου πετρελαίου. Για να μειώνεται ο όγκος τους.
Ούτε αυτή η χωματερή –πρόκειται για παράνομη χωματερή, χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο– φαίνεται στα χαρτιά των ευρωκρατών. Είναι κρυφή, άλλη μία απόδειξη όχι μόνο ότι το ελληνικό κράτος ψεύδεται ασύστολα σε περιφερειακό, κεντρικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ότι οι τύποι με τα κοστούμια στις Βρυξέλλες ζουν σε έναν πλανήτη και εμείς οι υπόλοιποι σε έναν άλλον.
«Κι όμως, μέχρι τον Ιούνιο του 2011 η χώρα μας είχε πετύχει κάποια πρόοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Χάρη σε αυτήν ανεστάλη η διαδικασία που επρόκειτο να κινηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επιβολή προστίμων στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της διατήρησης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Ταυτόχρονα, προωθήθηκε το σχέδιο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που είχαν ήδη κλείσει. Επιταχύνθηκε η ωρίμανση για τη δημοπράτηση νέων εργοστασίων διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, μέσα στο πλαίσιο του νομοθετημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού, που προέβλεπε και τα έργα στο Γραμματικό και την Κερατέα. Η ματαίωση του συγκεκριμένου έργου στην Κερατέα προκάλεσε το πρώτο σε μια σειρά από αδιέξοδα, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη στη συνέχεια η κυβέρνηση. Ακόμα, όπως θα αποδειχθεί μεσοπρόθεσμα, επέτεινε την αδυναμία να επιλυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Αττική».
Το ΣΗΡΙΑΛ με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
Όπως σημειώνει ο ιστότοπος, ο κ. Νίκας είναι ο μοναδικός δήμαρχος που επιχειρεί να κάνει τοπική διαχείριση των απορριμμάτων, με διαχωρισμό και διαχείριση των οργανικών και ανακυκλώσιμων επί τόπου, έχει ωστόσο δυσκολίες να βρει διέξοδο για τις μεγάλες ποσότητες πλαστικού που περιέχονται στα σκουπίδια. Στο ερώτημα γιατί τώρα προσχώρησε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο αφού ήταν πολέμιος του εργοστασίου, απαντά μάλλον αφοπλιστικά: «Είναι προτιμότερο να γίνει κάτι κακό από το να μην γίνει τίποτα.
Το έργο των τριών εργοστασίων είχε ενταχθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ ως ΣΔΙΤ ήδη από το 2005! Όμως μόλις το 2011 εκδηλώθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος –απόδειξη ότι δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά για την αβελτηρία– ενώ ο έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου (προσυμβατικός) ολοκληρώθηκε το 2015. Νικητής του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η σχετική σύμβαση εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2016.
Στο σχέδιο του έργου προβλέπεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διακρίνεται σε τρεις υποενότητες και συγκεκριμένα:
Υποενότητα 1: Αποτελείται από τις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας και τους Δήμους Τρίπολης, Β. Κυνουρίας και Ν. Κυνουρίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.
ΤΟ ΣΤΟΡΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Όπως ακόμη αναφέρει στο inside story ο δήμαρχος Καλαμάτας, σε πολλές περιοχές της χώρας «εκλεγμένοι και δημότες προτιμούν τη χωματερή για να μην πληρώνουν». Σήμερα υπολογίζει ότι ενώ ο ίδιος χρεώνει με το (ανολοκλήρωτο λόγω πλαστικού) σύστημα τοπικής διαχείρισης 48 ευρώ τον τόνο, το εργοστάσιο θα χρεώνει «30 ευρώ παραπάνω για κάθε τόνο». Όμως θα πρέπει να πούμε ότι τα 48 ευρώ/τόνο που είναι η τιμή για την Καλαμάτα αφορούν το 1/3 του όγκου των σκουπιδιών, καθώς ούτε η Καλαμάτα έχει λύσει το πρόβλημα του τι κάνει με το υπόλειμμα (κυρίως πλαστικά), κάτι που θα λυθεί με το εργοστάσιο διαχείρισης, που θα το μετατρέπει σε RDF και θα το πουλάει σε βιομηχανίες για καύσιμη ύλη.
Το έργο της επεξεργασίας των σκουπιδιών της Πελοποννήσου θα χρηματοδοτείται με ένα κόστος για τους δημότες που θα ενσωματώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ (ως τους 150.000 τόνους) των 80,5 ευρώ/τόνο (λιγότερο από 10 λεπτά το κιλό σκουπιδιών). Με τα χρήματα αυτά θα βγαίνει η απόσβεση του έργου (σ.σ. αποπληρώνεται δάνειο και κεφάλαιο). Από εκεί και πάνω ο τόνος θα στοιχίζει 35 ευρώ (δηλαδή 3 λεπτά το κιλό), για να καλύπτεται το κόστος λειτουργίας και το κέρδος του κατασκευαστή, που θα είναι ταυτόχρονα ο λειτουργός του έργου.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Τέλος στην Τριφυλία η Αποκεντρωμένη διοίκηση της Πελοποννήσου και ιονίων Νήσων απέρριψε την περιβαλλοντική μελέτη για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης καθώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα ο ΠΕΣΔΑ καθώς το σχέδιο είχε προταθεί με πλειοψηφίας πριν λίγους μήνες από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην Τριφυλία η χωματερή που συγκεντρώνει όλα τα απορρίμματα στο Αλιμάκι είναι στα όριά της, ενώ θυμίζουμε ότι η υπηρεσία δεν προεγκρίνει το εργοστάσιο διαχείρισης στους Γαργαλιάνους, τον κοσμποστοποιητή στη Κυπαρισσία και πράσινα σημεία σε πόλεις. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                                    
ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ!
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας και της Ηλείας την ώρα που η χώρα μας δεν διαθέτει Κτηματολόγιο, είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στο φως η καταπάτηση, η εκχέρσωση και η αλλαγή χρήσης χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης. Μέσα από την ίδια διαδικασία, όμως, αποκαλύπτονται και τα σοβαρά λάθη που κατά καιρούς έχει κάνει η διοίκηση και τα οποία φέρνουν εκατοντάδες νόμιμους αγρότες στην ίδια θέση με τους καταπατητές.
Οι αναρτήσεις χαρτών στις διευθύνσεις Δασών Μεσσηνίας και Ηλείας ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες «τα νέα κυκλοφόρησαν» και, όπως ήταν επόμενο, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. «Αλλες είναι δικαιολογημένες και άλλες όχι», λέει ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος. «Στον δασικό μας χάρτη, το 47% είναι αγροτικές εκτάσεις, το 38% δασικές, το 12% δασωμένοι αγροί και μόλις το 3% εκτάσεις που ήταν δασικές και σήμερα άλλαξαν χρήση. Οι εκτάσεις αυτές αντιστοιχούν σε 93.000 στρέμματα και δεν είναι όλες παράνομες εκχερσώσεις. Για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνουν και εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών μετά το 1945 προς καλλιέργεια».
Εκεί που οι αγρότες φαίνεται να έχουν απόλυτα το δίκιο με το μέρος τους είναι στις περιοχές που κάηκαν το 2007 και κηρύχθηκαν συλλήβδην αναδασωτέες, χωρίς να διαχωριστούν δασικές από αγροτικές. «Οταν μια καμένη έκταση 400.000 στρεμμάτων πρέπει να κηρυχθεί αναδασωτέα μέσα σε 2 μήνες, είναι επόμενο να γίνουν λάθη. Περιμένουμε οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις», λέει ο κ. Σωτηρόπουλος. «Η υπηρεσία δεν είχε το χρονικό περιθώριο να απομονώσει τα αγροτικά», προσθέτει ο Αρης Μίχος, προϊστάμενος του τμήματος δασικών χαρτογραφήσεων Ηλείας. «Η υπόθεση αυτή βέβαια θα πρέπει να διορθωθεί από εμάς, καθώς ο ιδιοκτήτης γης δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως αναδασωτέα μέσα από τη διαδικασία αντιρρήσεων των δασικών χαρτών», σύμφωνα με την 'Καθημερινή'
ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παραγωγοί την ημερίδα στα Φιλιατρά για τους δασικούς χάρτες, εκφράζοντας ερωτήσεις ενώ ο Δήμος τονίζει ότι υπάρχουν σοβαρά λάθη.. «Οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται με αεροφωτογραφίες του 1945. Ετσι ακυρώνουν το 40% της αγροτικής παραγωγής της περιοχής μας και την επαναφέρουν στην κατάσταση που βρισκόταν στο τέλος του πολέμου, σε μια διαλυμένη οικονομία», υποστηρίζει ο δήμαρχος Τριφυλίας Παν. Κατσίβελος. «Επίσης υπάρχει μεγάλη προχειρότητα: για παράδειγμα δεν έχουν συμπεριλάβει παραχωρήσεις και αποχαρακτηρισμούς, ούτε και τα όρια των οικισμών (σ.σ. τα οποία ωστόσο είναι ευθύνη των πολεοδομιών των δήμων). Στους Γαργαλιάνους μια ολόκληρη γειτονιά εντός σχεδίου φαίνεται δασική». Αυτό όμως που απασχολεί τους αγρότες είναι η τύχη των επιδοτήσεων. «Οι χάρτες έχουν αποσταλεί και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων, για εκτάσεις όπου καλλιεργούνται ελαιόδεντρα για δεκαετίες». Τέλος, διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το ύψος του παραβόλου για την υποβολή αντίρρησης. 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                                      
ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΔΙΑΡΡΗΞΕΩΝ. 
Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει πλέον στα Φιλιατρά, η διάρρηξη σπιτιών τις ώρες που οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν.
Οι εικόνες που αντικρίζουν όταν επιστρέφουν στα σπίτια τους είναι τρομακτικές, την ίδια στιγμή που στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, στόχος είναι και το λουκέτο στο Α.Τ. Φιλιατρών.
Ιδιοκτήτης οικίας στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα Φιλιατρών, βρήκε το σπίτι του σε άθλια κατάσταση, όταν επέστρεψε γύρω στις 1 τη νύχτα, ενώ όπως διαπίστωσε είχαν παραβιάσει το πίσω παράθυρο του σπιτιού. Η λίστα των διαρρήξεων και κλοπών συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες, με 2 κατοικίες στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, όπου οι δράστες αφαίρεσαν κυρίως χρυσαφικά, από συρτάρια, ντουλάπες και κρυψώνες.
Σίγουρα η απώλεια κοσμημάτων, χρημάτων και αντικειμένων αξίας από ένα σπίτι είναι σημαντική, αλλά το πιο σοβαρό απ΄ όλα είναι η ψυχολογική κατάσταση των θυμάτων και η ανασφάλεια που τους κυριεύει. Το μόνο παρήγορο αυτήν την περίοδο είναι, ότι οι δράστες επιλέγουν να «χτυπήσουν» την ώρα που απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες τους…
ΙΩΑΝ. ΜΠ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου