3.10.16

Μπόχα και δυσωδία - Έδιωξαν τον Αρεοπαγίτη που ερευνούσε τον συνεργάτη Παππά-Σπίρτζη Χρήστο Καλογρίτσα!

Ντόμινο συζητήσεων, κρίσεων και σχολίων στον κόσμο της Δικαιοσύνης πυροδότησε εκ νέου, η «καρατόμηση» του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικόλαου Παντελή από τη θέση του εποπτεύοντος το έργο των οικονομικών εισαγγελέων αλλά και των εισαγγελέων Διαφθοράς. 
Η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου να απαλλάξει τον κ. Παντελή από τα εν λόγω καθήκοντα, σε μία φάση κατά την οποία κομβικής σημασίας υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών, προκάλεσε έκπληξη και μία σειρά από ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής. 

Στην ίδια θέση, τοποθετείται πλέον ένας «νέος» αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος προήχθη - μαζί με τον κ. Ιωάννη Κωνσταντινόπουλο -, μόλις τον Ιούνιο στο ανώτατο δικαστήριο, από τον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών.

Ο κ. Παντελής βρισκόταν στη θέση του εποπτεύοντος, από το 2011, οπότε και καθιερώθηκε ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα, ενώ τα καθήκοντα του εμπλουτίσθηκαν το 2013, όταν συστάθηκε και η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο ίδιος συγκαταλεγόταν, δε, στη δεξαμενή των υποψηφίων για τον θώκο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μαζί με τον κ. Αθανάσιο Κατσιρώδη τον κ. Δημήτρη Δασούλα, αλλά και την κυρία Δημητρίου, η οποία ανεδείχθη ύστερα από ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ο αντεισαγγελέας « όχι μόνον απομακρύνθηκε από τους καυτούς φακέλους της επικαιρότητας αλλά και «χρεώθηκε», πάλι με απόφαση της κυρίας Δημητρίου, την εποπτεία των υποθέσεων που σχετίζονται με ναρκωτικά».

«Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ανοικτό τον φάκελο Καλογρίτσα, διερευνώντας φοροδιαφυγή εκατομμυρίων, ενώ παράλληλα το Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) διενεργεί σειρά ελέγχων για γνωστούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές», εξηγούν οι ίδιες πηγές. 

«Στην Εισαγγελία Διαφθοράς, από την άλλη πλευρά, και μέσα σε πλήθος άλλων κρίσιμων υποθέσεων, διεβιβάσθη μόλις την εβδομάδα που πέρασε, και η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha σε βάρος της 5μελούς επιτροπής ελέγχου των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών του διαγωνισμού, και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσου, που υπέγραψε το σχετικό πρακτικό της επιτροπής».

Ο κ. Παντελής δεν βρίσκεται πάντως πρώτη φορά στη δίνη του κυκλώνα. Στο πλαίσιο της δαιδαλώδους υπόθεσης του επιχειρηματία κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, και ύστερα από αναφορά που προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου, είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει αν σκέλος της υπόθεσης έφθασε ορθώς από την Εισαγγελία Διαφθοράς στα χέρια της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Γεωργίας Τσατάνη. 

Ο αντεισαγγελέας είχε τότε αποφανθεί ότι η έρευνα από την κυρία Τσατάνη δεν είχε επιλήψιμη χροιά ενώ σε μετέπειτα κατάθεσή του είχε εκτιμήσει ότι πήρε τη δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς για να τη συσχετίσει.

Παρά ταύτα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου - αγνοώντας τη γνωμοδότηση - παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως, με αποτέλεσμα η κυρία Τσατάνη να περάσει από το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και να της επιβληθεί η ποινή της στέρησης αποδοχών για 60 ημέρες. 

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η εισαγγελική λειτουργός έγινε ευρύτερα γνωστή μετά τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της, στην υπόθεση Βγενόπουλου, από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ.Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.


Κόλλια Ελευθερία
ΒΗΜΑ