22.7.16

Συλλήψεις με... αρωμα τρομοκρατίας στη Βραζιλία των Ολυμπιακών Αγώνων

Πλησιάζουν τους 3.000 οι στρατιώτες οι οποίοι θα ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας της Βραζιλίας για τη φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπου θα διεξαχθούν 5 έως 21 Αυγούστου.
Εκτός αυτού του τομέα, οι στρατιώτες θα αναλάβουν τη φύλαξη των συγκοινωνιακών-μεταφορικών υποδομών, του διεθνούς αεροδρομίου της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, του μετρό και του οδικού δικτύου, ενώ θα μπορούν να υποστηρίξουν και τη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθεί για την υποστήριξη των μέτρων ασφάλειας στους Αγώνες του Ρίο ανέρχεται σε 21.000, αλλά το υπουργείο Άμυνας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινητοποιήσει ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις, στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στο μεταξύ, μόλις χθες Πέμπτη η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας, προχώρησε στη σύλληψη μελών ομάδας που ετοίμαζε τρομοκρατικά χτυπήματα μόλις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των Αγώνων. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώϋτερς, επικαλούμενο πηγή του βραζιλιάνικου υπουργείου Δικαιοσύνης, οι αρχές ξεκίνησαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση  μ αυτές τις 11 συλλήψεις. Αυτό που εξετάζεται είναι ενδεχόμενη σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας παρακολουθεί περίπου 100 πρόσωπα τα οποία βαρύνουν υποψίες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, κυρίως στην περιοχή των τριεθνών συνόρων Βραζιλίας, Παραγουάης και Αργεντινής, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη βραζιλιάνικη προεδρία.
Η πηγή αυτή ανέφερε εξάλλου ότι στην επιχείρηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, που κατέληξεστη σύλληψη 10 νεαρών που κατηγορούνται ότι προετοιμάζονταν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (5η-21η Αυγούστου), συνεργάστηκαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων κρατών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε 10 νεαρούς Βραζιλιάνους, πολλοί εκ των οποίων είχαν ορκιστεί πίστη στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διότι φέρονται να προετοίμαζαν επιθέσεις που θα διαπράττονταν κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Ο «ηγέτης» του «πυρήνα» αυτού, τον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας χαρακτήρισε «ερασιτεχνικό» ζούσε στην πολιτεία Παρανά και προσπαθούσε να αγοράσει ένα τουφέκι εφόδου AK-47 από έναν ιστότοπο πώλησης όπλων που έχει έδρα στη γειτονική Παραγουάη.

Οι ύποπτοι είχαν εκφράσει τη «χαρά τους» για τις πρόσφατες «επιθέσεις στη Γαλλία και στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Αλεξάντρ ντε Μοράες.
«Επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω (των εφαρμογών) WhatsApp και Telegram και μόνο οι δύο γνωρίζονταν από πριν», σημείωσε ο υπουργός.


Α.Χ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου