3.9.16

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Το «μαύρο», οι ομαδικές απολύσεις και οι συμβάσεις πείνας


ΣΗΜΑ

Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα κανάλια, που έρχεται ως αποτέλεσμα του νέου τοπίου το οποίο διαμορφώνεται στην τηλεόραση μετά τον διαγωνισμό για τις άδειες. Αντιμέτωποι με την ανεργία θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια STAR και Alpha, ενώ άλλοι που πιθανά βρουν εργασία στα νέα κανάλια που δημιουργούνται, αναμένεται  να υποχρεωθούν στην υπογραφή συμβάσεων πείνας.
Σύμφωνα με ειδικούς της εργατικής νομοθεσίας, και τα dikaiologitika.gr, τα μεγαλύτερα προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις, είναι τα εξής:
- Συμβάσεις εργασίας: Στο νέο νόμο, ορίζεται ότι οι καινούργιες συμβάσεις που θα υπογραφούν στους νεοσύστατους τηλεοπτικούς σταθμούς θα είναι πλήρους απασχόλησης, όχι όμως και αορίστου χρόνου. Ο κίνδυνος που προκύπτει από την υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, είναι να προκύψουν σημαντικά μικρότερες αποδοχές και αντίστοιχα δικαιώματα. Για παράδειγμα, ένας δημοσιογράφος ή τεχνικός θα εργάζεται για όσο διάστημα διαρκεί μια εκπομπή, μετά θα αποχωρεί και θα επανέρχεται τη νέα τηλεοπτική σεζόν.
- Θέσεις εργασίας: Ο νόμος ορίζει ότι τα νέα κανάλια πρέπει να έχουν 400 θέσεις εργασίας, τουλάχιστον. Από αυτές μόνο οι 200 είναι δημοσιογραφικές. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, εκφράζουν έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο να υπάρξουν εργαζόμενοι – πολυεργαλεία, γενικών καθηκόντων, που θα καλύπτουν μια σειρά από θέσεις απασχόλησης.
- Μέλη Ενώσεων: Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν στα νέα κανάλια θα βρίσκονται υποχρεωτικά, ως καινούργιοι εργαζόμενοι και μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων. Υπάρχει ο κίνδυνος, οι καινούργιοι «καναλάρχες» να επιλέξουν εργαζόμενους εκτός Ενώσεων, τόσο για να πετύχουν πιο χαμηλούς μισθούς, όσο και για να περιορίσουν τη συνδικαλιστική έκφραση εντός των νέων τηλεοπτικών σταθμών. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά το ενδεχόμενο να προκύψουν είτε επιχειρησιακές, είτε συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους των καναλιών που δεν πήραν άδεια
Αναφορικά με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι δεν πήραν άδεια πανελλαδικής λειτουργίας (Alpha, Star), ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν πως το γεγονός ότι θα πέσει «μαύρο» δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι απολύονται αυτόματα.
Μπορούν να διατηρηθούν στις θέσεις τους για το ενδεχόμενο που ο ιδιοκτήτης αποκτήσει περιφερειακή ή θεματική άδεια.
Για να απολυθούν όλοι μαζί θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων.
Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει το όριο του 5% το μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για να πραγματοποιηθούν ομαδικές απολύσεις, σε επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων. Διαφορετικά θα πρέπει η επιχείρηση να έχει τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης, δηλαδή να πτωχεύσει.
Όπως επισημαίνει ο γνωστός εργατολόγος κ. Δημήτρης Περπατάρης, «θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα διασφάλισης των θέσεων εργασίας των σήμερα εργαζομένων καθόσον κάθε άλλη εξέλιξη θα οδηγήσει σε μαζική απώλεια θέσεων εργασίας είτε μέσω διαδικασίας ομαδικών απολύσεων είτε πτωχευτικών διαδικασιών με ανυπολόγιστες συνέπειες εργασιακές, κοινωνικές , μισθολογικές και ασφαλιστικές. Θεωρώ επιβεβλημένη στην κατεύθυνση αυτή την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση καθόσον οι προθεσμίες του νέου Νόμου για την αδειοδότηση είναι εξαιρετικά σύντομες καθώς και τη δημόσια ανάληψη ευθυνών από τις Διοικήσεις των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έλαβαν άδεια.»



dikaiologitika.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου