3.6.16

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Σε κίνδυνο το στρατόπεδό μας

P7311743 MediumΟ ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ

Ο Δήμος Καλαμάτας παρακολουθεί με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή το θέμα αυτό, το θεωρεί μείζονος σημασίας για την πόλη και την ιστορία της και θα πράξει τα αυτονόητα για τη διατήρηση του στρατοπέδου Παπαφλέσσα και την εξακολούθηση της λειτουργίας του ιστορικού 9ου Συντάγματος Πεζικού, όπως και κατά το παρελθόν έπραξε.

ΤΟ ΠΕΡΥΣΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη περίσταση πέρυσι, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά τη συνεδρίασή του στις 11 Φεβρουαρίου 2015, αφού έλαβε υπόψη δημοσίευμα του Αθηναϊκού τύπου, το οποίο περιελάμβανε δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί ενδεχόμενης παύσης λειτουργίας ή περί μείωσης της στελέχωσης του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», το οποίο εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας,

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
1) Θεωρεί αναγκαία από ιστορική και κοινωνική άποψη αλλά και συνδεδεμένη με την ιστορία της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, την παρουσία και λειτουργία του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά», που εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας, το οποίο διαθέτει τις πλέον σύγχρονες ανά την Ελλάδα εγκαταστάσεις εκπαιδεύσεως και διαβιώσεως οπλιτών.
2) Ζητεί από την Κυβέρνηση διά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να διαψεύσει ρητά τα αναγραφέντα και να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κατάργησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» ή μείωσης της στελέχωσής του ή παύσης λειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα.
3) Καλεί σε συσπείρωση όλους τους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης».

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ
DSCN0267 Medium
Στο πλαίσιο του θέματος αυτού, ο Δήμαρχος είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2015, στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα:
1. Βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Καλαμάτας, σε τόπο υγιεινό και χωρίς υγρασία, με προσανατολισμό μεσημβρινό και με άριστη θέα στην πόλη της Καλαμάτας και το Μεσσηνιακό Κόλπο, κάτι που αποτελεί σημαντικό επιβοηθητικό παράγοντα για τον ψυχισμό των νεοσυλλέκτων.
2. Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα κτήρια στην Ελλάδα, καθώς τα παλαιότερα έχουν κατασκευασθεί προ 23 ετών περίπου και τα νεότερα πριν 4 χρόνια.
Επισημαίνουμε πως, κατά το διάστημα που το στρατόπεδο ήταν κλειστό, εξαιτίας λανθασμένης απόφασης του τότε Υπουργού Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, ο Δήμος Καλαμάτας δεν φείσθηκε κόπων και εξόδων για να διατηρήσει τις υποδομές αυτές σε καλή κατάσταση. Για το λόγο αυτό, κατέστη ευχερής η επαναλειτουργία του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Τονίζουμε πως δεν θα βρεθεί ούτε ένας οπλίτης ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εκφράσει παράπονα για τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», καθώς αυτές είναι άριστες, ενώ όλοι όσοι υπηρέτησαν εδώ, διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις από την Καλαμάτα, δεδομένης της άριστης συμπεριφοράς των Καλαματιανών απέναντί τους.
3. Το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα», πέραν των άρτιων και σύγχρονων εγκαταστάσεών του, αποτελεί πλούτο για το Στρατό Ξηράς και την Εθνική μας Άμυνα, δεδομένου ότι λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών της Καλαμάτας, είναι δυνατή η εκπαίδευση νεοσυλλέκτων όλο το χρόνο, καθώς χιονίζει σπάνια, επί ελάχιστες ημέρες το χρόνο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες που δεν επιτρέπουν την εκπαίδευση στο ύπαιθρο, το καλοκαίρι είναι ήπιο λόγω γειτνίασης με τη θάλασσα κ.λπ.
4. Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά» αποτελεί μία από τις παλαιότερες μονάδες του Στρατού Ξηράς και εδρεύει στην Καλαμάτα από το 1897. Έλαβε, δε, μέρος, με αφετηρία την Καλαμάτα, στους εξής εθνικούς αγώνες:
• Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897
• Στους Βαλκανικούς Πολέμους κατά την περίοδο 1912/1913. Η μεγάλη του συμβολή στη διάσπαση της αμυντικής γραμμής των Τούρκων στην πολυαίμακτη μάχη των Γιαννιτσών, απ' όπου το Σύνταγμα έλαβε την ονομασία του, άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912.
• Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο της περιόδου 1940/1941, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού σημείωσε μεγάλες επιτυχίες στην πρώτη γραμμή υπό τη στιβαρή διοίκηση του συνταγματάρχη Βενετσάνου Κετσέα, ο οποίος το επανέφερε συγκροτημένο στην Καλαμάτα. Έκτοτε, διαρκώς είχε έδρα του την Καλαμάτα μέχρι το 2005, οπότε έπαυσε η λειτουργία του λόγω μετασταθμεύσεως στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα του ΚΕΔΒ.
Στη συνέχεια, ως μη όφειλε, διεκόπη και αυτή η λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», δηλαδή του στρατοπέδου με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα.
Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού επαναλειτούργησε στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» το 2013, μετά από κινητοποίηση φορέων και ύστερα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κάτι που έδωσε χαρά σε όλους τους Μεσσήνιους. Αυτό συνέβη διότι η μονάδα αυτή είναι συνδεδεμένη με τους εθνικούς αγώνες και τη συμμετοχή σε αυτούς των πατέρων και των παππούδων μας, ενώ η επαναλειτουργία της αναπτέρωσε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου