3.2.17

Πιο ικανοποιημένοι οι μεσήλικες από την σεξουαλική τους ζωή, σε σύγκριση με τους νέους

Αν και πολλοί πίστευαν το αντίθετο

Πολλοί θεωρούν ότι οι νέοι στην ηλικία άνδρες οι οποίοι έχουν έντονη σεξουαλική ζωή είναι και πιο ικανοποιημένοι από τους μεγαλύτερους, οι οποίοι λόγω ηλικίας, έχουν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.
Ωστόσο, μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες της Νορβηγίας και των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αξιολόγησαν τη σεξουαλική ζωή σε πάνω από 1.100 άνδρες ηλικίας 20-79 ετών και διαπίστωσαν ότι μπορεί μεγαλώνοντας οι άνδρες να έχουν μειωμένη δραστηριότητα στον τομέα αυτό έναντι των νεότερων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν με μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση.
Δηλαδή, οι άνδρες μέσης ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτισης και σεξουαλικής ορμής όμως δεν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν πλήρως ικανοποιημένοι σεξουαλικά.
Στα στοιχεία της μελέτης καταγράφηκε το γεγονός ότι το 86% των συμμετεχόντων, ήταν παντρεμένοι ή μέσα σε τακτική σεξουαλική σχέση, το 57% ήταν σεξουαλικά ενεργοί κατά τις τελευταίες 30 ημέρες πριν την έναρξη της μελέτης και το 6% είχε νέο σεξουαλικό σύντροφο τους τελευταίους 6 μήνες. Επίσης, το 25% των συμμετεχόντων, λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για υψηλή πίεση, το 5% για διαβήτη, το 6% φάρμακα για άγχος ή κατάθλιψη και το 5% για στυτικές δυσλειτουργίες.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με βάση ενός ερωτηματολογίου όπου βαθμολόγησαν το επίπεδο ευχαρίστησης τους σε μια κλίμακα από το 1 – 4 με το 4 να αντιπροσωπεύει την καλή και χωρίς προβλήματα σεξουαλική λειτουργία. Οι άνδρες από 20-29 ετών είχαν τον ψηλότερο βαθμό συνολικής ευχαρίστησης που ήταν 2,79.
Ο δεύτερος καλύτερος βαθμός καταγράφηκε, από τους άνδρες ηλικίας 50-59 ετών με βαθμό 2,77. Οι άνδρες στην τέταρτη δεκαετία της ζωής είχαν σεξουαλική ικανοποίηση σε βαθμό 2,55, οι άνδρες από 40-49 ετών έφταναν στο 2,72, οι άνδρες μεταξύ 60 - 69, είχαν συνολική ικανοποίηση στο 2,46 και τέλος, στους άνδρες από 70-79 ετών ο βαθμός έπεφτε στο 2,14.
Ωστόσο όταν η ανάλυση της αξιολόγησης επικεντρώθηκε μόνο στη σεξουαλική λειτουργία και όχι στο σύνολο της ευχαρίστησης από τη σεξουαλική ζωή, η αύξηση της ηλικίας δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και κατ’ επέκταση ήταν χαμηλότερα τα επίπεδα της σεξουαλικής λειτουργίας. Ο μέσος όρος του βαθμού για τη σεξουαλική διάθεση ήταν 2,19 στα 4. Για τους άνδρες 20-29 ετών ο βαθμός ήταν 2,79 ενώ, για τους άνδρες 70- 79 ήταν 1,54.
Στο θέμα στης στυτικής ικανοποίησης ο μέσος βαθμός που καταγράφηκε ήταν 2,83. Όμως μόλις οι άνδρες 50-59 ετών, ο βαθμός αυτός παρουσίαζε σημαντική πτώση. Στους άνδρες 20-29 ετών ο βαθμός ήταν 3,63, στους άνδρες 50-59 ετών ήταν 3,03 και στους άνδρες 70-79 ετών ήταν 1,60.
Για την ικανοποίηση μέσω της εκσπερμάτισης, ο μέσος όρος του βαθμού που καταγράφηκε ήταν 3,28 ενώ, η αύξηση της ηλικίας προκαλούσε ήπια μείωση του βαθμού ικανοποίησης.  Ο μέσος όρος του βαθμού ευχαρίστησης για τους άνδρες 20-29 ετών ήταν 3,85 ενώ, στους άνδρες 70-79 ετών, ο βαθμός ήταν 2,32.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι ειδικοί επεσήμαναν ότι μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα των μεσήλικων ανδρών να μειώνεται ,αλλά δεν μειώνεται και η σεξουαλική τους ικανοποίηση λόγω αυτού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου