15.7.16

Costa Navarino για νέους σεναριογράφους

Συνεργασία Faliro House - Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop με στόχο την υποστήριξη ανερχόμενων ανεξάρτητων σεναριογράφων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία

Η κινηματογραφική εταιρεία Faliro House του Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου και το Sundance Institute διοργάνωσαν το πρώτο Faliro House / Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop, το οποίο έλαβε χώρα στο Costa Navarino από τις 27 ως τις 30 Ιουνίου 2016. Η δράση, που έγινε με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στόχο έχει την υποστήριξη ανερχόμενων σεναριογράφων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Μέσω εντατικών ομαδικών και ατομικών συναντήσεων σε ένα περιβάλλον που ευνοούσε τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη σκέψη, δέκα σεναριογράφοι δούλεψαν για τέσσερις μέρες στα σενάριά τους. Αναλυτικότερα, από τη χώρα μας επελέγησαν τα σχέδια «Grassland» της Γιάννας Δελατόλα, «Tunes» του Πάνου Κορώνη και «Slip/Glistra» της Ιζαμπέλας Κωνσταντινίδου. Την Ιταλία εκπροσώπησαν το «My Daughter» των Λάουρα Μπισπούρι και Φραντσέσκα Μανιέρι και το «Rite of Spring» των Mατέο Μποτρούνιο και Ντανιέλε Κολουτσίνι. Από την Πορτογαλία συμμετείχαν το «Dry Ground Burning» της Ζοάνα Πιμπέντα και το «Patrick» του Γκονζάλο Γουόντινγκτον. Ενα ισπανικό σχέδιο που επίσης επελέγη είναι το «Libertad» της Κλάρα Ροκέτ.

Σύμβουλοι των νέων υπήρξαν η σκηνοθέτρια-σεναριογράφος Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη («Chevalier», «Attenberg»), συνιδρύτρια του workshop, ο ινδός σεναριογράφος-σκηνοθέτης Ρίτες Μπάτρα (The Lunchbox) και οι σεναριογράφοι και επί χρόνια σύμβουλοι στα προγράμματα του Sundance Εριν Κρεσίντα ΓουίλσονSecretary») και Μπιλ ΓουίλερQueen of Katwe»).

Την τελευταία ημέρα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τη σεναριογράφο, σκηνοθέτη και ηθοποιό Ζιλί ΝτελπίLolo», «Πριν από τα μεσάνυχτα») για τη δημιουργική της μέθοδο και να παρακολουθήσουν ένα masterclass από τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (υποψήφιος για το Οσκαρ σκηνοθεσίας για το «Μεγαλώνοντας»), ο οποίος στο ίδιο μέρος είχε γυρίσει μεγάλο μέρος τού «Πριν από τα μεσάνυχτα».

«Είμαστε χαρούμενοι που συνεργαστήκαμε με το Sundance Institute και που είχαμε την ευκαιρία να φέρουμε στην Ελλάδα την πολύτιμη εμπειρία του στη διεξαγωγή εργαστηρίων σεναριογραφίας» δήλωσε ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος ευχόμενος το εργαστήριο να αποτελέσει σημαντικό εφαλτήριο για νέους δημιουργούς, στην περιοχή της Μεσογείου.

Από την πλευρά του ο Πολ Φέντερμπους, που έχει την ευθύνη του προγράμματος ταινιών μυθοπλασίας στο Sundance Institute, δήλωσε ότι το Faliro House / Sundance Institute Mediterranean Screenwriters Workshop αποτελεί για το Sundance Institute μια μεγάλη ευκαιρία να υποστηρίξει ανερχόμενους κινηματογραφιστές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. «Οι σεναριογράφοι που επελέγησαν εκφράζουν τον δυναμισμό και τον πλούτο του κινηματογράφου της Μεσογείου».

Θυμίζουμε ότι η Faliro House ιδρύθηκε το 2008 από τον κ. Κωνσταντακόπουλο και ότι έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 ταινίες, μεταξύ των οποίων είναι και οι «The Founder» του Τζον Λι Χάνκοκ, «Little Men» του Αϊρα Σακς, «Ο εκλεκτός της νύχτας» του Τζεφ Νίκολς, «Chevalier» της Αθ. Ρ. Τσαγγάρη, «Ο αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου, «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, «Πριν από τα μεσάνυχτα» του Ρ. Λινκλέιτερ, «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά και «Μόνον οι εραστές μένουν ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους. Στις προσεχείς ταινίες της Faliro House περιλαμβάνονται εκτός άλλων οι «Love me not» του Αλέξανδρου Αβρανά, «The names» του Αλεξ Ρος Πέρι, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ντον Ντε Λίλo, «Voyage Of Time» του Τέρενς Μάλικ, «Park» της Σοφίας Εξάρχου, «The tunnels» του Πολ Γκρίνγκραs και «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη.
 
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου