25.8.16

"Κούρεμα" για τους προμηθευτές προβλέπει η συμφωνία για Μαρινόπουλο

Κλείνει το deal για τη διάσωση από τη Σκλαβενίτης του μεγαλύτερου δικτύου λιανικής

Με χρηματοδότηση περίπου μισού δισ. ευρώ και με γενναίο κούρεμα σε υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1,820 δισ. ευρώ κλείνει, όπως όλα δείχνουν, το deal της χρονιάς για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, με στρατηγικό επενδυτή τη Σκλαβενίτης και τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες να ολοκληρώνουν σήμερα τον κύκλο των εγκρίσεων του σχεδίου διάσωσης.
Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank είπε το «OK» χθες, σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης της Eurobank, με αποτέλεσμα να απομένει πλέον να αποφανθούν και οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς.

Όπως αναφέρει η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, οι πληροφορίες θέλουν το θέμα να έχει ήδη περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές των δύο τραπεζών και όλα δείχνουν ότι θα καταλήξει θετικά για τις επιδιώξεις των αιτούντων, καθώς ακόμη και κάποιοι ενδοιασμοί για το επιτόκιο -περίπτωση μιας εκ των τραπεζών- φαίνεται να ξεπερνιούνται. Εξάλλου, πρόκειται για την τράπεζα με τη μικρότερη έκθεση στο «άνοιγμα» της Μαρινόπουλος.

Η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας που θα δώσει τη δυνατότητα στη Σκλαβενίτης να λάβει τραπεζική χρηματοδότηση 360 εκατ. ευρώ και με τη διάθεση επιπλέον 125 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια) να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, θα αποτελέσει ένα καλό νέο για την αγορά -κατά μία έννοια-, αν κρίνει κανείς από την πληθώρα εμπλεκομένων μερών στη συμφωνία, αλλά και ότι από την έκβαση της υπόθεσης εξαρτάται η βιωσιμότητα πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας και δεκάδων προμηθευτών της Μαρινόπουλος που βρέθηκαν στα όρια της χρεοκοπίας.
Οι υποχρεώσεις
Η διαχείριση αυτών των υποχρεώσεων είναι το πιο σημαντικό project στην προσπάθεια επανεκκίνησης της αλυσίδας έπειτα από πολύμηνη παρακμή. Ας σημειωθεί ότι η κύρια αίτηση προσφυγής της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας του πτωχευτικού νόμου περιελάμβανε συνολικές υποχρεώσεις 1,324 δισ. ευρώ, αλλά αν συνυπολογιστούν οι υποχρεώσεις και των άλλων τριών εταιρειών του ομίλου που κατέθεσαν σχετικό αίτημα οι συνολικές υποχρεώσεις προσαυξάνονται κατά 490,6 εκατ. ευρώ [Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχών (196 εκατ. ευρώ), Express Μ (275 εκατ. ευρώ) και Ξυνός (19,6 εκατ. ευρώ)] φθάνοντας το 1,8 δισ. ευρώ.
Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας:
  • Συμμετέχουν 2 λιανέμποροι (η Σκλαβενίτης ως στρατηγικός επενδυτής και η Μαρινόπουλος ως οφειλέτης) και 4 τράπεζες (Εurobank, Αlpha Bank, Πειραιώς και Εθνική)
  • Θα παρασχεθούν δάνεια 360 εκατ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια και 125 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια της Σκλαβενίτης
  • Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, χρήματα εκ των οποίων το 1,3 δισ. ευρώ αφορά τη Μαρινόπουλος, τα 196 εκατ. ευρώ την Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχών, τα 275 εκατ. ευρώ την Express Μ και τα 19,6 εκατ. ευρώ την Ξυνός
  • Αναμένεται να επέλθει κούρεμα 40%-50% στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές
  • Έως και στο 100% δύναται να ανέλθει ο έλεγχος της νέας εταιρείας από τη Σκλαβενίτης
  • Το δίκτυο της Σκλαβενίτης αποτελείται από 111 σημεία πώλησης λιανικής, 9 χονδρικής και 38 Χαλκιαδάκης
  • Το δίκτυο της Μαρινόπουλος αποτελείται από 109 Carrefour Express, 225 Carrefour Μαρινόπουλος και 33 hypermarket Carrefour, καθώς και επιπλέον 110 καταστήματα franchise

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου