22.1.16

ΠΑΡΑ ΤΟ "ΧΑΣΤΟΥΚΙ " ΤΟΥ Σ.Τ.Ε - Επιμένει ο Σκουρλέτης για «λουκέτο» στις Σκουριές


Επιμένει ο Σκουρλέτης για «λουκέτο» στις Σκουριές

Της Mανταλένας Πίου

Aποφασισμένος να συνεχίσει την αντιπαράθεση με την Eldorado Gold, την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, φαίνεται ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσαν την απόφαση του κ. Σκουρλέτη να ανακαλάσει την άδεια της εταιρείας στις Σκουριές.
Σε μία προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες για την αναστολή των δραστηριοτήτων της Eldorado Gold στις Σκουριές, το υπουργείο εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο υποστηρίζει ότι η μερική παύση των εργασιών δεν έχει σχέση με τις αιτιάσεις που επικαλείται η Eldorado, αλλά με την πτώση των διεθνών τιμών των μετάλλων και παράλληλα επιτίθεται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
«Μήπως τελικά είναι οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και η πορεία των τιμών των μετάλλων που καθορίζει τη στάση της; Kαι αν είναι έτσι, γιατί μετατρέπει ένα οικονομικό ζήτημα σε πολιτικό; Μήπως γιατί στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θεωρεί ασύμφορη μία επένδυση, που πλέον γνωρίζει ότι ελέγχεται αυστηρά με γνώμονα την πιστή τήρηση της περιαβαλλοντικής νομοθεσίας;», αναφέρει το non paper του υπουργείου. «Από την απόφαση του Οκτωβρίου περί αναστολής της 'απόφασης Σκουρλέτη' η εταιρεία επανεκκίνησε απρόσκοπτα τις εργασίες της στις Σκουριές και μάλιστα με εντατικοποιημένο ρυθμό», προσθέτει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold κ. Paul Wright σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για την ανακοίνωση της διακοπής των εργασιών στις Σκουριές είχε δηλώσει ότι η απόφαση οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο αντιμετωπίζει την εταιρεία με τις συνεχείς καθυστερήσεις και παρεμβάσεις. Τόσο ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο κ. Σκουρλέτης ανακάλεσαν άδειες με αποφάσεις που στη συνέχεια ακυρώθηκαν από το ΣτΕ. Συνολικά μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει δικαιωθεί, εμμέσως ή άμεσα, από το ΣτΕ περίπου 15 φορές, μετά απο ισάριθμες προσφυγές.
Σχετικά με την τελευταία απόφαση, το non paper επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι η ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε επί της ουσίας το ζήτημα, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις του Ε' Τμήματος, με την οποία είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.
«Βασική αρχή της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτή της πρόληψης και όχι της εκ των υστέρων προσπάθειας επούλωσης ζημιών, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες», αναφέρει το σημείωμα και επιτίθεται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Ερωτήματα προκαλούνται και από τη διαπιστωμένη πρακτική της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να διατηρεί καταχωνιασμένα στα συρτάρια τα πορίσματα της αρμόδιας επιθεώρησης για σωρεία παραβάσεων», αναφέρει, ενώ σε άλλο σημείο επικαλείται άρθρο της σύμβασης ότι η εταιρεία δεν έχει καμία υποχρέωση και ευθύνη για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος σε περίπτωση αναστροφής της πώλησης.
«Το ερώτημα για τη σκοπιμότητα της τελευταίας απόφασης της εταιρείας, η οποία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μεταθέσει τις ευθύνες της γι' αυτή στο υπουργείο, παραμένει», επισημαίνει.
Οσο ο κ. Σκουρλέτης συνεχίζει την κόντρα με την Eldorado, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να χαθούν πάνω από 600 θέσεις εργασίας στις Σκουριές και πάνω από 500 θέσεις στην Ολυμπιάδα, για τα οποία η εταιρεία έχει δηλώσει ότι οι εργασίες θα ανασταλούν, αν ως το τέλος Μαρτίου δεν λάβει την άδεια που αιτήθηκε τον Δεκέμβριο.
«Μία τέτοια συμπεριφορά σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η εταιρία αξιώνει να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη έγκριση και άδεια χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο των τεχνικών δεδομένων, ενώ είναι γνωστό ότι ο υπουργός δεν έχει το δικαίωμα να αποφανθεί εκ των προτέρων...», απαντά το υπουργείο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου