8.1.16

ΣΑΛΟΣ για τον διορισμό συζύγου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΕΚΟ - «φάντασμα»


Σάλος για τον διορισμό συζύγου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΕΚΟ - «φάντασμα»

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προκάλεσε ο διορισμός του συζύγου της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφανταρη, Αργύρη Αργυρίου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παρά τις ενστάσεις πάντως, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΕΝΕ (Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων), η οποία θα αναλάβει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία «Greek Stream» που θα έρχεται από την Τουρκία, εγκρίθηκε από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.
Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία, καθώς υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσαν ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Πάντως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι η ΔΕΠΕΝΕ δεν έχει αντικείμενο ύστερα από την ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.
Στη ΔΕΠΕΝΕ πρόεδρος θα είναι ο Αντώνης Γεωργόπουλος, αντιπρόεδρος η Ελένη Ζαφειτοπούλου και διευθύνων σύμβουλος ο Αργύρης Αργυρίου.
Το θέμα πάντως έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκάνδαλο». Όπως είπε, πρόκειται για μια εταιρία που δεν έχει αντικείμενο (στην πράξη δεν υπάρχει ο αγωγός) και κατασπαταλά χρήματα του ελληνικού δημοσίου. 
«Είναι σκάνδαλο ότι προικοδοτείτε η εταιρία με 1 εκατ. ευρώ και οι αποφάσεις της δεν θα δημοσιεύονται στη Διαύγεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όπως σκάνδαλο είναι και ότι δεν γνωρίζαμε τις συγγενικές σχέσεις του διευθύνοντα συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ».
Στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ψήφισε μεν θετικά, ωστόσο εμφανίστηκε ενοχλημένος. «Σε αυτά τα ζητήματα, τα συγγενικά, πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Για τον κ. Αργυρίου υπάρχει θέμα» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν θα επέμενα στην σύσταση της εταιρείας. Φθάνουν οι υπάρχουσες δομές για την παρακολούθηση και εκτέλεση των ενεργειακών σχεδίων. Πρέπει να κάνετε αυτή την οπισθοχώρηση. Δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα να κάνει εταιρία για ένα έργο που δεν υπάρχει», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.
«Πυρά» σχετικά με τον διορισμό του συζύγου της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΕΝΕ, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Διορίστηκε πάλι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ... Αυτό γίνεται συνέχεια, πρόκειται για προσπάθεια άλωσης του κράτους από κολλητούς και φίλους εγώ δεν πρόκειται να συναινέσω σε αυτά», τόνισε, μιλώντας στον Alpha.
«Έχουμε και εμείς τις αμαρτίες μας, αλλά τις αναγνωρίζουμε, και θα κάνουμε νέα αυτοκριτική, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται δήθεν το νέο, και αναπαράγει όλες τις παθογένειες της αντιπολίτευσης, μόνο τα κακά κρατάει», συμπλήρωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη τρόπο στελέχωσης μιας εταιρείας – "φάντασμα" που δεν έχει αντικείμενο, δεν υπάρχει καταστατικό και οι αμοιβές των προτεινομένων του ΔΣ βρίσκονται έξω από το πλαφόν του δημοσίου».
Το Ποτάμι σε σχετική ανακοίνωση «συγχαίρει τη βουλευτή του Σύριζα κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων».
Στην ανακοίνωση το κόμμα προσθέτει ότι «παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενεργοποίηση της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η επιθυμία της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού παραμένει ισχυρή, ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Ιταλία για την συμμετοχή στο συνολικό πρότζεκτ.
«Υπάρχει ένας ενεργειακός οργασμός. Ο ΤΑΡ έχει επανεκκινήσει και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα 10 μεγαλύτερα έργα στον κόσμο. Είναι ακόμη ο IGB, ο East Med, οι έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, όπου την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τα τρία τελευταία οικόπεδα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ισραήλ. Ταυτόχρονα η ΕΕ επιδιώκει διασυνδέσεις. Επίσης στο πλαίσιο αυτό είναι η Ελλάδα σε συζητήσεις με τη Ρωσία για ένα πολύ μεγάλο αγωγό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου