15.7.16

Στατιστικά και άλλα για το EURO 2016

Λίγες ώρες πριν το φονικό κτύπημα στην Νίκαια οι γαλλικές αρχές ποδοσφαίρου έδωσαν στη δημοσιότητα στατιστικά και άλλα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

 Κάνοντας απολογισμό η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκε πληρότητα 92,56% των γαλλικών γηπέδων και στα 51 παιχνίδια. Από την πώληση των εισιτηρίων η ΟΥΕΦΑ αποκόμισε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότεροι κάθε άλλου ματς ήταν οι φίλαθλοι στο Γαλλία – Ισλανδία (76.833) κι ακολουθούν Ιταλία – Ισπανία (76.155) και ο τελικός Πορτογαλία – Γαλλία (75.868).
Στα 51 παιχνίδια σημειώθηκαν 108 γκολ (με μέσο όρο 1 κάθε 44 λεπτά και 2,12 ανά αγώνα). Τα περισσότερα (21) μπήκαν στο διάστημα από 46’ έως 60’, τα λιγότερα (1) στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Δύο είναι τα γκολ που μπήκαν στην διάρκεια παράτασης.

Η Γαλλία είχε την καλύτερη επίθεση (13 γκολ), παρουσιάζοντας μέσο όρο 1,86 γκολ ανά αγώνα και ο ΑντουάνΓκριεζμάν με 6 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά. Η Πορτογαλία δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της στατιστικής, αλλά «διασώθηκε» από δύο ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης: τον Κριστιάνο Ρονάλντο, παίκτη με τα πιο πολλά σουτ (46) και τον Πέπε τον αμυντικό που κέρδισε την μπάλα πιο πολλές φορές (60).

Το πιο ευρύ σκορ πέτυχε το Βέλγιο κόντρα στην Ουγγαρία (4-0), ενώ τέσσερα ματς στην πρώτη φάση ολοκληρώθηκαν χωρίς σκορ: Ελβετία-Γαλλία, Σλοβακία-Αγγλία, Γερμανία-Πολονία, Πορτογαλία-Αυστρία. Δύο επίσης ήταν στους «16» και ο τελικός. Η Γερμανία ήταν η ομάδα με την μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (63%), ενώ η Ισπανία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στις πάσες (91%). Ο Βέλγος ΕντένΑζάρ είχε τις πιο πολλές ασίστ (4), η Ιταλία έτρεξε τα περισσότερα χιλιόμετρα σε ένα ματς (152,993), η Γερμανία και ο Γάλλος Κομάν είχαν την μεγαλύτερη ταχύτητα (32,8 χιλιόμετρα την ώρα).
Ο Ούγγρος  Γκέρα
Οι ποδοσφαιρόφιλοι σε όλο τον πλανήτη, συμμετείχαν σε διαδικτυακή ψηφοφορία που διοργάνωσε η ΟΥΕΦΑ και έδωσαν τις ψήφους τους στον Ούγγρο ΖόλτανΓκέρα για το καλύτερο γκολ. Ήταν αυτό στον τρίτο αγώνα για τον ΣΤ' όμιλο του EURO, όπου η Ουγγαρία και η Πορτογαλία, αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3, αναδείχθηκε το καλύτερο της διοργάνωσης. 
Ήταν ένας από τους πιό συναρπαστικούς σε εξέλιξη αγώνες του τουρνουά, καθώς οι Ούγγροι που είχαν προκριθεί, προηγήθηκαν τρεις φορές για να ισοφαρίσουν διαδοχικά οι Πορτογάλοι, να πάρουν την πρόκριση ως τρίτοι και στην συνέχεια να κατακτήσουν το τρόπαιο...
Ο «γερόλυκος» της εθνικής Ουγγαρίας, που βαδίζει στα 37 και ανήκει από το 2014 στην Φερεντσβάρος, στόπαρε την μπάλα με το στήθος λίγο έξω από την περιοχή και με σουτ στην κίνηση, την έστειλε στην αριστερή γωνία του ανήμπορου ν΄αντιδράσει παρά το πλονζόν, ΡούϊΠατρίσιο. 
Και ο Ρ. Σάντσες
Ο Πορτογάλος Ρενάτο Σάντσες αναδείχθηκε από την ΟΥΕΦΑ καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης στο Euro 2016. Ο 19χρονος μέσος αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα στην πορεία των Πορτογάλων προς την κατάκτηση του τροπαίου, μετρώντας έξι συμμετοχές, στις τέσσερις βασικός, κι ένα γκολ απέναντι στην Πολωνία, που έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.
Να σημειωθεί πως ο Σάντσες έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ξεπερνώντας τον επιθετικό και αρχηγό της Πορτογαλίας, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο νεαρός παίκτης μπήκε στο Σταντ ντε Φρανς, για τον τελικό σε ηλικία 18 ετών και 326 ημερών.
Έκανε το ντεμπούτο του το μόλις το Μάρτιο, κόντρα στη Βουλγαρία. Ο Ρενάτο Σάντσες, ξεπέρασε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που είχε το σχετικό ρεκόρ από τον τελικό του Euro 2004, απέναντι στην Ελλάδα, όταν αγωνίστηκε σε ηλικία 19 ετών και 150 ημερών. Ο Ρενάτο Σάντσες μετακόμισε από την Μπενφίκα στην Μπάγερν με 35 εκατ. ευρώ.
Για την ηλικία του Ρενάτο Σάντσες υπάρχει πικνη ειδησεογραφία την τελευταία εβδομάδα. 
Ο προπονητής Γκι Ρου υποστηρίζει ότι ο Πορτογάλος δεν είναι 19 ετών αλλά 23 ή 24. Η εφημερίδα "Diario de Noticias" όμως έβαλε τέλος στις φήμες και τους ισχυρισμούς του Γάλλου τεχνικού.Τι έκανε λοιπόν; 
Έψαξε και βρήκε το πιστοποιητικό γέννησης του παίκτη, σύμφωνα με το οποίο γεννήθηκε στο μαιευτήριο της Αμαδόρα στις 18 Αυγούστου του 1997. Συγκεκριμένα στις 15:25 εκείνης της ημέρας και ζύγιζε μόλις 2,56 κιλά. Τώρα ο Σάντσες απάντησε ότι θα κάνει μήνυση στον ΓκυΡού.

Α.Χ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου