16.1.16

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ! Η ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΙΟΥΧΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

   Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν.Μεσσηνίας (ΚΕΠΠΥΕΛ) στην προσπάθεια του να ξεδιαλύνει την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ χλωριούχου και θειικού καλίου, εφιστά την προσοχή στους παραγωγούς και συμβουλεύει  για την επιλογή και χρήση λιπασμάτων  Καλίου.


     Το Κάλιο στα λιπάσματα συναντάται είτε με την μορφή Θειικού Καλίου (K2SO4), είτε με την μορφή Χλωρίου Καλίου (KCl). Οι παραπάνω μορφές λιπασμάτων έχουν ουσιώδες διαφορές όσον αναφορά την  χημική τους συμπεριφορά στα φυτά, στο έδαφος και την παραγωγή, όπως ο δείκτης αλατότητας και η διαφορά στις λιπαντικές μονάδες, γι αυτό και υπάρχει διαφορά στην τιμή τους.

*** Δ ε ί κ τ η ς  α λ α τ ό τ  η τ α ς  Χλωριούχου Καλίου πολύ μεγαλύτερος από  Θεϊκού Καλίου.

     1)Στα φυτά:  Ο δείκτης  αλατότητας  είναι μια ανεπιθύμητη ιδιότητα των λιπασμάτων, που αυξάνει  την συγκέντρωση αλάτων και κατά συνέπεια την ωσμωτική πίεση, με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την πρόσληψη νερού και άλλων θρεπτικών συστατικών από το φυτό με επιζήμια αποτελέσματα.
    2)Στην παραγωγή: Παρατηρείται διαφοροποίηση στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής κατά  την εφαρμογή λιπασμάτων Χλωριούχου Καλίου, σε σχέση με αυτή του  Θεϊκού  Καλίου.
     Η χρήση Χλωριούχου Καλίου  αυξάνει την συγκέντρωση χλωρίου στο έδαφος, με συνέπεια την μείωση της παραγωγής πολλών καλλιεργειών που είναι μετρίως ή καθόλου ανθεκτικές στο χλώριο. Υπάρχουν  καλλιέργειες ανθεκτικές στο χλώριο (π.χ σιτηρά , καλαμπόκι…), μετρίως ανθεκτικές (π.χ καρότο, ακτινίδιο, ελιά…) και ευαίσθητες στο χλώριο (π.χ κηπευτικά, εσπεριδοειδή, φρούτα, πατάτες).
     Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις Χλωρίου, μειώνουν την βλαστική ικανότητα ορισμένων σπόρων.
     Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και  άλλους παράγοντες  όπως η μηχανική σύσταση του εδάφους, η ποιότητα του νερού, η συχνότητα βροχοπτώσεων.
    3)Στο έδαφος: Το Χλωριούχο Κάλιο συμβάλλει στην αλάτωση και είναι ιδιαίτερα  επιβαρυντικό στις περιπτώσεις: α) η εξάτμιση που συμβαίνει με την άνοδο της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη της βροχόπτωσης όπου η αλατότητα στο έδαφος αυξάνεται, το χλώριο αυξάνεται με αποτέλεσμα δυνητικά την πρόκληση τοξικότητας, β) στις παραθαλάσσιες περιοχές, γ) στις περιοχές που το νερό άρδευσης είναι κακής ποιότητας με υψηλή συγκέντρωσης αλάτων, δ) στα βαριά εδάφη, ε)στα εδάφη που νεροκρατούν.
     Ελαφριά εδάφη δεν εμφανίζουν πρόβλημα γιατί το χλώριο ξεπλένεται.

*** Λ ι π α ν τ ι κ έ ς  μ ο  ν  ά δ ε ς

     Οι παραπάνω μορφές λιπασμάτων του Καλίου έχουν σημαντική διαφορά και στις λιπαντικές μονάδες, αφού το Θεϊκό Κάλιο περιέχει Θείο που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο  μαζί με το Άζωτο, το Φωσφόρο, το Κάλιο, το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο  στην ανάπτυξη των φυτών.
     Το Θείο συμμετέχει στο φυτικό μεταβολισμό, πολλές βασικές λειτουργίες του φυτού χρειάζονται Θείο για να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα, είναι απαραίτητο συστατικό σε ορισμένα αμινοξέα και συνεπώς στις πρωτεΐνες καθώς και της χλωροφύλλης. Επίσης σημαντική είναι η συμμετοχή του στον μεταβολισμό του αζώτου, με αποτέλεσμα το φυτό να  εκμεταλλεύεται αποδοτικότερα την αζωτούχο λίπανση.
     Αντίθετα η συνεχής συσσώρευση Χλωρίου  έχει τοξικά αποτελέσματα για το φυτό, με εξαίρεση τα ελάχιστα ανθεκτικά είδη.  
   
- Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή των παραγωγών στην επιλογή λιπασμάτων, 
που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται με συνυπολογισμό όλων των παραγόντων και απαραιτήτως εδαφολογική ανάλυση από τον υπεύθυνο επιστήμονα.
 - Πρέπει επίσης να τονίσουμε πως θα πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες των σάκων των λιπασμάτων ώστε να ξέρουν τι αγοράζουν και σε τι τιμή. 
Πολλές φορές στο σάκο παρόλο που το Κάλιο είναι Χλωριούχο, αναφέρεται  και η περιεκτικότητα σε Θείο από άλλες πηγές όπως Θειική Αμμωνία  ή Θεϊκό μαγνήσιο, με σκοπό την σύγχυση ή την παραπλάνηση.
 - Προσοχή λοιπόν  στις ετικέτες των λιπασμάτων!
    Σύμφωνα με την νομοθεσία δεν υπάρχει η υποχρέωση εκ μέρους των εταιρειών να διευκρινίζουν την προέλευση του Καλίου. 
Όμως αποτελεί εμπορικό πλεονέκτημα να αναγράφεται η φράση ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ Ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟ πάνω στο σακί. 
Η φράση αυτή  δηλώνει ότι το Κάλιο προέρχεται από Θεϊκό και βάσει της νομοθεσίας δεν πρέπει να ξεπερνά το 2% σε Χλώριο.
    Σε αντίθετη περίπτωση που δεν αναγράφεται η παραπάνω φράση θα πρέπει να ζητούν διευκρινήσεις για την προέλευση του Καλίου και πάντα να ζητούν την συμβουλή Γεωπόνου.     


         Αλευράς Παν/της
                                                                                                             Γεωπόνος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου