2.7.16

Θα εκπλαγείτε: Οι διαφορές άνδρα- γυναίκας στην απιστία

Ενα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από μελέτη του Καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας John Townsend για την απιστία και τις συμπεριφορές ανδρών και γυναικών
Διάφορες έρευνες δείχνουν επανειλημμένα όχι οι άντρες είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν εξωσυζυγικές σχέσεις, κι όχι όσοι δημιουρ­γούν εξωσυζυγικές σχέσεις έχουν περισσότερες συντρόφους απ’ όσους έχουν οι γυναίκες που δημιουργούν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η μοιχεία των γυναικών είναι πολύ πιο πιθανό να τις οδηγήσει σε διάλυση χου γάμου τους. Οι μελετητές Blumstein και Schwartz ισχυρίζονται πως υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτή τη διαφορά των δύο φύλων.

Πρώτον, όταν μια παντρεμένη γυναίκα απαχά τον άντρα της, συνήθως σημαίνει όχι δεν είναι ικανοποιημένη από το γάμο της κι ότι αναζηχά άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όταν ένας άντρας δημιουργεί εξωσυζυγικές σχέσεις, συνήθως φανερώνει μια απλή επιθυμία για σεξουαλικές επαφές μ’ άλλες γυναίκες.

Αν το βασικό κίνητρό του είναι η ποικιλία στο σεξουαλικό το­μέα, ο άντρας συνήθως προσπαθεί ν’ αποφύγει τη δημιουργία προβλημάτων στο γάμο του, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει το επιπλέον σεξ.

Δεύτερον, οι γυναίκες έχουν την τάση να συνδέουν το σεξ με τα συναισθήματα περισσότερο απ’ ό,τι οι άντρες, κι επομένως είναι πιο πιθανό να ερωτευτούν εκείνους με τους oποίους δημιουργούν εξωσυζυγικές σχέσειες. Αυτές οι γυναικείες τάσεις μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί η μοιχεία των γυναικών τις οδηγεί πιο συχνά σε διαζύγιο.

Κάποιες γυ­ναίκες που έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις ισχυρίζονται όχι είναι ικανοποιημένεε από το γάμο τους, όχι δεν νιώθουν έχθρα για τους συζύγους τους, κι ότι δεν θέλουν σοβαρές δεσμεύσεις στις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. Ακόμα, όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση, η μοιχεία τις οδηγεί πιο συχνά σε διαζύγιο απ’ ό,τι η μοιχεία των άντρων που έχουν ανάλογα κίνητρα. 

Ίσως, αυτές οι γυναίκες να χρησιμοποιούν περισσότερο τη λο­γική τους και, στην πραγματικότητα, να επιθυμούν μεγαλύτερη συναι­σθηματική επαφή με τους εραστές τους, ή να είναι περισσότερο θυμωμένες και δυσαρεστημένες με τους συζύγουε απ’ όσο θα ήθελαν να παραδεχτούν. Όμως, υπάρχει κι ένας τρίτος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες που κάνουν εξωσυζυγικές σχέσεις οδηγούνται στο διαζύγιο πιο συχνά απ’ ό,τι οι άντρες: 
Οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό ν’ ανεχτούν την απιστία των συζύγων τους κι όταν την ανακαλύπτουν, είναι πιο πι­θανό οι αντιδράσεις τους να επιταχύνουν τη διάλυση του γάμου τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου