28.9.16

ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ !!! Χάος με τις αποδοχές κληρονομιάς !

Το  σημείο του νόμου που προκαλεί μαζικές αντιδράσεις και πλήθος σχολείων στη διαβούλευση, είναι η διάταξη του νόμου που επεκτείνει την υποχρέωση για βεβαιώσεις μηχανικών ακόμη και σε περιπτώσεις αποδοχής κληρονομιάς.
Τις αντιδράσεις για την επίμαχη πρόβλεψη εκδηλώνουν πρωτίστως συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση του νόμου σε αυτό το σκέλος θα εγκλωβίσει πολλούς πολίτες και θα παγώσει τις αντίστοιχες δικαιοπραξίες στερώντας έσοδα τόσο από τους ίδιους όσο και από το κράτος.
Τονίζουν μάλιστα τον αναγκαστικό χαρακτήρα της πράξης και την χαμηλή οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με γονικές παροχές και δωρεές, που δημιουργεί συνθήκες ακόμη και αποποίησης κληρονομιάς αφού σε περίπτωση εντοπισμού της αυθαιρεσίας, ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να νομιμοποιήσει πρώτα το αυθαίρετο και στη συνέχεια να πάρει την βεβαίωση από το μηχανικό ώστε να πραγματοποιηθεί η αποδοχή κληρονομιάς. Τί θα γίνει όμως στην περίπτωση που δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλλει το τίμημα;
« Η διάταξη αυτή πέρα από τα νομικά προβλήματα που θα προκαλέσει, χτυπάει τα λαϊκά στρώματα και κυρίως τους πολίτες της επαρχίας και της υπαίθρου. 
Ένας αστός έχει δύο διαμερίσματα αξίας 300.000 ευρώ και θα χρειάζεται π.χ. 300 ευρώ για δύο βεβαιώσεις. Ένας αγρότης έχει 10 αγρούς αξίας 30.000 ευρώ και θα χρειάζεται 1.500 ευρώ για δέκα βεβαιώσεις.
Η βεβαίωση από μηχανικό προκειμένου να επικυρωθεί η ανυπαρξία αυθαιρεσίας σε ένα ακίνητο πρωτοεμφανίστηκε στον προηγούμενο νόμο για τα αυθαίρετα. Περιοριζόταν όμως μόνο στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Με το νέο σχέδιο νόμου καλύπτει την αποδοχή κληρονομιάς, τις μισθώσεις αλλά και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης (καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικών επιχειρήσεων, εργοστασίων, πρατηρίων καυσίμων κ.α).
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης δέχεται τα πυρά κατά του νόμου, ωστόσο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει να αντιπαρατεθεί μεταξύ του παλιού και του καινούριου.
«Μιλάμε για μια κοινωνία που έχει εθιστεί στο μπάχαλο έχει εθιστεί στο να διαμαρτύρεται όταν πλημμυρίζει στο σπίτι της αλλά όταν μπαίνει η πυροσβεστική να μην χρειάζεται να ξέρει που είναι πυράντοχες πόρτες, ή αν κάποιος αδαής γκρέμισε πέντε κολόνες για να μεγαλώσει ένα χώρο που πάνω του λειτουργεί φροντιστήριο», δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αναφερόμενος στην χρησιμότητα της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου που όπως είπε, οι επικριτές της έχουν βγάλει ταρίφα τα 400 ευρώ.

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου