3.5.16

Το χειρότερο Πάσχα του Τσίπρα

Γράφει ο Φελνίκος

Χειρότερο Πάσχα από το φετεινό δεν θα μπορούσε να υπάρξει για τον Αλέξη Τσίπρα. 
Εκεί που ο πρωθυπουργός περίμενε πως με την Ανάσταση του Κυρίου θα γιόρταζε, όπως είχε δηλώσει αυτάρεσκα στη Βουλή, και την ανάσταση της οικονομίας, τώρα τρέχει και δεν φθάνει. 
Μάλιστα, για πρώτη φορά ο κίνδυνος να απωλέσει την εξουσία δεν είναι ενδεχόμενος, αλλά πιθανός. 
Η άρνηση των Ευρωπαίων να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ήταν αναμενόμενη. Και προκαλεί έκπληξη γιατί ο πρωθυπουργός τη ζήτησε. "Δεν γνώριζε ο Τσίπρας ότι για να υπάρξει έκτακτη Σύνοδος θα πρέπει προηγουμένως να συνέλθει και να γνωμοδοτήσει το Eurogroup;" αναρωτιέται σημαντικός πολιτικός παράγοντας.
 "Αν δεν το γνώριζε δεν έχει νόημα να συζητάμε, θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη στιγμή την πρωθυπουργία" συμπληρώνει.
 Και προσθέτει: 
"Επειδή αποκλείεται να μην το γνώριζε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ζήτησε. Για να εισπράξει την άρνηση; Για να εκτεθεί στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες -αφού έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν πρόκειται να γίνει- και να ταπεινωθεί στην εγχώρια κοινή γνώμη; Είναι τρέλα, η κίνηση του δεν βγάζει κανένα νόημα. Εκτός κι αν ψάχνει να βρει κάποιο άλλοθι για να  κάνει εκλογές και να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία".
Σημειώνουμε πως αυτό τον προβληματισμό ο περί ου ο λόγος Έλληνας αξιωματούχος τον συζήτησε και με πρώην πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας που  σήμερα κατέχει σημαντικό πόστο στην Κομισιόν και ο οποίος, εκ της θέσεως του, εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια απορία, για το ακατανόητο της κίνησης του πρωθυπουργού, έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. 
Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πάντως πως "η λάθος κίνηση του Τσίπρα είναι αποτέλεσμα του γενικότερου  εκνευρισμού και της σύγχυσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο επιτελείο του όταν στου Μαξίμου κατανόησαν πως Γερμανία και ΔΝΤ, άρα κατ' επέκτασιν και οι Αμερικάνοι, δεν είναι αντίπαλοι, αλλά βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού όσον αφορά την επίλυση του ελληνικού προβλήματος". 
Δεν ξέρω αν ο εκνευρισμός των συνεργατών του πρωθυπουργού και των περισσοτέρων υπουργών είναι αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης ή επειδή το κλίμα που μεταφέρουν όλοι τους στον Τσίπρα είναι πως το πρόσθετο πακέτο των 3,6 δις ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί από τη βουλή. 
Οι αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης ειναι μεγάλες και είναι πολλοί αυτοί που έχουν διαμηνύσει αρμοδίως πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ. "Με βαριά καρδιά και μόνο για να μην πέσει η κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τα 5,6 δις. Ούτε δεκάρα παραπάνω" λένε.
Την περίπτωση λοιπόν να φέρει (κάνοντας για μια εισέτι φορά κυβίστηση) τα προληπτικά μέτρα για ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει λογικά να την αποκλείσουμε. Αν το πράξει δεν είναι ότι χάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάθε ίχνος πολιτικής αξιοπρέπειας, αλλά σημαίνει πως έχει αποφασίσει να τον ρίξουν οι ίδιοι οι βουλευτές του. Κάτι που επίσης είναι ακατανόητο. Να πέσουν ο ίδιος και η κυβέρνησή του επειδή δεν δέχονται τον εξευτελισμό της προληπτικής νομοθέτησης μέτρων έχει νόημα. Να συναινέσει όμως στα μέτρα και να τον ρίξουν οι βουλευτές του, ως δουλικό της Λαγκάρντ, αυτό ισοδυναμεί με πολιτικό χαρακίρι. Και η γενική εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ μόνον στους Σαμουράι δεν θέλουν να μοιάσουν.
Τι θα κάνει λοιπόν ο Τσίπρας; Εκλογές; Αποκλείεται. Θα είναι σα να παραδίδει στον Μητσοτάκη, αφού, όπως έδειξε και η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε προ ημερών, στην Αυγή, ο πρωθυπουργός υπολείπεται σημαντικά σε δημοφιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σχεδόν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας είναι σε βάρος της κυβερνήσεως. Επιπροσθέτως, με ποιό επιχείρημα; θα στήσει κάλπες; Ποιό θα είναι το διακύβευμα; Ψηφίστε με για να νομοθετήσω ή να μην νομοθετήσω τα 3,6 δις; Αστεία πράγματα. Εκτός κι αν, όπως τον κατηγορούν κάποιοι αντίπαλοί του, έχει στο μυαλό του την έξοδο από το ευρώ. Επίσης, αστεία πράγματα. Αν η στρατηγική του είναι το Grexit θα την ξεδίπλωνε πέρσι τον Ιούλιο με το δημοψήφισμα, όταν το "όχι" πήρε 62%. Επομένως, στο μόνο που ελπίζει ο πρωθυπουργός είναι οι εταίροι-δανειστές της χώρας να μην θελήσουν, λόγω και του δημοψηφίσματος για το Brexit, να ρισκάρουν και την πιθανότητα ενός Grexit, αλλά να προσπαθήσουν, στο επόμενο δεκαήμερο, σ' ένα έκτακτο Eurogroup, να βρουν μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην πρόταση του ΔΝΤ για νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων 3,6 δις τώρα και στην ελληνική αντιπρόταση για συμφωνία μόνο στον αυτόματο μηχανισμό που θα επιβάλλει τα συμπληρωματικά μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων από το πρόγραμμα.
Οι πληροφορίες λένε πως δεν αποκλείεται εκτός από το "μηχανισμό-κόφτη", ο οποίος ούτως ή άλλως είναι αυτόματος, να προσδιοριστούν συγκεκριμένα και οι τομείς όπου θα επιβάλλονται τα συμπληρωματικά μέτρα αν διαπιστώνεται, από την Eurostat κάθε Άνοιξη, ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα. Με αυτό τον τρόπο οι δανειστές θεωρούν πως θα αποτρέψουν την κυβέρνηση σε περίπτωση αποτυχίας -την οποίαν ειρήσθω εν παρόδω αρκετοί, και πάντως σίγουρα το ΔΝΤ, την θεωρούν βεβαία- να καταφύγει σε νέους φόρους αντί να κόψει, όπως αυτοί προτείνουν, δαπάνες. Την ενδιάμεση αυτή λύση λέγεται πως μπορεί να την αποδεχθούν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ενώ και η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυρίζεται πως δεν νομοθετεί ακριβώς τα μέτρα όπως τα θέλει το Ταμείο. Με αυτό τον τρόπο οι μεν δανειστές θα έχουν πάρει τις εξασφαλίσεις τους, η δε κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορεί να επαίρεται(;) πως δεν υπέκυψε στις αξιώσεις του ΔΝΤ και έτσι οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην ψηφίσουν τα 5,4 δις και τα ...διπλανά τους, όπως θα μπορούσε κάποιος παίκτης του καζίνο να βαφτίσει τα συμπληρωματικά 3,6 δις που θα νομοθετηθούν ή τουλάχιστον θα επιδιωχθεί να νομοθετηθούν με τον πλάγιο τρόπο που προαναφέραμε. Πάντως και ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων το μόνο σίγουρο είναι, και αυτό ο πρωθυπουργός το ξέρει καλά και από πρώτο χέρι, πως οι δανειστές μας αν κάνουν κάποιο σκόντο στην ψήφιση των προληπτικών μέτρων αυτό θα είναι το τελευταίο και σίγουρα μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία δεν πρόκειται, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τις διαθέσεις των εταίρων μας, να ανεχτούν καμία πλέον ανυπακοή από την Ελλάδα. "Το 80% των Ευρωπαίων δεν θέλουν καν να ακούν άλλο για την Ελλάδα" μας λέει διπλωματική πηγή που γνωρίζει άριστα εκ των έσω τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες και αφορούν τη χώρα μας...

matrix24

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου