2.6.16

Δικογραφία σε βάρος ιερέα για κλοπές εικόνων και λειψάνων αγίων

Σε βάρος του 34χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Από την ηλικία των 15 ετών, από τότε δηλαδή που ήταν δόκιμος μοναχός στα Ιωάννινα, έως και τις αρχές του 2016, όταν ήταν πλέον ιερέας στον Άγιο Χριστόφορο Νικήσιανης Καβάλας, κατηγορείται ότι έκλεβε εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια κι αντικείμενα ένας 34χρονος.

Μετά από έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας, εξιχνιάστηκαν οι κλοπές 15 ξύλινων εικόνων αγίων, αποτμημάτων λειψάνων αγίων, ενός ιερού εαυγγελίου και πλήθος άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων, από δύο ιερούς ναούς στην Καβάλα και από την Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας Ιωαννίνων το 1997.

Σε βάρος του 34χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, υπεξαίρεση και παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε έρευνες που έγιναν σε δύο σπίτια του και σε μία αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα κλοπιμαία, καθώς επίσης ένα ιερό ευαγγέλιο, μία ξύλινη εικόνα και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων αποδόθηκε στους δικαιούχους του, ενώ το ιερό ευαγγέλιο, έξι ξύλινες εικόνες Αγίων και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα απεστάλησαν στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Όπως έγινε γνωστό, ο 34χρονος χειροτονήθηκε πριν από λίγα χρόνια από τον μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως. Του είχε δοθεί το οφίκιο του αρχιμανδρίτη, το οποίο του αφαιρέθηκε όταν άρχισαν να ακούγονται στην περιοχή πληροφορίες για την παράνομη αυτή δράση του και τους τελευταίους μήνες είχε τεθεί σε αργία από την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.


ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου