26.2.16

Για ποιο λόγο οι έφηβοι ξεκινούν νωρίς να κάνουν σεξ !

Οι ειδικοί διαπίστωσαν το σημαντικό ρόλο που παίζει η απώλεια καλή επαφής με τους γονείς, καθώς και την αρνητική επιρροή της τηλεόρασης. 

Η σεξουαλική ζωή των εφήβων και οι σοβαρές επιπτώσεις της ήταν αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Tο γεγονός ότι τα νέα παιδιά έχουν πλέον πρόωρη σεξουαλική ζωή χωρίς ωστόσο, να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, έχει αναστατώσει τους επιστήμονες καθώς και αρκετούς γονείς οι οποίοι θα κληθούν κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας δραστηριότητας. Όπως λένε οι ειδικοί, δεν είναι λίγα τα νέα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το τραύμα στον ψυχισμό του νέου είναι πολύ μεγάλο και πολλές φορές επηρεάζει αρνητικά όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου στο Ουισκόνσιν, αποφάσισαν να μελετήσουν εκτενώς ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν τους νέους αυτούς στο να έχουν μια πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα και μάλιστα χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή να λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις. Παρακολούθησαν 273 νέους από 13-15 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτήματα σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, την εφηβεία τους και πως τη βιώνουν, τις σχολικές επιδόσεις τους, αν έχουν παρατηρήσει καταθλιπτικά συμπτώματα, τη συμμετοχή τους σε διάφορα σπορ, το επίπεδο αυτοεκτίμησης που διαθέτουν, τη δομή της οικογένειας τους και τις σχέσεις που διατηρούν μαζί τους, την πιθανή επιρροή τους για το σεξ από τα ΜΜΕ ενώ, ρωτήθηκαν για το αν έχουν συμπτώματα που συνδέονται με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας (ADHD) και το σύνδρομο αντίθεσης, πρόκλησης και ανυπακοής  (ODD).
Οι ειδικοί διαπίστωσαν το σημαντικό ρόλο που παίζει η απώλεια καλής επαφής με τους γονείς, καθώς και την αρνητική επιρροή της τηλεόρασης.
Συγκεκριμένα, το 15% των εφήβων είχαν βιώσει πρόωρες σεξουαλικές εμπειρίες (συνουσία και/ή στοματικό έρωτα).
Για τα κορίτσια οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι παράγοντες που συσχετίζονται με πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας είναι το γεγονός ότι παρακολουθούσαν πολλές ώρες τηλεόραση, είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν υπήρχε ισορροπία στην οικογένεια καθώς είτε ήταν μονογονιακή είτε υπήρχε στη μέση πατριός ή μητριά και οι γονείς τους ήταν χαμηλού επιπέδου μόρφωσης. Επίσης, παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα συμπεριφοράς τύπου συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας ενώ, είχαν πολύ χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Όμως και στα αγόρια, διαπίστωσαν ότι οι πολλές ώρες μπροστά την τηλεόραση και η κακής ποιότητας σχέσεις με τους γονείς τους, ήταν από τους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με πρόωρη έναρξη του σεξ. Επίσης, άλλοι παράγοντες για τα αγόρια είδαν ότι είναι η πρόωρη ανάπτυξη εφηβείας και τα υψηλά επίπεδα συμπεριφοράς τύπου συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής - υπερκινητικότητας και  συνδρόμου αντίθεσης, πρόκλησης, ανυπακοής.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με στατιστικές των ΗΠΑ, το 46% των κοριτσιών και το 48% των αγοριών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πλήρη σεξουαλική δραστηριότητα. Η σοβαρότητα του αυτού προβλήματος όμως, φαίνεται στα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) όπου παρατηρήθηκε αύξηση των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων ενώ, το 50% του συνόλου των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών που καταγράφονται στις ΗΠΑ αφορούν τους εφήβους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου