3.9.16

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ....ΔΙΑΠΛΟΚΗ !!! Ψαλίδι στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα


Ψαλίδι στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα

Φουσκωμένες μειώσεις με ψαλίδι όχι μόνο στις συντάξεις, αλλά και στα οικογενειακά, όπως και στα αναπηρικά επιδόματα, κρύβουν τα εκκαθαριστικά των επικουρικών συντάξεων που πληρώνονται σήμερα 2 Σεπτεμβρίου τα οποία εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, παρά το γεγονός ότι χθες το ΕΤΕΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «εκκαθαριστικά με τις αναπροσαρμοσμένες επικουρικές θα αναρτηθούν στην πληρωμή Οκτωβρίου-Νοεμβρίου». 1. Οι μειώσεις σε παλιά και νέα επικουρική φτάνουν και τα 138,94 ευρώ, ενώ σε ποσοστό φτάνουν και στο -47,42%. Οπως φαίνεται στα σημειώματα των συνταξιούχων, το ποσό που πληρώθηκαν στις 2 Αυγούστου ήταν χωρίς μείωση. Με το δεύτερο κύμα περικοπών που εμφανίζεται στην πληρωμή της 2ας Σεπτεμβρίου και «τσεκουρώνονται» 150.000 συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, η παλιά σύνταξη διαγράφεται τελείως και στη θέση της μπαίνει ένα νέο ποσό βασικής επικουρικής σύνταξης που είναι κατά πολύ μικρότερο από το προηγούμενο.
Η διαφορά οφείλεται στην εφαρμογή του επανυπολογισμού και της μείωσης που γίνεται με το νόμο 4387/16. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων) έπαιρνε αρχικό μικτό ποσό μέχρι και τον Αύγουστο 567,79 ευρώ. Η επικουρική αυτή ήταν προ μνημονιακών περικοπών και περιελάμβανε επίδομα συζύγου και τέκνων.
Η πληρωτέα του σύνταξη (καθαρό ποσό) μετά τις μνημονιακές περικοπές, την εισφορά ασθένειας 6% και το φόρο ήταν 303,32 ευρώ. Με την εφαρμογή του νόμου 4387 στην πληρωμή Σεπτεμβρίου, ο επανυπολογισμός γίνεται στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 567 ευρώ, που διαγράφονται όπως φαίνεται στο εκκαθαριστικό του συνταξιούχου, ενώ ταυτόχρονα επανυπολογίζονται και τα επιδόματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου