1.4.16

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ GAME

Την πρόταση προς χρηματοδότηση για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα κλαδέματα των ελαιόδεντρων, κατέθεσαν την Τετάρτη 30/03/2016  οι Δήμοι Πύλου- Νέστορος, Τριφυλίας και Οιχαλίας και η εταιρεία συμβούλων DATAGRID, στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBAN UIA.

Το συντονιστικό ρόλο στην υποβολή της πρότασης με τίτλο “Green Agro Municipal Energy”- GAME (Πράσινη Αγροτική Δημοτική Ενέργεια), είχε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος ενώ συμμετείχε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης αγγίζει τα 4.004.540 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση που ζητείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει το 80%.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης δήλωσε πως «πρόκειται για πρόταση μεγάλης κλίμακας, η οποία εφόσον εγκριθεί, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και ενεργειακή αυτονομία της περιοχής της Μεσσηνίας».

Η ιδέα της πρότασης είναι η προώθηση μιας καινοτόμου ολοκληρωμένης έξυπνης στρατηγικής, η οποία θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί από τους τρεις δήμους της Μεσσηνίας. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής είναι η διαδικασία μετασχηματισμού των μεγάλων ποσοτήτων κλαδεμάτων ελιάς, που παράγονται ετησίως στην περιοχή, σε πρωτογενή πηγή ενέργειας (pellet), η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης αρχικά των δημοτικών κτιρίων (σχολείων και δημαρχείων). Μέσω της υιοθέτησης και εφαρμογής της στρατηγικής αυτής, οι τρεις εταίροι θα επιτύχουν ενεργειακή αυτονομία σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι οι ανάγκες θέρμανσης θα καλυφθούν από τοπικά παραγόμενα γεωργικά υπολείμματα, αντικαθιστώντας τη συμβατική πηγή του πετρελαίου. Η διαδικασία θα ελέγχεται από ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης της συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης, με την ενεργό συμμετοχή και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της περιοχής.

Εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, η υλοποίηση του έργου θα δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις τοπικές αρχές και τους πολίτες, οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση του έργου, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάξει τους αγρότες από το δύσκολο έργο της απομάκρυνσης των κλαδιών. Επιπλέον, θα επιχειρηθεί η λύση του προβλήματος του κατακερματισμού όλων των προσπαθειών που έχουν προηγηθεί, αλλά και ο συντονισμός ενός κεντρικού μηχανισμού που θα κινητοποιήσει και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και την έναρξη της λειτουργίας των μηχανισμών, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων από τα κλαδέματα της ελιάς, με διάθεση των προϊόντων κατά προτεραιότητα στους συμμετέχοντες και ακολούθως στην αγορά.

Το ενδιαφέρον του και την υποστήριξή του στη υλοποίηση της πρότασης δείχνει και ο Δήμος STEINACH του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, στοχεύοντας στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς έχει εφαρμοστεί στην περιοχή του ένα παρεμφερές αλλά μικρότερης έκτασης, σύστημα αξιοποίησης των υπολειμμάτων της υλοτομίας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου