19.12.15

Στα ύψη οι πωλήσεις εμφιαλωμένου...αέρα στην Κίνα!

O πληθυσμός της οποίας μαστίζεται από την έντονη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Μία νεοσύστατη καναδική εταιρεία εμφιαλώνει φρέσκο, αμόλυντο αέρα από τα Βραχώδη Όρη και τον πουλά κυρίως στην Κίνα, ο πληθυσμός της οποίας μαστίζεται από την έντονη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Η εταιρεία χρεώνει το κάθε μπουκάλι 32 καναδικά δολάρια (περίπου 21 ευρώ) και έχει ξεκινήσει μία επιτυχημένη εκστρατεία προώθησης του προϊόντος της στην ασιατική χώρα, για διάφορες χρήσεις, όπως πριν από άσκηση ή σχολικές εξετάσεις. Παρά το μικρό χρόνο ύπαρξης της εταιρείας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 1.000 προπωλήσεις φιαλών αέρα, με άλλες 3.000 να ετοιμάζονται να αποσταλούν στην Κίνα.
Ωστόσο, η εταιρεία έχει δεχτεί κριτική για οπορτουνισμό, υπό τη σκιά της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει η ρύπανση στην Κίνα.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, ο φρέσκος αέρας προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες από το Εθνικό Πάρκο Μπανφ και τη λίμνη Λουίζ στην Αλμπέρτα του Καναδά μέσω ενός συστήματος συμπίεσης.
Στη συνέχεια ο αέρας τοποθετείται σε μεμονωμένες φιάλες αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Κάθε φιάλη διαθέτει ένα πώμα ψεκασμού ή μία ενσωματωμένη μάσκα για τη λήψη του φρέσκου αέρα, καθώς και πιστοποιητικό αυθεντικότητας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κίνας ζει σε περιοχές όπου η ατμόσφαιρα περιέχει συγκέντρωση επιβλαβών σωματιδίων αρκετές φορές πάνω από το όριο ασφαλείας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά λόγω της ρύπανσης, η οποία ευθύνεται για το 17 τοις εκατό των συνολικών θανάτων στη χώρα.
Εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές αξεσουάρ, με εκατοντάδες χιλιάδες να αγοράζονται κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα. Τα διάφορα μηχανήματα καθαρισμού του αέρα έχουν γίνει επίσης ανάρπαστα, με τη βιομηχανία να βιώνει αύξηση 100 τοις εκατό μεταξύ 2012 και 2013.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου