Η ώρα της αλήθειας φθάνει για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία σε 10 μέρες, μετά το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, θα έχει νέα ηγεσία που πρέπει τάχιστα να παρουσιάσει ειλικρινή και ρεαλιστική προγραμματική πρόταση εξουσίας και σχέδιο διεξόδου από την κρίση.
Η 10η Ιανουαρίου είναι μια σημαδιακή μέρα για την κεντροδεξιά και όλα θα κριθούν για τους δυο διεκδικητές της ηγεσίας, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τη συμμετοχή των περίπου 404.000 ψηφοφόρων της Ν.Δ.που ήδη είναι μέλη του κόμματος. Κυρίως όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση και όσων ψήφισαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον τελευταίο να έχει εκφραστεί θετικά για τον κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, συναντήθηκαν στο Βόλο, «πυρήνες» του κ. Τζιτζικώστα από μεγάλο τμήμα της επικράτειας για να εξετάσουν τη στάση τους ενόψει της 10ης Ιανουαρίου. Οι συμμετέχοντες, η πλειοψηφία των οποίων έχει πολιτικές αναφορές στον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, δεν αποφάσισαν ποιον από τους κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη θα στηρίξουν, ενώ κυρίαρχη ήταν η άποψη για την ανάγκη να εκφραστεί το «λευκό».
Κατά την πεντάωρη συζήτηση, επισημάνθηκε από τους περισσότερους συμμετέχοντες στη σύναξη του Βόλου, ότι αυτό που έγινε με την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα στις 20 Δεκεμβρίου ήταν μια «επανάσταση» - ήταν ο όρος που χρησιμοποιήθηκε - κόντρα στα παραδοσιακά συστήματα εξουσίας στη Ν.Δ., στα φέουδα, στις επετηρίδες και στα ιερατεία, όσα δηλ. περιέγραψε στην ιστοσελίδα του Βήματος, ο κ. Παπαμιμίκος σε μια συνέντευξη που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση.
Αν και οι περισσότεροι που συμμετείχαν είναι «καραμανλικής» προέλευσης πολλά ήταν τα θετικά σχόλια για τον κ. Μητσοτάκη αν και υπήρξε πλήθος αρνητικών αναφορών, λόγω της εικόνας που εκπέμπει και των απόψεών του σε διάφορα θέματα. Πολλούς όμως έχει ενοχλήσει η επιθετική στάση του περιβάλλοντος του κ. Μεϊμαράκη και του ίδιου προς τον γραμματέα της Ν.Δ. Όμως, αρκετοί λόγω του γεγονότος ότι είναι «καραμανλικοί» κάνουν και δεύτερες σκέψεις, ειδικά όσοι είναι στο Βορρά, μετά και την προτίμηση του πρώην ΠρωθυπουργούΚώστα Καραμανλή για τον κ. Μεϊμαράκη.
Η κυρίαρχη τάση όμως είναι ότι στο δεύτερο γύρο πρέπει να καταγραφεί στην κάλπη το μήνυμα για ουσιαστική αλλαγή στη Ν.Δ., για μια πραγματική ανατροπή των φέουδων, των ιερατείων και των βαρονιών και προκρίνεται το «λευκό», αντί να προτιμηθεί είτε ο κ. Μεϊμαράκης είτε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα, λέγεται ότι εάν το «λευκό» κινηθεί σε διψήφιο νούμερο θα είναι μια τεράστια επιτυχία και ένα μήνυμα όχι μόνο για τη Ν.Δ., αλλά ευρύτερα για το χώρο της κεντροδεξιάς και θα δώσει το δικαίωμα να αγωνιστούν για την θεσμοθέτηση από συνέδριο των τάσεων στο κόμμα.
Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας που υπεραμύνεται της ανανέωσης, δεν έχει τοποθετηθεί και είναι ακόμα άγνωστο εάν θα δηλώσει την προτίμησή του ξεκάθαρα υπέρ κάποιου υποψηφίου, αν και αρκετοί βουλευτές που τον στήριξαν συντάσσονται με τον κ. Μεϊμαράκη.
Σε αυτό το κλίμα με «άγνωστο Χ» την στάση του ίδιου του κ. Τζιτζικώστα και με κυρίαρχη την άποψη των «πυρήνων» του σε όλη την Ελλάδα για «λευκό», αν και μένει να φανεί εάν οι ψηφοφόροι του 38χρονου περιφερειάρχη ακολουθήσουν, οι δυο μονομάχοι αναμένεται να εντείνουν τις επαφές τους τις επόμενες 10 μέρες και κυριολεκτικά θα είναι ένας «αγώνας δρόμου» έως τα τελευταία λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες.



 tovima.gr