15.7.16

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Η παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της Νότιας Ιταλίας είναι ένας από τους προσεχείς σταθμούς του Διεθνούς φεστιβάλ της Πάτρας.

Τραγούδια τα οποία θα ερμηνεύσει το συγκρότημα Discanto Siculo και τα οποία θα παιχτούν συνοδεία και παραδοσιακών οργάνων (γκαιντα, tammorra, τύμπανα, και friscaletti φλάουτο a paro, marranzano, οκαρινα, φτιαγμένα από τον δάσκαλο Gemino Scaglitta Calà  

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο της Πάτρας .
Το συγκρότημα

Gemino Calà (συντονιστής των κομματιών και παίκτης πολλών οργάνων) Antonio Smiriglia (συνθέτης μερικων κειμένων και πρώτη φωνή) Giovanni Cappello (κρουστά – μπασο και φωνή) Pino Cappello (κιθάρα και φωνή) Salvatore Prattella (διατονικο οργανακι) Roberto Franchina (ντραμς)

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκτέλεση των δεκατριών κομματιών και την εκτέλεση τραγουδιών που προέρχονται από την λαϊκή παράδοση της Σικελίας,.

Ventu D'amuri , Sirinata Di Carunia ,U Serpenti,Zichiti Zichiti, ANuciddara, Terra, Scunsulata ,Ballettu,Zufolomania,Amuri Amuri,Nesci Suli,U Marranzanu, Musica Musica,U Verbu Divinu


Ο Giacomo Scaglitta Calà (Gemino) κατασκευάζει προσωπικά τα όργανα που εξαίσια παίζει: μπορείτε να ακούσετε τους αρχαίους ποιμενικους και αυλικους ήχους της γκάιντας a paro , του friscalettu, του διπλου friscalettu των Nebrodi, του Marranzanu και άλλων. Μουσικός, παίκτης πολων-οργανων και δάσκαλος, αριστος πτυχιούχος στο Κλαρινέτο και στην Jazz μουσικη κάτοχος δυο Πανεπιστημιακών Master 1ο επίπεδου. Παράλληλα με τις σπουδές του κλαρίνου, ξεκινάει ερευνητική εργασία για τις λαϊκές παραδόσεις, και ειδικεύεται στην γνώση και στην χρηση διαφορων παραδοσιακων οργανων της Σικελίας Δάσκαλος " ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ” εθνικής μουσικης και λαϊκων παραδοσιακων μουσικων όργανων, στα προγραμματα PON και POR, διοργανωμένα στα δευτεροβάθμια σχολεία . Καθηγητής "JAZZ" στην "Ακαδημία Μουσικής στο Κέιπ d'Orlando (Μεσσήνη) συνεργάζεται ακομα με το" ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ PELORITANI "Χωριό Gesso Μεσσίνης και με την F.I.T.P. (Ιταλική Ομοσπονδία της λαϊκής παράδοσης)
Ο Antonio Smiriglia σίγουρα μια από τις πιο σημαντικες φωνες της εθνο-folk σκηνή, με την μεγάλη ερμηνευτική του δεινότητα, είναι ικανος να μεταδωσει στο κοινό όλες τις πλευρές των ανθρωπίνων συναισθημάτων , θυμό, χαρά, αγάπη, εκπληξη που μεταφέρουν σήμερα, όπως και στο παρελθόν, το ρυθμό της ζωής . Καλλιτέχνης με εκλεκτα μελοδικά χαρίσματα και με έν τονη προσωπικότητα, γεμάτος πάθος. Ιδρυτής, μαζί με το Gemino Cala’ και τα αδελφια Giovanni και Pino Cappello του DiscantoSiculo και ψυχή της ομάδας είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, καθώς και συνθέτης διαφορών κομματιών στο CD (Ventu d’amuri,Musica musica, Terra scunsulata e U verbu divinu), ευρισκόμενα στο CD “VENTU D’AMURI” δημιουργημένο από την ίδια την ομάδα. Η καλλιτεχνικη του αφοσοίωση είναι αφιερωμένη κυρίως στην επανεκτίμηση του λαϊκού παραδοσιακού τραγουδιού της Σικελίας, από την οποία υπερήφανα κατάγεται, και όχι μόνο, αλλά και σε όλη την παράδοση εθνο-folk της 'νότιας Ιταλίας. Ιδιαιτέρως, έκανε έρευνες και συλλογές σχετικές με την Ελληνοφωνη περιοχή της Ιονικής Καλαβρίας. Σε συνεργασία με συγκροτήματα από τη Καλαβρία της γλωσσας ιονικής- grecanica και παρουσίασε κομμάτια στην γλωσσα grecanica της Σικελίας σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως : (Caulonia-festival ”notte della taranta”- Galliciano’- Roccaforte del greco). Λοιπον , με μεγάλη εμπειρία στα παραδοσιακά τραγούδια εκτος από την κύρια ενασχόληση με τον Discanto Siculo διευθύνει καλλιτεχνικά και το συγκρότημα «οι τραγουδιστές της παράδοσης» με τους οποίους περιοδεύει σε διάφορες περιοχές μεταφέροντας το παρόν έργο με τίτλο «Η φωνή της παράδοσης»
Αδέρφια Giovanni e Pino Cappello Αντίστοιχα μπάσο / ντραμς και ακουστική / swing / ηλεκτρική κιθάρα, καθιστούν δύο από τις κολόνες στήριξης του συγκροτήματος, επίσης χάρις στην πολυδεκαετή εμπειρία τους, που αποκτήθηκε παίζοντας κυρίως σε διάφορες ιταλικές μουσικές ομάδες . Στενά συνδεδεμένοι , με την μουσική καταρτισή τους, στο αμερικανικό μπλουζ και τζαζ, ήταν σε θέση να προσαρμόσουν την καλλιτεχνική τους εμπειρία και την προετοιμασία τους στους ρυθμούς και τους ήχους της παράδοσης της γης τους (Σικελία), προτείνοντας εκείνες τις διακυμάνσεις στις εκτελέσεις που χαρακτηρίζουν το DISCANTO SICULO.
Salvatore Prattella, Γεννήθηκε στο μικρό χωριό του Nebrodi, στην οροσειρά της Ανατολικής Σικελίας, ήδη «λίκνο του πολιτισμού» στην Μεγάλη Ελλάδα (Nebrodi ως "νεβρός", ελάφια, πανίδα από την οποία ήταν πλούσια εκείνα τα βουνά), ξεκινά πολύ νωρίς, στα 13 του χρόνια να παίζει στην μπάντα της πόλης του , που ειδικεύεται με πάθος, αυτοδίδακτος να παίξει το διατονικό ακορντεόν. Δημιουργός δημοφιλών τραγουδιών έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες και δημοφιλή μουσικά σχήματα (Η Συντροφιά του Καντάδες) (www.facebook.com/La-compagnia-delle-serenate-POP-833570390093197/?fref=nf)
Roberto Franchina γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς στην Σικελίας. Μουσικά προέρχεται από pop και disco μουσικής. Είναι ο πρώτο ντράμερ του Discanto και μαζί με αυτό το συγκρότημα μεγαλώσε παίζοντας εθνική μουσική, εμβαθύνοντας και δίνοντας ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα στο στυλ της ομάδας χρησιμοποιώντας ηχητικότητες και χαρακτηρίστηκες ενορχηστρώσεις .
Είδος της μουσικής και μουσικές εμπειρίες
Σε σχέση με τον Σικελικό και Ιταλικό ορίζοντα έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα ομάδα: DiscantoSiculo. Αυτή, σε αντιπαράθεση με την εποχή, θέλησε να παρουσιάσει ένα ρεπερτόριο βασισμένο στην λαϊκή μουσική. Λειτουργεί τώρα εδώ και περίπου δέκα χρόνια με μια σχετική επιτυχία εντος των εθνικων συνόρων αλλά επίσης και εκτος αυτών. Η ομάδα προτείνει σε ένα νέο τρόπο μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της μουσικής παράδοσης της Μεσογείου, με τους ζωντανούς και ανθρώπινους ρυθμούς της , ηλιοφώτιστους ,παθιασμένους, περιβαλλόμενους από μια σχεδόν αραβική ατμόσφαιρα που αντανακλούν το πάθος, τη ν ανθρώπινη ζεστασιά και επίσης τον μόχθο των ανθρώπων του νησιού. Ένα από τα χαρακτηριστικά της προτεινόμενης μουσικής από την ομάδα Discanto Siculo είναι η αντιπαράθεση στην απλοικότητα των στίχων, μετατειθέμενοι χρονικά ή γραφόμενοι από την αρχή,μία σχολαστική επιμελητεία στα ιδιαίτερα αυτά μουσικά στοιχεία, σχεδόν μία μανιώδης αναζήτηση των σκηνικών δεδομένων και μια εξύμνηση των αντιστοίχων φωνητικών. Η επιλογή γίνεται από το σχηματισμό ήταν το αποτέλεσμα των ετών των ερευνών και της επιθυμίας για έναν ποιοτικό επαναπροσδιορισμό αυτού του είδου ς της μουσικής,εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσφερόμενο μόνο κατά τη διάρκεια των τοπικών φεστιβάλ ή λαϊκών συναθροίσεων. Το αποτέλεσμα υπήρξε εκείνο του να δώσει και να επανεπενδύσει στο είδος της εθνο-folk σε μια ευγενή επαναπροσέσσιγη ολότελα καινούργια. . Οι μουσικές δραστηριότητες της ομάδας είναι πλούσια κυρίως σε ότι αφορά τις συμμετοχές στις μουσικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται τόσο από εθνικούς δημόσιους φορείς (δήμοι, περιφέρειες κ.λπ.) Τόσο εγχώριους όσο και ξένους φορείς ή ιδιωτικούς οργανισμούς. Η ομάδα έχει .συμμετάσχει ως τιμώμενο πρόσωπο σε διαφορετικά "πολιτιστικά συνέδρια", «Διαγωνισμοί Εθνικής ποίησης και πεζογραφίας»RAI TRE GEO & GEO, σε Fabriano στη συναυλία, Λίπαρι με έναυσμα την πολυεθνική εκδήλωση Le Vele Nere.
Τιμές εισιτηρίων :  
Γενική είσοδος: 10 ευρώ.
Φοιτητικό – ΑΜΕΑ- ΑΝΕΡΓΟΙ  -ΟΜΑΔΙΚΑΣ – ΜΑΘΗΤΙΚΑ –ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 7 ευρώ .

ΠΡΟΠΏΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. - Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων"
Πλατεία Γεωργίου – τηλ. 2610 273.613 (Τρίτη – Κυριακή 10.00-13.00 & 18.00-21.00)

Music Station  (ώρες καταστημάτων)    
Ρήγα Φεραίου 34 – τηλ. 610 222.411

Οπτικά Καραμούζης (ώρες καταστημάτων)
Μαιζώνος 92 – τηλ. 2610 221.989

Βιβλιοπωλείο Discover (ώρες καταστημάτων)
Πατρέως 30 – τηλ. 2610 624.916

Βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος» , Κορίνθου και Φιλοποίμενος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου