25.2.16

Η προώθηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της Μεσσηνίας

Πρόγραμμα ενημέρωσης από το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική οικονομία της περιοχής.  Είναι οι πρεσβευτές της τοπικής αγροτικής παραγωγής με την έννοια ότι οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι το σημείο συνάντησης των επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα.
Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της Μεσσηνιακής γαστρονομίας. Μαγειρεμένο ή ωμό υπάρχει πάντα τόσο στο τραπέζι της οικογένειας όσο και στις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Στη Μεσσηνία, στις περισσότερες περιπτώσεις, το ελαιόλαδο που σερβίρεται είναι οικογενειακή παραγωγή.
Όλοι μας έχουμε υπερηφανευτεί πως το λάδι μας είναι το καλύτερο και ως τέτοιο το υπερασπιζόμαστε και το προάγουμε. Είναι, όμως, τελικά έτσι;
Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί σε σχέση με την ποιότητα του ελαιολάδου στις ταβέρνες και στα εστιατόρια: ο τρόπος παρουσίασής του στο τραπέζι καθώς και η συντήρηση και αποθήκευσή του. 
Το θέαμα ενός διάφανου μπουκαλιού πολλών χρήσεων στο τραπέζι είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Επιπλέον, η συντήρηση και η αποθήκευση του ελαιολάδου στην κουζίνα των χώρων μαζικής εστίασης συχνά υποβιβάζουν τη γευσιγνωστική του ποιότητα. Περισσότερο συχνά από ότι θα θέλαμε, το αποτέλεσμα είναι το ελαιόλαδο που προσφέρεται να μην ανταποκρίνεται στην ποιότητα που θα άξιζε της περιοχής μας.
Μία άλλη πτυχή που απορρέει από τις γευσιγνωστικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και θα είχε ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ο συνδυασμός διαφορετικών ελαιολάδων με τα τρόφιμα.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και μάγειρες παραδοσιακών εστιατορίων και ταβερνών της περιοχής της Μεσσηνίας με σκοπό να τους παρουσιάσει την ποιότητα του ελαιόλαδου μέσα από τρεις οπτικές γωνίες:
·        την αναγνώριση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού ελαιόλαδου,
·        τις ορθές πρακτικές αποθήκευσης και παρουσίασής του στο τραπέζι, και
·        τις βασικές αρχές συνδυασμού του με διαφορετικά τρόφιμα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μορφή διήμερων σεμιναρίων συνολικής διάρκειας το καθένα 10 ώρες με μέγιστο αριθμό 10 εκπαιδευόμενων από κάθε μία από τρεις αγροτουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα την Καλαμάτα, την Πύλο και την Καρδαμύλη.

Ημερομηνίες διεξαγωγής σεμιναρίων:
Καλαμάτα 4 & 5 Μαρτίου 2016
Πύλος 10 & 11 Μαρτίου 2016
Καρδαμύλη 17 & 18 Μαρτίου 2016

Τονίζεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες π χώρων μαζικής εστίασης παραδοσιακής κουζίνας. Για εκδήλωση ενδιαφέροντος, στείλτε email στο kalamataoliveoil@hotmail.com ή στο oliveoil@teikal.gr γράφοντας όνομα, στοιχεία επικοινωνίας, επαγγελματική δραστηριότητα, και επιλογή πόλης συμμετοχής στο σεμινάριο.
Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας και θα ληφθεί υπόψη η συνάφεια της επαγγελματικής δραστηριότητας με το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τοΔιεθνέςΣυμβούλιοΕλαιολάδου και τοΊδρυμα Καπετάν Βασίλη.ΕυχαριστούμετοΔήμοΔυτικήςΜάνηςγια την προσφοράτουχώρουδιεξαγωγήςτου προγράμματοςστην Καρδαμύλη, τιςεταιρείεςελαιολάδουΚύκλωπας Α.Ε., και Jordan Olive Oil καθώς και τον Antonio Lauroγια την προσφοράελαιολάδων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου