22.12.16

"Ολονυκτία" στις τράπεζες για 13η σύνταξη και μειωμένο ΕΚΑΣ

Από τα ξημερώματα προσέρχονται στις τράπεζες για το έκτακτο επίδομα οι συνταξιούχοι. Στους λογαριασμούς τους βλέπουν ψαλιδισμένο το ΕΚΑΣ, αλλά η απώλεια αντισταθμίζεται από την "13η σύνταξη".
Το έκτακτο επίδομα αφορά συνταξιούχους με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ. Οι δικαιούχοι με τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση και εκείνοι που έχουν υψηλότερες συντάξεις θα λάβουν μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό δεν είναι μικρότερο των 300 ευρώ. Ειδικότερα:
 Στις 22 Δεκεμβρίου αποκλειστικά για το έτος 2016 θα καταβληθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με αποκλειστικούς δικαιούχους τους υφιστάμενους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, στο ύψος που διαμορφώνονται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης κατ' εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, είναι μικρότερο ή ίσον του ποσού των οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ.
Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει αν αφαιρεθεί από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας, στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016 (Α'85), δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ, καταβάλλεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.
Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται για κάθε δικαιούχο στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ, διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος θα επιχορηγηθεί για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με ποσό που θα προσδιοριστεί μετά από επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Με σημερινή τροπολογία διασαφηνίζεται ότι η «13η σύνταξη» είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για το χωρικό σχεδιασμό και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη. Παράλληλα ανοιχτό είχε αφήσει το υπουργείο Εργασίας το ενδεχόμενο να ενισχυθούν και οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι βγουν στη σύνταξη στις αρχές του 2017 αλλά χωρίς να έχει προκυψει εως τωρα νέα απόφαση που θα το θεσπίζει.
Συνοπτικά αποκλειστικοί δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Πχ. κάποιος με συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ. Οι δικαιούχοι, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 1.591.332, δηλαδή το 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων


news247.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου