2.9.16

ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΚΛΑΙΝΕ !!! «ΤΣΕΚΟΥΡΙ»: Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους - Μειωμένες από σήμερα 150.000 επικουρικές

Μειώσεις - σοκ θα δουν σήμερα στους λογαριασμούς τους χιλιάδες συνταξιούχοι.  Με το δεύτερο κύμα περικοπών που εμφανίζεται στην πληρωμή της 2ας Σεπτεμβρίου, «τσεκουρώνονται» περίπου 150.000 συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, η παλιά σύνταξη διαγράφεται τελείως και στη θέση της μπαίνει ένα νέο ποσό βασικής επικουρικής σύνταξης που είναι κατά πολύ μικρότερο από το προηγούμενο.
Οι μειώσεις σε παλιά και νέα επικουρική φτάνουν και τα 138,94 ευρώ, ενώ σε ποσοστό φτάνουν και το 47,42%!
Πρόκειται για 2ο γύρο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, μετά από εκείνο σε βάρος 65.000 επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου.
Η διαφορά οφείλεται στην εφαρμογή του επανυπολογισμού και της μείωσης που γίνεται με το νόμο 4387/16.
 
Στους χαμένους του Σεπτεμβρίου εντάσσονται συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, πρώην εμποροϋπάλληλοι και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ.
 
Μειώσεις θα δουν και κάποιοι συνταξιούχοι από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ). Όλες οι επικουρικές που καταβάλλονται λόγω αναπηρίας επανυπολογίζονται μαζί με τα αναπηρικά επιδόματα. Αν προκύπτει μείωση, η μείωση αυτή συμπαρασύρει και το αναπηρικό επίδομα.
Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που θα δουν περικοπές στις πληρωμές της 2ης Σεπτεμβρίου προέρχονται από 6 ταμεία:
- το ΕΤΕΑΜ (-15%)
- το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων ( -14%)
- το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας ( -13%)
- το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (-20%)
- το επικουρικό της ΔΕΗ (μικρές μειώσεις κάτω των 10 ευρώ)
- ΤΑΠΤΠ του Προσωπικού της πρώην Τράπεζας Πίστεως ( -35%)
· ΤΕΑΠΕΤΕ των συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (-35%).
Παράδειγμα:
Συνταξιούχος του ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων) έπαιρνε αρχικό μικτό ποσό μέχρι και τον Αύγουστο 567,79 ευρώ. Η επικουρική αυτή ήταν προ μνημονιακών περικοπών και περιελάμβανε επίδομα συζύγου και τέκνων. Η πληρωτέα του σύνταξη (καθαρό ποσό) μετά τις μνημονιακές περικοπές, την εισφορά ασθένειας 6% και το φόρο ήταν 303,32 ευρώ. Με την εφαρμογή του νόμου 4387 στην πληρωμή Σεπτεμβρίου, ο επανυπολογισμός γίνεται στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 567 ευρώ, που διαγράφονται όπως φαίνεται στο εκκαθαριστικό του συνταξιούχου, ενώ ταυτόχρονα επανυπολογίζονται και τα επιδόματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου