11.3.16

Η «κόκκινη» γραμμή έγινε ..."ρόζ" - Ερχεται «μαχαίρι» στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ


Πέφτει η «κόκκινη» γραμμή - Ερχεται «μαχαίρι» στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ

Νέα «ρόζ» γραμμή  στην θέση της κόκκινης για τις συντάξεις έθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για προστασία όσων έχουν αθροιστικά αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ. Προαναγγέλλοντας έτσι μειώσεις σε όσους εισπράττουν πάνω από 1.300 ως άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.
«Είναι απόλυτη "κόκκινη" γραμμή», τόνισε, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας «στο Κόκκινο». «Δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα», είπε χαρακτηριστικά.
«Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης» σημείωσε και πρόσθεσε πως «για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές».
Το όριο των 1.300 ευρώ το είχε βάλει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στις αρχές Μαρτίου. "Δεν είναι κόκκινη γραμμή μας η διατήρηση των υψηλών συντάξεων». Με αυτή τη δήλωση, στη συνέντευξή του στο Star,  στις αρχές Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε ανοίξει  «παράθυρο» για την περικοπή των θεωρούμενων ως «υψηλών»  συντάξεων, πάνω από τα 1.300 ευρώ - 1.500 ευρώ, όπως  είχε πει. Τη  «γραμμή» αυτή, με όριο προστασίας τα 1.300 ευρώ... τελικά, ως άθροισμα κύριας + επικουρικής, δήλωσε ο  υπουργός  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος ότι θα ακολουθήσει στην "εν εξελίξει"  διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των Θεσμών.
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αναγνωριστική την χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, επισημαίνοντας: «Ήταν περίπου όπως τα περιμέναμε καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».
Μεγάλες αποκλίσεις σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, σημειώνονται στα εξής θέματα:
- Στον χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα, ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα, την εθνική σύνταξη και τους συντελεστές αναπλήρωσης.
- Στη ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε, «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις»
- Στη συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τους αγρότες, τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων μέχρι και 1.200 ευρώ.
Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε: «Επειδή ο κύριος όγκος των συντάξεων είναι μέχρι 1.200 ευρώ, δεν μπορούμε να σε καμία περίπτωση να μιλάμε για περικοπή των κύριων συντάξεων. Οι δανειστές ζητούν αιματοκύλισμα των συντάξεων». Και επεσήμανε ότι ισχύει η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου