10.6.16

Αρχίζει, χωρίς Ελλάδα, το πλουσιότερο EURO 2016

Η γιορτή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αρχίζει απόψε Παρασκευή 10 Ιουνίου, στο Παρίσι. 
Στο στάδιο Σταντ ντε Φράνς, εκεί που η Γαλλία αναδείχτηκε πρωταθλήτρια κόσμου το 1998, θα ξεκινήσει το 15οEYRO 2016. Στις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδος, η διοργανώτρια Γαλλία λοιπόν υποδέχεται τη Ρουμανία του Άνχελ Ιορντανέσκου.
Αγώνες θα διεξαχθούν ακόμη στο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού, το Μπορντό, τη Λανς, τη Λιλ, τη Λυόν, τη Μασσαλία, τη Νις, το Σαιντ Ετιέν και την Τουλούζη. Οι ώρες έναρξης των αγώνων θα είναι στις 16:00, τις 19:00 και τις 22:00 ώρα Ελλάδας. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 10 Ιουλίου 2016 στο Σταντ Ντε Φρανς (πάλι 10μ.μ.ώρα Ελλάδας). Συνολικά θα διεξαχθούν 51 παιχνίδια. Όλα θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ. Η περιγραφή όμως θα γίνει από τα στούντιο (τέτοια εποχή που λεφτά για ταξίδια). Τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά.
 Χωρίς την Ελλάδα
Από τη φετινή διοργάνωση απούσα θα είναιη εθνική Ελλάδος μετά τα όσα (μέχρι κωμικά) συνέβησαν επί Ρανιέρι, Μαρκαριάν και Τσάνα, που κλήθηκε άρον-άρον να βάλει μια τάξη. Οι έξι όμιλοι της πρώτης φάσης είναι: 
1ος: Γαλλία, Ελβετία, Ρουμανία, Αλβανία
2ος: Αγγλία, Ρωσία, Ουαλία, Σλοβακία
3ος: Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία, Βόρεια Ιρλανδία
4ος: Ισπανία, Κροατία, Τσεχία, Τουρκία
5ος: Βέλγιο, Ιταλία, Ιρλανδία, Σουηδία
6ος: Πορτογαλία, Αυστρία, Ισλανδία, Ουγγαρία.
*Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες θα προκριθούν στη φάση των «16».
Μέτρα ασφαλείας, έσοδα κι έξοδα
Λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων το EYRO 2016 θα γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες, εκπαιδευμένοι σκύλοι και χιλιάδες ηλεκτρονικά μηχανήματα (ραντάρ κλπ) έχουν «απλωθεί» σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων απαγορεύτηκε και η τοποθέτηση τηλεοπτικών δεκτών σε υπαίθριες καφετέριες, πάρκα κλπ. Μπορεί να λειτουργήσουν τέτοιοι χώροι μόνο με έγκριση των αστυνομικών αρχών, που θα λάβουν ειδικά μέτρα. Ακόμη: Οι φίλαθλοι με «σμαρτφον» κινητά τηλέφωνα θα ειδοποιούνται, μέσω ειδικής εφαρμογής, για τυχόν απειλές τρομοκρατών.
Πάντως αυτό το πρωτάθλημα θα είναι το πλουσιότερο ευρωπαϊκό όλων των εποχών, αφού η ΟΥΕΦΑ θα διανείμει στις 24 εθνικές ομάδες που μετέχουν  συνολικά 301 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας έως 27 εκατομμύρια στη νικήτρια. Θαυπάρξει μία αύξηση σχεδόν 50%, σε σχέση με το 2012 (σε Πολωνία και Ουκρανία) όπου μοιράστηκαν 196 εκατ. και το 2008 (σε Αυστρία κι Ελβετία) όταν δώθηκαν184 εκατ. ‘
Όμως τότε οι φιναλίστ ήταν 16 και όχι 24, όπως φέτος.
Νικώντας όλα τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων, ο νικητής θα πάρει 27 εκατ. ευρώ. Η πρόκριση στην τελική φάση αξίζει 8 εκατ. ευρώ, η νίκη στους ομίλους αξίζει 1 εκατ. ευρώ, η ισοπαλία 500.000 ευρώ , η πρόκριση στους 16 αξίζει 1,5 εκατ. ευρώ, στα προημιτελικά 2,5 στα ημιτελικά 4 και στον τελικό 5 για την φιναλίστ και 8 για τη νικήτρια. Τα πριμ έχουν εξισωθεί με εκείνα του Μουντιάλ, που έχει 32 ομάδες.
Από την άλλη η όλη διοργάνωση του EURO 2016, θα έχει έσοδα 806,71 εκατ. ευρώ από την παγκόσμια διαφήμιση, μέσω χορηγών (εταιρίες αθλητικών ειδών, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κινητή τηλεφωνία κ.λπ.). Έκτακτα γεγονότα ή ακόμα και λόγοι ασφαλείας, είναι σχεδόν αδύνατο να ματαιώσουν, μεταθέσουν μία τόσο μεγάλη διοργάνωση ή να διεξαχθεί χωρίς θεατές.
Σε ένα μήνα από σήμερα (στον τελικό) θα ξέρουμε αν η διοργάνωση θα είναι και η πιο ασφαλής, εκτός από προσοδοφόρα. 
Α.Χ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου