23.2.17

Καϊλή: Προστατεύεται πλέον η ελληνική φέτα

Διευκρινίσεις για CETA

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την υπερψήφιση της CETA δίνει η ευρωβουλευτής της «Ελίας» και επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Εύα Καϊλή, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι πλέον προστατεύεται η φέτα.
Η κ. Καϊλή επισημαίνει ότι η CETA πριν από την ψήφισή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επικυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο της 30ης Οκτωβρίου 2016, από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. Όπως προσθέτει, «αυτό αποδεικνύει ότι η θετική ψήφος των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου συνάδει με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των υπόλοιπων κρατών μελών».
Η ευρωβουλευτής της «Ελιάς» αναφέρει επίσης ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές πριν από κάθε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα από το ελληνικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να λειτουργούν πάντα με βάση το εθνικό συμφέρον.
Η κ. Καϊλή κάνει λόγο για στοχευμένη παραπληροφόρηση στην Ελλάδα για το θέμα της φέτας, σημειώνοντας ότι με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας μας. Αυτά, συμπληρώνει η ευρωβουλευτής, είναι όπως αναφέρονται:
  • Greek cheeses: Feta, Kefalograviera, Graviera Kritis, Graviera Naxou, Manouri and Kasseri.
  • Greek olive oils: Kalamata olive oil, Kolymvari Chanion Kritis olive oil, Sitia Lasithiou Kritis olive oil and Olive oil Lakonia.
  • Greek olives: Elia Kalamatas, Konservolia Amfissis.
  • Greek spices: Krokos Kozanis.
  • Greek fresh and processed vegetables: Fassolia gigantes elefantes Prespon Florinas, and Fassolia gigantes elefantes Kastorias.
  • Greek confectionery and baked products: Masticha Chiou.
Ο κ. Καϊλή τονίζει η φέτα ως προϊόν Π.Ο.Π. προστατεύεται μόνο εντός Ε.Ε., συνεπώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για προστασία της στην αγορά του Καναδά πριν από την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας CETA. Αυτό όμως, συνεχίζει η ευρωβουλευτής, «πλέον αλλάζει με τη διαφορά ότι για πέντε συνολικά ευρωπαϊκά τυριά (Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster) προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013, να εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς (μετά δηλαδή την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία)».
Σύμφωνα με την κ. Καϊλή, «αυτό έγινε διότι υπήρχαν ήδη παραγωγοί των τυριών αυτών στον Καναδά και η Καναδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μια συμβιβαστική λύση κατά την οποία προβλέπεται ότι η χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως "kind", "type", "style", "imitation", ή κάτι συναφές, σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα». Δηλαδή, όπως υπογραμμίζει η κ. Καϊλή, δεν θα επιτρέπεται καμία αναφορά του τύπου Greek feta η και ακόμα Greek style feta ή ελληνικές σημαίες σε Καναδούς παραγωγούς.
Η κ. Καϊλή τονίζει επιπλέον ότι «η ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση οι Έλληνες ευρωβουλευτές που την υπερψήφισαν συμφώνησαν στην επικύρωση της συμφωνίας κατόπιν υποβολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δήλωσης για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, η οποία περιλαμβάνει σειρά ενεργειών της Επιτροπής προς την κατεύθυνση βελτίωσης της προστασίας τους στο πλαίσιο της CETA».
Συνολικά, όπως επισημαίνει η ευρωβουλευτής της «Ελιάς», κρίθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ότι η συμφωνία CETA έχει πολλά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες, εξασφαλίζοντας ευκολότερη πρόσβαση στην καναδική αγορά, δημιουργώντας πλαίσιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των Ευρωπαίων στον Καναδά και διευκολύνοντας την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στην πολλά υποσχόμενη εργασιακή αγορά του Καναδά απλουστεύοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Η κ. Καϊλή αναφέρει επιπλέον ότι η συμφωνία προβλέπεται ότι θα μειώσει κατά 98% τους δασμούς στο εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά και υπολογίζεται ότι θα σώσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στους ευρωπαίους εξαγωγείς κάθε χρόνο από φορολογία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου