12.2.16

ΦΩΤΟ - Επέλαση αγροτών στην Αθήνα


Επέλαση αγροτών στην Αθήνα - Επεισόδια με τα ΜΑΤ και προσαγωγές (upd)Σε κλοιό αγροτών θα βρεθεί σήμερα και αύριο η πρωτεύουσα, αφού οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες καταφθάνουν με κάθε μέσο και από κάθε σημείο της χώρας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ήδη λίγο μετά τις 9:30 σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια, όταν ομάδα αγροτών από την Κρήτη κατευθύνθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη με σκοπό να απεγκλωβίσει αγροτικό όχημα, το οποίο είχαν μπλοκάρει αστυνομικοί.
Επεισόδια σημειώνονται αυτήν την ώρα στο Δαφνί, με τους αγρότες να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν.
Αιτία της έντασης είναι το γεγονός ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να μπουν στην Αθήνα με τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ.
Επέλαση αγροτών στην Αθήνα - Επεισόδια με τα ΜΑΤ και προσαγωγές (upd)Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Βάθη, όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα ΜΑΤ τούς απομάκρυναν με χρήση χημικών και λίγο αργότερα οι αγρότες, από την πλευρά τους, άρχισαν να πετούν ξύλα, σίδερα, ενώ από τη ρίψη αντικειμένων έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου του υπουργείου.
Οι δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη, ενώ μπροστά από το υπουργείο κάηκαν πλαστικό κάδοι απορριμμάτων.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ήρεμη με τους αγρότες να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ αργότερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.
Επέλαση αγροτών στην Αθήνα - Επεισόδια με τα ΜΑΤ και προσαγωγές (upd)Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι "Πότε θα κάνει ξαστεριά". Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή, από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.
Νέα επεισόδια στο Χαϊδάρι
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στο Χαϊδάρι όταν η αστυνομία δεν επέτρεψε στους αγρότες να μπουν στην Αθήνα. Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά ενώ αγρότες έσπασαν περιπολικό.
Από νωρίς το πρωί, που έφτασαν στο κτίριο οι αγρότες της Κρήτης ήθελαν να κάνουν κατάληψη στην είσοδο του υπουργείου κάτι που δεν τους επετράπη. Κατά διαστήματα γίνονται επεισόδια χωρίς πάντως να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο, η ένταση είναι εμφανής και εκφράζονται φόβοι ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκέντρωση των αγροτών και να προκαλέσουν επεισόδια.
Επέλαση αγροτών στην Αθήνα - Επεισόδια με τα ΜΑΤ και προσαγωγές (upd)
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, επετράπη πριν από λίγη ώρα, ύστερα απο διαπραγματεύσεις, η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στα μπλόκα, που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό με συγκεκριμένους όρους αλλά οι εκπρόσωποι των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας, όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.
Κατόπιν αυτού, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά. Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και απολύτως ελεγχόμενα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.
Στο μεταξύ, έκλεισε πριν από λίγη ώρα ο κόμβος στο Μαρκόπουλο, λόγω του αγροτικού συλλαλητηρίου, ενώ αγρότες από όλη την Ελλάδα φτάνουν σταδιακά στην πρωτεύουσα.
Από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα, οι αγρότες δίνουν «ραντεβού» στο Σύνταγμα, σχεδιάζοντας πορεία στο Κέντρο της Αθήνας και «στρατοπεδεύοντας» έξω από τη Βουλή, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για να μη βρεθεί ούτε ένα... τρακτέρ στους δρόμους της πόλης.
Κλειστές είναι οι οδοί Αθηνάς, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, λόγω των συγκεντρώσεων των αγροτών, που φτάνουν σταδιακά από όλη την Ελλάδα, ενώ έκλεισαν πριν από λίγο και οι οδοί Αχιλλέως και Δεληγιάννη στο Μεταξουργείο.
Μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, καθώς σταδιακά θα κλείνουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί τρία πλοία από την Κρήτη μεταφέροντας εκατοντάδες αγρότες που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.
Ειδικότερα, από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία "Κύδων" και "Κνωσός Παλλάς" μεταφέροντας σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών τους περίπου 2.000 άτομα. Επίσης, από τη Σούδα έφθασε στις 05:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star calaxy" μεταφέροντας περίπου 300 άτομα.
Οι αγρότες μετά την άφιξή τους στον Πειραιά θα μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν για λόγους ασφαλείας δυνάμεις του λιμενικού.
Επέλαση αγροτών στην Αθήνα - Επεισόδια με τα ΜΑΤ και προσαγωγές (upd)Οι αγρότες καταφθάνουν με όλα τα μέσα στην πρωτεύουσα, ενώ όπως καταγγέλλουν η Τροχαία πραγματοποιεί ελέγχους ακόμη και σε φορτηγά προκειμένου να μην «περάσει» κανένα τρακτέρ στην πόλη. Καταγγελίες υπάρχουν και για μπλόκο στον Ισθμό.
Εξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Έξω από το κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη, έχουν συγκεντρωθεί οι περίπου δύο χιλιάδες αγρότες από την Κρήτη που έφτασαν με τρία πλοία, νωρίς το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά. Κάποιοι από αυτούς κατευθύνονται στην πλατεία Κάνιγγος, έξω από το παλιό κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο τώρα στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας.
Στην Αθήνα και οι Κερκυραίοι αγρότες
Με τα 68 μπλόκα αγροτών "συμπλέουν" οι Κερκυραίοι αγρότες και από κοινού αναμένεται να παραστούν στην Αθήνα και να «στρατοπεδεύσουν» από την Παρασκευή, όπως έχουν προαναγγείλει, στην πλατεία Συντάγματος.
Παράλληλα, οι αγροτικοί Σύλλογοι της Κέρκυρας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αναρτώντας πανό σε όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης και πραγματοποιώντας εκ νέου νέο συλλαλητήριο σήμερα, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφετηρία την πλατεία Σαρόκο.
«Οι αγρότες της Κέρκυρας θα μετακινηθούν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία και θα δώσουν ένα βροντερό "παρών" στην μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής στο Σύνταγμα, όπως αποφάσισαν οι εκπρόσωποι όλων των αγροτικών Συλλόγων στη Νίκαια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα Βασίλης Αρμενιάκος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αν δεν αποσυρθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις στο νησί, από την ερχόμενη Δευτέρα
«Δεν παραιτούμαστε και επιμένουμε στην απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που αν δεν προκύψει, θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, τα μπλόκα θα παραμείνουν, θα ενισχυθούν και θα στηθούν και άλλα, όπου και αν χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα
Αποφασισμένοι να φτάσουν και με τρακτέρ
Ξεκίνησαν για την Αθήνα οι αγρότες από τον Ισθμό και τελικά αποφάσισαν να προπορεύονται τα αγροτικά αυτοκίνητα και να ακολουθούν τα λεωφορεία, που είναι δεκάδες, ενώ άφησαν στο μπλόκο όλα τα τρακτέρ, αφού από τη διαπραγμάτευση τους επετράπη να περάσουν έως τα Μέγαρα μόνο 30.
Επιπλέον, ο Παναγιώτης Φιακάς, από το μπλόκο του Ισθμού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα επεισόδια στην Αθήνα δεν αφήνουν περιθώριο διαπραγματεύσεων για τα τρακτέρ «και γι' αυτό ξεκινάμε για την Αθήνα» ενώ τόνισε ότι το μπλόκο στον Ισθμό θα παραμείνει ενισχυμένο.
Με λεωφορεία και αυτοκίνητα
Με λεωφορεία και αυτοκίνητα αναχωρούν αγρότες από την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, με προορισμό την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.
Η συμμετοχή των αγροτών είναι μεγάλη, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Σάκης Μαυρόγιαννης, πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Αχαΐας και όπως πρόσθεσε, «ο κάθε αγρότης αισθάνεται ότι πρέπει να είναι σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας».
Όσον αφορά τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου Κώστας Πουρνάρας, «περισσότεροι από 2.000 αγρότες αναμένεται να μεταβούν σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να ενώσουμε την φωνή μας με την φωνή των συναδέλφων μας από όλη την χώρα, ενάντια στο καταστροφικό προσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό».
Επίσης, λεωφορεία με αγρότες αναχωρούν από το πρωί από τα μπλόκα του Κουρτεσίου της Μαραθιάς και του Αγίου Γεωργίου είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ηλείας Ανδρέας Τσουκαλάς, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα είναι μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Όσον αφορά στην κυκλοφορία, σχεδόν όλοι οι δρόμοι σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία είναι ανοικτοί, ενώ στις 10:30 το πρωί θα ανοίξει και η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου