24.5.16

Ξεκινά η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ 

Αρχίζει σήμερα η εκκένωση της Ειδομένης από πρόσφυγες και μετανάστες, με την Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την εφαρμογή του σχεδιασμού απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.
Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.
Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.
Χθες το πρωί αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ειδομένη για την υλοποίηση του σχεδίου. Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα» για την εκκένωση.
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για την απομάκρυνση των προσφύγων έχει ξεκινήσει εδώ και μιάμιση εβδομάδα, από την αστυνομία, κυρίως με τη μέθοδο της πειθούς, και έχει αποτελέσματα, καθώς πάνω από 3.000 άτομα υπολογίζεται ότι έχουν εγκατασταθεί στις δομές φιλοξενίας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικογένειες με μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αυτήν την ώρα παραμένουν 8.425 άτομα στην Ειδομένη από τους περίπου 12.000 που ήταν καταγεγραμμένοι πριν από μιάμιση εβδομάδα.
Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε χθες από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου