19.1.17

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ;Γιατί την πουτανέσκα την λένε.... πουτανέσκα !

Η σάλτσα πουτανέσκα πήρε το όνομά της από τη λέξη που φαντάζεστε: την πουτάνα*.

Με λίγα λόγια τα σπαγκέτι αλά πουτανέσκα είναι τα μακαρόνια της πουτάνας. 
 
Μια εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν το γρήγορο φαγητό που έφτιαχναν οι πόρνες για να τρώνε στα διαλείμματα της δουλειάς...
Αλλοι λένε πως ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτό το όνομα ήταν ένας εστιάτορας που μια νύχτα επειδή δεν του είχε μείνει τίποτα στο μαγαζί έφτιαξε μια μακαρονάδα με ό,τι του είχε απομείνει στην κουζίνα.
Μια τρίτη εξήγηση λέει πως οι παντρεμένες έριχναν την κόκκινη σάλτσα από τα μπαλκόνια όταν περνούσαν από κάτω πόρνες φωνάζοντας «Πουτάνα! Πουτάνα!» και έτσι κόλλησε και το όνομα στη σάλτσα.
Επίσης υπάρχει και πίτσα πουτανέσκα.
 
Η συνταγή:
Spaghetti alla Puttanesca

3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μικρό κρεμμύδι
1 κουταλάκι ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά
8 φιλέτα αντζούγιας
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
10 ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
800 γραμμάρια ντομάτα ψιλοκομμένη
500 γραμμάρια μακαρόνια
ψιλοκομμένος μαϊντανός
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για δύο λεπτά, προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και τις αντζούγιες. Μετά από πέντε λεπτά προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη και την ντομάτα. Μαγειρεύουμε μέχρι να «δέσει» η σάλτσα για 15 με 20 λεπτά.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και αφού τα σουρώσουμε τα βάζουμε στο τηγάνι με την σάλτσα. Ρίχνουμε από πάνω τον μαϊντανό.

Επειδή αυτή η σάλτσα είναι πολύ χύμα μπορείτε να παίξετε με τα υλικά: π.χ περισσότερες καυτερές πιπεριές, λιγότερες αντζούγιες ή περισσότερες ελιές.

* Η λέξη προέρχεται από το λατινικό “puta” (=κορίτσι) που αργότερα πήρε τη σημασία της γυναίκας που πληρώνεται για σεξ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου