3.5.16

Τα σενάρια - Εκλογές «βλέπει» και το Ινστιτούτο Brookings

Συμφωνία με τους πιστωτές στο παρά ένα ή προκήρυξη εκλογών με το ερώτημα αν δέχεστε τα μέτρα λιτότητας των δανειστών προβλέπει ανάλυση του Ινστιτούτου Brookings σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Στην ανάλυση που υπογράφει ο καθηγητής οικονομικής ανάλυσης Θεόδωρος Πελαγίδης σημείωνεται ότι η οικονομία θα μπορούσε να έχει ανακάμψει αν δεν υπήρχε το πολιτικό χάος ενώ και τα δύο σενάρια, που περιγράφονται αναλυτικά, έχουν τις ίδιες πιθανότητες.
Σενάριο 1ο
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, μια συμφωνία της
τελευταίας στιγμής επιτυγχάνεται και τα δύο μέρη είναι σχετικά ευχαριστημένα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε μια τεχνική μορφή για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση του χρέους, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά επέκταση της περιόδου αποπληρωμής. Αυτό θα ισοδυναμούσε με μια μεταφορά του ζητήματος στο μέλλον, ωστόσο αυτό είναι πολιτική. Το πρόβλημα σε αυτό το σενάριο μπορεί να είναι και πάλι το ΔΝΤ, το οποίο ενδεχομένως να επιμείνει στις λεπτομέρειες που αφορούν την ουσία του προληπτικού πακέτου μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Σενάριο 2ο
Στο δεύτερο σενάριο, ο Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές με το εξής δίλημμα: «Δέχεστε τα μέτρα λιτότητας των πιστωτών ή όχι;». Σε αυτό το σενάριο, ο Τσίπρας θα καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στους δανειστές να ψηφίσουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας τις προτάσεις των πιστωτών. Ένα στοιχείο που μπορεί ωστόσο να τον αποτρέψει από μια τέτοια επιλογή είναι τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Το αδιέξοδο
Στην ίδια ανάλυση γίνεται αναφορά στο πως προέκυψε το αδιέξοδο και υπογραμμίζεται ότι το ΔΝΤ πιέζει για τα επιπλέον προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι, με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον όρο της συμφωνίας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018. Πρόκειται για μέτρα που θα ενεργοποιούνται αυτόματα στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποτύχει να πιάσει τους στόχους της αρχικής συμφωνίας για τα 5,4 δισ. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τα προληπτικά μέτρα.
Όπως πάντα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.Οι βασικές τριβές εντοπίζονται στο ήδη συμφωνηθέν πακέτο των 5,4 δισ. με την ελληνική κυβέρνηση να προτίθεται να επιτύχει τους στόχους μέσω αύξηση των φορολογικών εσόδων και τους πιστωτές να προτιμούν σημαντικές περικοπές δαπανών.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση στοχεύει στην προστασία του πυρήνα των ψηφοφόρων της, δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, αρνούμενη να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, ενώ οι πιστωτές θέλουν να μειώσουν αυτό που θεωρούν ως σπατάλη δημόσιων δαπανών προκειμένου να αυξήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης.
Κάθε περαιτέρω περικοπή δαπανών που αφορούν μισθούς και συντάξεις θα διαλύσει πλήρως την ήδη πληγείσα δημοτικότητα της κυβέρνησης.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε -και σε ένα βαθμό το πέτυχε- σε αυξήσεις φόρων, όσον αφορά το πακέτο των 5,4 δις ευρώ. Αλλά αυτή η «επιτυχία» αναμένεται να έρθει σε βάρος της τόσο αναγκαίας ανάπτυξης.
   
lykavitos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου